ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
η μουρμουρα EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
η μουρμουρα EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
η μουρμουρα EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
η μουρμουρα EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
η μουρμουρα EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
η μουρμουρα EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
η μουρμουρα EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
η μουρμουρα EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
η μουρμουρα EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
η μουρμουρα EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
η μουρμουρα EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
η μουρμουρα EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
η μουρμουρα EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
η μουρμουρα EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
η μουρμουρα EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
η μουρμουρα EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
η μουρμουρα EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
η μουρμουρα EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


η μουρμουρα Empty

η μουρμουρα

Πήγαινε κάτω

η μουρμουρα Empty η μουρμουρα

Δημοσίευση από panpan Παρ Σεπ 30, 2011 2:41 am

Η μουρμούρα είναι το συχνότερο ψάρι που συναντάται στις θάλασσές μας όλες σχεδόν τις εποχές του έτους. Το ψάρεμα, όταν απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτή, απαιτεί ειδική προετοιμασία, εξοπλισμό αλλά και συγκεκριμένες μεθόδους, ώστε τα αποτελέσματα μας να είναι ικανοποιητικά.

Αν και πρόκειται για ψάρι που θα το συναντήσουμε κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, ο αριθμός της αυξάνεται ιδιαίτερα και διατηρείται από τα μέσα της άνοιξης έως και το τέλος του φθινοπώρου.

Τους χειμερινούς μήνες ,ενώ ο πληθυσμός της μειώνεται αισθητά, τα μεγέθη είναι αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα πιαστούν στο αγκίστρι μας τους υπόλοιπους εύφορους μήνες γι αυτή.





Διατροφικές συνήθειες

Αναζητά την τροφή της αποκλειστικά και μόνο σε αμμουδερούς βυθούς αφού αποτελείται συνήθως από οργανισμούς και σκουλήκια που ζουν εκεί.

Ο τρόπος με τον οποίο τρώει, και είναι βασικό αυτό να το γνωρίζουμε ,είναι να σκάβει στην άμμο με το στόμα της ξεθάβοντας και ρουφώντας την τροφή της.

Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα κόκκινα δολώματα και οι επιτυχίες μας θα είναι ανάλογες αν τις ψαρέψουμε με αυτά.

Τα πιο αποτελεσματικά από αυτά είναι το αμμοσκούληκο, που πολλοί το ονομάζουμε και μουρμουροσκούληκο. Αυτό το δόλωμα μπορούμε να το βρούμε και μόνοι μας σκάβοντας την άμμο κάτω από μεγάλες πέτρες σε παραλίες και κόλπους προφυλαγμένους από τον καιρό και σε σχετικά πολύ ρηχά νερά.

Ο αμερικάνος, το κόκκινο άγριο, η τριχιά, το μαύρο θυκαρισιο ή ο ακροβάτης συγκαταλέγονται και αυτά στις αγαπημένες της διατροφικές προτιμήσεις.

Εκτός όμως από τα παραπάνω πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε και με το κόκκινο καραβιδάκι, τα μικρά μονοδόλια ή ακόμα και με λωρίδες μάνας.

Μεγάλο δόλωμα – μεγάλο ψάρι, λένε μερικοί και ,ναι, έτσι είναι. Όταν αντιληφθούμε την ύπαρξη μεγάλων ατόμων τα δολώματα που θα βάλουμε στα αγκίστρια μας θα είναι ανάλογα. Ένας ολόκληρος αμερικάνος ή οποιοδήποτε άλλο σκουλήκι σε μεγάλο μέγεθος θα μας δώσει στις περισσότερες περιπτώσεις το μεγαλύτερο ψάρι του κοπαδιού.

Οι αποδοτικότερες ώρες για το ψάρεμα της είναι συνήθως από νωρίς το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ ενώ ξεκινά πάλι τις διατροφικές της περιπλανήσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες έως νωρίς το μεσημέρι.

Όσο καλοκαιριάζει οι αναζητήσεις μας γι αυτό το ψάρι θα ξεκινήσουν το σούρουπο ενώ αρκετές φορές τα τσιμπήματα θα διαρκέσουν και μετά τα μεσάνυχτα.

Τις νυχτερινές ώρες συνήθως τρώνε σε πιο ρηχές ζώνες ακόμα και τριάντα με σαράντα μέτρα από την παραλία ,ενώ τις πρωινές θα τις αναζητήσουμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ένας ελαφρύς κυματισμός κόντρα, συνήθως νοτιάς, θα εξάψει την όρεξη τους και τα αποτελέσματα μας θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.




Κατάλληλος εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για το ψάρεμα της μουρμούρας αποτελείται συνήθως από μαλακά καλάμια με πολύ ευαίσθητη μύτη, τα λεγόμενα μουρμουροκάλαμα.

Αυτά είναι τα τύπου beach ledgering ή light surf και θα δούμε παρακάτω γιατί προτείνεται η επιλογή αυτών των καλαμιών για το ψάρεμα της.

Για τους μηχανισμούς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού σπανίως η μουρμούρα μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος το ένα κιλό στις θάλασσες μας ενώ και τα μέρη που θα την αναζητήσουμε είναι παραλίες χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Οπότε ένας μηχανισμός με χωρητικότητα εκατό μέτρων μεσινεζας 0,30 έως 0,50 είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Για τις αρματωσιές που θα χρησιμοποιήσουμε η διάμετρος των παράμαλλων δε χρειάζεται να είναι μεγάλων διαμέτρων γιατί ο βυθός που τις αναζητούμε είναι με ήπια μορφολογία χωρίς ιδιαίτερα σκαλώματα Εκτός αυτού η μουρμούρα δεν έχει κοφτερά δόντια για να κινδυνεύσει να μας τα κόψει.

Επιβάλλεται όμως να είναι πολύ καλής ποιότητας γιατί τα μεγάλα άτομα έχουν αρκετή δύναμη.

Διπλάρια σταθερά, συρόμενα ή ακόμα και μοναγκιστρα με μακριά ή κοντά παράμαλλα ανάλογα με τις συνθήκες ή τις ώρες που θα τις ψαρέψουμε μπορεί να είναι από 0,20 έως 0,28 και κατά προτίμηση αόρατα.

Η ιδανικότερη όμως αρματωσιά για την μουρμούρα είναι το διπλάρι και αυτό γιατί η μουρμούρα ζει κοπαδιαστά ενώ η σύλληψη ακόμα και δυο ψαριών μαζί δεν είναι καθόλου σπάνια.

Όσο για τα αγκίστρια θα προτιμήσουμε μικρά νούμερα από 3 έως και 8-10 τύπου Aberdeen ή με ίσιο κοντό κοτσάνι και αρπαδι.

Σε καμμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε κυκλικά. Η μουρμούρα έχει πολύ μαλακή στοματική κοιλότητα και αν πιαστεί από εκεί είναι πολύ εύκολο να σκιστεί και να την χάσουμε κατά την ανάκτηση της.



Μουρμούρες με beach ledgering

Τα πιο κατάλληλα καλάμια για το ψάρεμα της μουρμούρας θεωρούνται τα beach ledgering.

Τα γνωστά πλέον καλάμια αυτού του τύπου μπορεί να έχουν μύτη από carbon ή εναλλασσόμενες put in από fiberglass. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως η μύτη είναι με μεγάλη ευλυγισία ώστε να καρφώνει σε πολλές περιπτώσεις το ψάρι χωρίς την δική μας επέμβαση.

Αυτό μπορεί να γίνει με τον παρακάτω τρόπο.

Μόλις κάνουμε την βολή και στείλουμε την αρματωσιά μας εκεί που θέλουμε τεντώνουμε την μάνα μαζεύοντας από τον μηχανισμό όσο χρειάζεται ώστε η μύτη του καλαμιού να λυγίσει 40-50 μοίρες.

Όταν η μουρμούρα πάρει το δόλωμα στο στόμα και το τραβήξει θα μετακινηθεί το μολύβι και με τη σειρά της η μύτη του καλαμιού, επιστρέφοντας στην αρχική της θέση θα καρφώσει αυτόματα το ψάρι.

Με αυτού του τύπου καλάμια μπορούμε να ψαρέψουμε με συνθήκες κυματισμού χωρίς να μας δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα .


Μουρμούρες με light surf

Τα επόμενα καταλληλότερα καλάμια για τη σύλληψη της μουρμούρας είναι τα τύπου light surf.

Καλάμια δηλαδή με cast weight από 60-70 γραμμάρια έως 120-130max.

Με αυτά τα καλάμια μπορούμε να ψαρέψουμε με λίγο παραπάνω κυματισμό από τα προηγούμενα.

Αν και υστερούν λίγο σε ευλυγισία, παρ΄ όλα αυτά η ευαισθησία της μύτης είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να μας μεταφέρει τα πονηρά τσιμπήματα της μουρμούρας.

Για τα καλάμια αυτά το κάρφωμα του ψαριού θα αναλάβουμε να το κάνουμε εμείς μόλις αντιληφθούμε τις τσιμπιές της.

Αν τώρα θέλουμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο του αυτόματου καρφώματος θα πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω.

Θα βάλουμε ανάμεσα από δυο δαχτυλίδια έναν οπτικό ειδοποιητή. Αφού τοποθετήσουμε τον οπτικό, θα τον κατεβάσουμε 15- με 20 πόντους. Όταν η μουρμούρα πάρει το δόλωμα και φύγει θα σηκωθεί ο οπτικός και μόλις βρει κόντρα θα καρφωθεί και πάλι το ψάρι μόνο του.


Πολλές φορές τα ψάρια είναι εκεί τριγύρω αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν όρεξη να φάνε.

Ένας τρόπος για να τα δελεάσουμε είναι να σύρουμε το μολύβι αργά αργά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ίχνη στην άμμο ενώ παράλληλα σηκώνεται θολούρα που οπτικά φαίνεται σαν να περπατάει το δόλωμα μας.η μουρμουρα Zη μουρμουρα Images?q=tbn:ANd9GcRaMiB0Ix0RL9oP-cM1ZWI1gTmXsCCAb7wHsxjvlIQ-PW1Hcc3Bη μουρμουρα Zη μουρμουρα Z
panpan
panpan
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 153
Βαθμολογία θέματος : 8864
Reputation : 10
Ημερομηνία εγγραφής : 10/06/2010
Ηλικία : 51
Τόπος : ΤΡΙΠΟΛΗ

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης