ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Τετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Τρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Δευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Τρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Σαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Παρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Τετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Δευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Δευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Κυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Παρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Τετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Παρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Παρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Τρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

ΕικονοθήκηΕίδη μηχανισμών συρτής...

Πήγαινε κάτω

Είδη μηχανισμών συρτής...

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Νοε 04, 2012 1:22 am

Οι μηχανισμοί συρτής διακρίνονται, εκτός από τις προδιαγραφές τους σε χωρητικότητα και αντοχή πετονιάς, στις εξής υποκατηγορίες:


SD: Star Drag - ρύθμιση φρένων με αστερωτό κοχλία
LD: Lever Drag - ρύθμιση φρένων με λεβιέ προρύθμισης
LW: Level Wind - ενσωματωμένος κατανομέας πετονιάς
HS: High Speed - Μηχανισμός με εξαιρετικά γρήγορη σχέσεων γραναζιών

1) Level Drag: Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν ενσωματωμένο σύστημα προρύθμισης φρένων για να μπορεί ο ψαράς να επιλέγει ανάμεσα σε μια προκαθορισμένη κλίμακα μέγιστης αντίστασης. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ποιοτικούς και ακριβούς μηχανισμούς για το ψάρεμα μεγάλων θηραμάτων (big game fishing), όπου είναι σημαντικό η μέγιστη αντίσταση των φρένων να μην υπερβαίνει το 1/3 της αντοχής της πετονιάς. Οι μηχανισμοί αυτοί μας επιτρέπουν να προρυθμίσουμε τα φρένα σε οποιοδήποτε κλίμακα αντίστασης και έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πετονιά της επιλογής μας.2) Star Drag: Αυτός είναι ο συνηθέστερος τύπος ρύθμισης των φρένων. Αποτελείται από ένα αστερωτό κοχλία με το σφίξιμο του οποίου ελαττώνουμε ή αυξάνουμε την αντίσταση των φρένων. Μειονέκτημα του τρόπου αυτού ρύθμισης των φρένων είναι ότι δεν γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή εάν η επιλεγείσα αντίσταση των φρένων είναι κοντά στα όρια θραύσης της πετονιάς. Συνήθως οι μηχανισμοί αυτοί συνιστώνται από τον κατασκευαστή τους για χρήση με ορισμένο τύπο αντοχής πετονιάς, π.χ. 450m αντοχής 30lb, οπότε γνωρίζουμε ότι σφίγγοντας τον αστερωτό κοχλία στα όριά του τα φρένα εξασκούν πίεση 50-70% του ορίου θραύσης της συγκεκριμένης πετονιάς.3) Level Wind: Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί συρτής δεν έχουν σύστημα αυτόματης κατανομής της πετονιάς πάνω στο καρούλι, προκειμένου να αποφεύγεται η τριβή της πετονιάς πάνω στον κατανομέα κατά την διάρκεια του ξέφρενου φευγιού ενός μεγάλου ψαριού όταν αυτό τσιμπήσει το δόλωμά μας. Για αρχάριους ψαράδες ή για αυτούς που δεν θέλουν να ασχολούνται με το στρώσιμο της πετονιάς πάνω στο καρούλι κατά την διάρκεια της μάχης με το ψάρι, υπάρχουν οι μηχανισμού Level Wind που ενσωματώνουν τον κατανομέα πετονιάς.
4) BaitCasting: Οι μηχανισμοί αυτοί μοιάζουν εξωτερικά με τους παραδοσιακούς μηχανισμούς συρτής. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε ελαφριού τύπου ψαρέματος για την εξακόντιση ζωντανών ή τεχνητών δολωμάτων προς το μέρος που υπάρχουν κοπάδια από ψάρια που θέλουμε να προσελκύσουμε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν απλούς μηχανισμούς συρτής, η χρήση τους όμως για εξακόντιση δολωμάτων προϋποθέτει αρκετή εμπειρία από τον ψαρά για να μην μπερδεύεται η πετονιά πάνω στο καρούλι.

Σημαντικό στοιχείο στην επιλογή του μηχανισμού αποτελεί και η σχέση εμπλοκής των γραναζιών τους , π.χ. 3.3:1, που υποδηλώνει τους ρυθμούς περιστροφής του τυμπάνου του μηχανισμού για κάθε μία περιστροφή του λεβιέ.

Έτσι ένας μηχανισμός με σχέση εμπλοκής των γραναζιών 3.3:1 υποδηλώνει ότι για κάθε μία πλήρη στροφή του λεβιέ το καρούλι της πετονιάς περιστρέφεται 3.3 φορές.
Όσο υψηλότερος επομένως είναι ο λόγος περιστροφής τόσο γρηγορότερα μαζεύουμε την πετονιά και τόσο μεγαλύτερη δύναμη πρέπει να εξασκήσουμε στον λεβιέ για να κοντράρουμε μεγάλα και βαριά ψάρια.
Για το ψάρεμα μεγάλων και δυνατών θηραμάτων απαιτούνται μηχανισμοί με μικρό έως μεσαίο λόγο, 2.0:1 έως 3.5:1, ή επιλέξτε τους μηχανισμούς με δυνατότητα εμπλοκής δύο ταχυτήτων π.χ. 1.3:1 μικρή σχέση και 3.3:1 υψηλή σχέση.
Για γρήγορα και ελαφριά θηράματα, όπως κυνηγούς και καρβούνια (τονάκια) μπορείτε να επιλέξετε μηχανισμούς με υψηλή σχέση μέχρι 6:0:1.

Για ψάρεμα συρτής βυθού με downrigger για 10κιλες συναγρίδες και άλλα μαυρόψαρα, επιλέξτε μία μεσαία σχέση 2:5:1 έως 3.5:1 για να αντισταθμίστε την έξτρα αντίσταση από το βάθος του νερού που μπορεί να είναι και πάνω από τριάντα μέτρα.

Επιλογές μηχανισμών συρτής για διάφορα ψαρέματα
Ελαφριά Συρτή (light trolling): ως ελαφριά συρτή αναφερόμαστε στο ψάρεμα με ελαφρύ εξοπλισμό (καλάμι & μηχανάκι) για ψάρια από 0.5 κιλά μέχρι 10-15κιλά. Οι προδιαγραφές του εξοπλισμού αρχίζουν από ένα καλάμι προδιαγραφών 2-4lb για μελανουράκια, λούτσους, μικρούς κυνηγούς και τονάκια, μέχρι τα 20lb για μεγαλύτερα αλιεύματα.


Πελαγίσια Συρτή (offshore trolling): αναφερόμαστε στο ψάρεμα με συρτή αφρού μεγάλων έως πολύ μεγάλων πελαγικών ειδών, όπως οι τόνοι 15-200 κιλά, ξιφίες κτλ. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι βαρέως τύπου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σημαντικές καταπονήσεις που υποβάλλεται, από την προσπάθεια του ψαρά να εξασκήσει πίεση σε ένα τόσο μεγάλο ψάρι. Οι προδιαγραφές του καλαμιού πρέπει να είναι τουλάχιστον από 25/30lb μέχρι 80/130lb. Για ψάρεμα σε όρθια στάση (stand up) συνίσταται εξοπλισμός μέχρι 50lb και απαραιτήτως ζώνη μάχης (fighting belt) και ζώνη στήριξης μέσης (harness). Για εξοπλισμό μεταξύ 80-130lb συνίσταται η χρήση καρέκλας μάχης (fighting chair).Drifting: αναφερόμαστε στο ψάρεμα μεγάλων έως πολύ μεγάλων πελαγικών ειδών. όπως οι τόνοι 15-200κιλά, ξιφίες κτλ με την μέθοδο drifting. Η μέθοδος drifting (ξέσερμα του σκάφους) αφορά το ψάρεμα των πελαγικών ειδών με την χρήση μαλάγρας, με το σκάφος αγκυροβολημένο ή ελεύθερο να ξεσέρνει πάνω από ένα μέρος που κρατάει μεγάλα ψάρια. Το drifting γίνεται συνήθως όχι κοντά στα παράλια, αλλά στο ελεύθερο πέλαγος σε περάσματα ή ξέρες. Ρίχνουμε τα καλάμια μας σε βάθος από 15 έως 50 μέτρα με αγκίστρια δολωμένα με ψαροδόλι (σαρδέλα, φρίσα κτλ). Ακολούθως ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρίχνουμε μαλάγρα από ψαροδόλι, ολόκληρο είτε σε μορφή πάστας, για να προσελκύσουμε από τα βαθειά νερά τα μεγάλα ψάρια. Η μέθοδος drifting Θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματικότερη για το ψάρεμα των μεγάλων πελαγικών ειδών.

Downrigger: Το ψάρεμα με την χρήση downrigger (καταβυθιστής) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τα μεγάλα πατόψαρα, όπως σφυρίδες συναγρίδες, στείρες, ροφούς κτλ. Αποτελεί την σύγχρονη εξέλιξη της παραδοσιακής συρτής με τα μολύβια. Με την μέθοδο ενός χειροκίνητου ή ηλεκτροκίνητου μηχανισμού, σαν μικρό γερανό, κατεβάζουμε στο επιθυμητό βάθος ψαρέματος μία μολυβένια μπάλα 4-6 κιλά. Στην άκρη της μπάλας προσαρτούμε ένα ειδικό μανταλάκι με την βοήθεια του οποίου πιάνουμε την πετονιά του καλαμιού μας. Έτσι το ψεύτικο ψαράκι μας, ή το ζωντανό δόλωμά μας σέρνεται στο επιθυμητό βάθος περιμένοντας την επίθεση από τα μεγάλα πατόψαρα.Καθετή: Το ψάρεμα με καθετή με την χρήση καλαμιού είναι ευρύτατα διαδεδομένο στο εξωτερικό, για την αναζήτηση των γιγαντιαίων πατόψαρων. Η χρήση καλαμιού και χειροκίνητου μηχανισμού ενδείκνυται για τους ψαράδες που είναι λάτρεις του αθλητικού ψαρέματος και επιδιώκουν τα αναγνωρισμένα ρεκόρ. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε ανάμεσα από τους θαυμάσιους ηλεκτροκίνητους μηχανισμούς, όπως αυτοί της Kristal Fishing, που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τον σκοπό αυτό. Ανάλογα με το βάθος που θα ψαρέψουμε και το είδος των ψαριών που αναζητούμε θα επιλέξουμε και τον εξοπλισμό μας.

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 8084
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

http://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης