ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Τετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Τρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Δευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Τρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Σαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Παρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Τετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Δευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Δευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Κυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Παρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Τετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Παρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Παρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Τρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

ΕικονοθήκηΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

Πήγαινε κάτω

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Νοε 12, 2012 11:39 pm

Όπως και σε κάθε άλλη τεχνική ψαρέματος με καλάμι έτσι και στην τεχνικη του beach ledgering πρέπει πρώτα να προμηθευτούμε το κατάλληλο καλάμι το οποίο θα μας εξασφαλίσει ένα σωστό, ευχάριστο και αποδοτικό ψάρεμα. Στην συγκεκριμένη τεχνική βέβαια απαιτούνται απο δύο ή και περισσότερα καλάμια καθώς θα χρειαστεί να καλύψουμε μεγάλη έκταση των παράκτιων νερών προκειμένου να βρούμε τις ζώνες στις οποίες βρίσκονται τα ψάρια που κυνηγάμε. Ποιό είναι όμως το κατάλληλο καλάμι για beach ledgering και ποιά τα χαρακτηριστικά του;
Στην σύγχρονη αγορά υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που μας προσφέρουν σε άριστη ποιότητα τόσο υλικά όσο και μοντέλα καλαμιών. Εδώ πέρα όμως θα ήθελα να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Όλες αυτες οι εταιρείες διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτές που παράγουν υλικά για την κατασκευή καλαμιών και σε αυτες που παράγουν πλήθος μοντέλων καλαμιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μοντέλα που παράγονται απο τις εταιρείες της πρώτης κατηγορίας υστερούν απέναντι σε αυτά της δεύτερης κατηγορίας ή το αντίθετο.


Ένας παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογη του καλαμιού μας θα είναι σίγουρα η οικονομικη δυνατότητα. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε όλοι μας να αποκτήσουμε εκείνα τα πανέμορφα καλάμια των 300+ ευρώ τα οποία θα χαρίσουν αξέχαστες στιγμές ψαρέματος σε όποιον βάλει μαθιά το χέρι στην τσέπη. Θα έλεγα ότι η μέση τιμή ενός καλού από άποψη ποιότητας καλαμιού beach ledgering ειναι γύρω στα 70 ευρώ. Βέβαια εάν έχουμε την δυνατότητα να υπερβουμε για λίγο τα 100 ευρω τότε θα αποκτήσουμε σίγουρα ένα εξαιρετικό καλάμι για το ερασιτεχνικό ψάρεμα.


Ας προχωρήσουμε όμως και ας αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά ενός καλαμιού που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την τεχνική του beach ledgering. Θα θέσω από τώρα ως βασική και απαραίτητη προυπόθεση το καλάμι να είναι κατασκευασμένο απο άριστης ποιότητας carbon. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

το καλάμι πρέπει να έχει σωστή κατανομή βάρους και να είναι ελαφρύ
η μύτη πρέπει να είναι ευαίσθητη
τα δακτυλίδια(οδηγοί) πρέπει να είναι ανθεκτικά
η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού να είναι ελαφριά και ανθεκτική στον χρόνο
fast action(μικρή δράση)
να έχει τάπα
το μήκος του καλαμιού να είναι 3.5m-4m

Το καλάμι πρέπει να έχει σωστή κατανομή βάρους και να είναι ελαφρύ: Προκειμένου να έχουμε ένα ευχάριστο και ξεκουραστικό ψάρεμα, το βάρος του καλαμιού μας πρέπει να είναι μικρό έως στο ελάχιστο καθώς η τεχνική του beach ledgering απαιτεί πολλές ώρες ψαρέματος. Ένα καλάμι με λάθος κατανομή βάρους επιβαρύνει τον καρπό του χεριού και κάνει το ψάρεμά μας κουραστικό. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν προτού αγοράσουμε το καλάμι να το πάρουμε στα χέρια μας και να αξιολογήσουμε το βάρος του. Συνήθως τα καλάμια με σωστή κατανομή βάρους έχουν την βάση του μηχανισμού αρκετά ψηλά κάνοντας έτσι το καλάμι πιο ισορροπημένο και τις βολές μας πιο μακρινές.

Η μύτη πρέπει να είναι ευαίσθητη: Δεδομένου ότι στην τεχνική του beach ledgering κυνηγάμε ψάρια τα οποία πολύ σπάνια θα ξεπεράσουν το 1kg και το τσίμπημά τους είναι πολύ ελαφρύ, η μύτη του καλαμιού θα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητη ώστε να καταλαβαίνουμε και το παραμικρό τσίμπημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά απο αυτά τα ψάρια προτιμούν να επεξεργαστούν πρώτα το δόλωμα προτού το τραβήξουν μακριά ή το καταπιούν.
Τα δακτυλίδια(οδηγοί) πρέπει να είναι ανθεκτικά:
Tα δακτυλίδια βοηθούν την πετονιά να ξετυλίγεται ομαλά και εύκολα από τον μηχανισμό όταν πρόκειται για ψαρέματα με μακρινές ή κοντινές ρίψεις. Είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένες αποστάσεις επάνω στο καλάμι και οι αποστάσεις αυτές εξαρτώνται από το μήκος του καλαμιού. Το υλικό κατασκευής τους ποικίλει με το πιο συνηθισμένο να είναι το κεραμικό το οποίο έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Επίσης τα δακτυλίδια χρειάζονται προσοχή ώστε να μην λυγίζουν κατά το κλείσιμο του καλαμιού.


Η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού να είναι ελαφριά και ανθεκτική στον χρόνο: Η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ρητίνη που θεωρείται ελαφρύ αλλά και πολύ ανθεκτικο υλικό.
Fast action(μικρή δράση): Εδώ θα σταθώ λίγο καθώς το action(δράση) σε ένα καλάμι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.
To action υποδηλώνει την καμπύλη που σχηματίζει η μύτη του καλαμιού όταν προσπαθήσουμε να ρίξουμε ένα βάρος. Εκφράζεται σε γραμμάρια, αναγράφεται επάνω σε όλα τα καλάμια και έχει άμεση σχέση με την αντοχή τους.
Ένα καλάμι με μικρό action είναι σίγουρο ότι δεν κάνει για μεγάλα θηράματα ενώ αντίθετα καλάμια με μεγάλο action ψαρεύουν με μεγάλες αντοχές.Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε το action του καλαμιού καθώς κινδυνεύουμε να ''τραυματίσουμε'' το καλάμι στα αδύνατα σημεία του. Επίσης το action ενός καλαμιού είναι ανάλογο του μήκους του.
Στην τεχνική του beach ledgering το action του καλαμιού πρέπει να είναι μικρό(fast action) καθώς ψαρεύουμε με κοντινές βολές, κυνηγάμε μικρά εως μεσαία(1 kg max) ψάρια και το μήκος του καλαμιού σπάνια ξεπερνάει τα 3.5m-4m. Συγκεκριμένα ένα ιδανικό καλάμι beach ledgering μπορεί να έχει fast action 100gr max.
Υπάρχουν όμως και καλάμια τα οποία συνδιάζουν μια πολύ ευαίσθητη μύτη με action 250+ gr. Βέβαια η τιμή τους είναι πολύ πιο υψηλή.Να έχει τάπα: Η τάπα είναι ένα πλαστικό ή μεταλικό καπάκι στην βάση του καλαμιού το οποίο αφαιρείται προκειμένου να γίνει η συντήρηση. Η τάπα είναι βασική προυπόθεση προκειμένου να γίνεται σωστά και εύκολα η συντήρηση του καλαμιού ώστε αυτο να διατηρήσει την ποιότητα και αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου.
Το μήκος του καλαμιού να είναι 3.6m-4,5m: Το μήκος ενός καλαμιού παίζει πρωταγονιστικό ρόλο στις ρίψεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος τόσο πιο μακρινή θα είναι και η βολή μας. Στην τεχνική του beach ledgering δεν απαιτούνται μεγάλες και μακρινές βολές. Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο το καλάμι μας να έχει μεγάλο μήκος. Επίσης όσο αυξάνεται το μήκος ενός καλαμιού αυξάνεται και η τιμή του.Πηγή :greekcasters.blogspot

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 7932
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

http://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης