ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Τετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Τρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Δευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Τρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Σαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Παρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Τετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Δευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Δευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Κυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Παρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Τετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Παρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Παρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Τρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

ΕικονοθήκηΟλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ΤΕΝΥΑ..Μεγάλα θηράματα ελαφρύς εξοπλισμός..

Πήγαινε κάτω

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το ΤΕΝΥΑ..Μεγάλα θηράματα ελαφρύς εξοπλισμός..

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τρι Ιαν 22, 2013 10:45 am

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το ΤΕΝΥΑ και τα λεπτά εργαλεία...

Μάθαμε όλες τις ξένες λέξεις που αντιπροσωπεύουν τεχνικές ψαρέματος και μερικοί έμαθαν και να ψαρεύουν με αυτές τις τεχνικές.

Jigging, injiku, cabura κ.τ.λ. Διαφορετικός εξοπλισμός, άλλα δεδομένα, άλλη τεχνική για να είναι αποδοτικά.

Κανένα από αυτά δεν αντικαθιστά κάποια από τις προαναφερόμενες τεχνικές.
Τώρα πρόσφατα μάς έμαθαν και την τεχνική την tenya.

Πάνω που οι ψαράδες άρχισαν να ψάχνουν τα ψάρια όλο και πιο βαθιά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν έγιναν πιο βαριά, ήρθε η τεχνική αυτή για να τα ανατρέψει αυτά και να μας πει ότι ψαρεύοντας με λεπτεπίλεπτα εργαλεία μπορούμε να ζητάμε μεγάλα ψάρια στα βαθιά νερά.

Δεν ήρθε για να αντικαταστήσει καμία άλλη τεχνική. Εναλλακτική πρόταση αποτελεί για πιο αθλητικό ψάρεμα.

Πώς θα σας φαίνονταν να ξεχνούσαμε τα χοντρά αόρατα παράμαλλα, τα νήματα των 50 και 60 λιβρών, τα 30λιβρα καλάμια και τα μοτέρ με τα πολλά φρένα που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαμε για το ψάρεμα των μεγάλων κατοίκων του βυθού και να χρησιμοποιούμε για το ίδιο ψάρεμα νήματα 15-20 λιβρών, καλάμια λεπτά και μοτέρ που από το μέγεθός τους και μόνο δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι μπορούν να καταφέρουν ένα μεγάλο ψάρι.

Αυτό είναι το Tenya
Αθλητικό ψάρεμα που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, φέρνει στα όρια τον εξοπλισμό και στα ύψη την αδρεναλίνη.

Πρόσφατα η τεχνική αυτή έφτασε στη χώρα μας. Οι Ιταλοί ήδη έχουν φτάσει σε σημείο να εξελίξουν τη συγκεκριμένη τεχνική και να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω.

Για την τεχνική αυτή χρειάζεται ελαφρύς αλλά δυνατός εξοπλισμός. Οι εταιρείες κατασκευής καλαμιών και μοτέρ ήδη έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους.

Είναι λογικό κάθε τεχνική που έρχεται από το εξωτερικό να δέχεται μικρές αλλαγές για να προσαρμοστεί στις δικές μας ιδιαιτερότητες.Ομως με το tenya μάλλον κάναμε λάθος ξεκίνημα. Ολη η φιλοσοφία της τεχνικής στηρίζεται στα ελαφριά λεπτά εργαλεία.

Στην αγορά ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τεχνητά δολώματα για το tenya με βάρος 150 και 200 γραμμάρια.

Τεχνητά με τέτοιο βάρος χρησιμοποιούνται και στο injiku και στο jigging.

Αναφέραμε αρχικά ότι η τεχνική αυτή δεν ήρθε για να αντικαταστήσει κάποια άλλη. Ηρθε για να καλύψει ένα κενό στο ψάρεμα με ελαφριά τεχνητά δολώματα.

Τα καλάμια που υπάρχουν και έχουν κατασκευαστεί για το tenya είναι κατάλληλα για να δουλέψουν με τεχνητά που έχουν βάρος από 5 έως 30 γραμμάρια.
Για να δουλέψουμε τεχνητό με βάρος 150-200 γραμμάρια, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλάμι του jigging ή κάποιο άλλο που προορίζεται για άλλη τεχνική ψαρέματος.

Ηδη κάποιοι δολώνουν ζωντανά δολώματα όπως σουπιές ή καλαμάρια χρησιμοποιώντας τεχνικά ιδιοκατασκευές ή αγοραστά από την αγορά, ισχυριζόμενοι ότι ψαρεύουν με την τεχνική tenya.

Υπάρχει παρανόηση, και μάλλον με την επιλογή τους αυτή αναιρούν τη βασική φιλοσοφία τις τεχνικής.

Ισως αυτό είναι κάποιο άλλο είδος ψαρέματος, μια τεχνική που προέκυψε και μπορεί να αποδειχτεί στην πορεία πολύ αποδοτική. Tenya όμως δεν είναι.
Στα καταστήματα θα βρείτε καλάμια για την τεχνική του tenya, έχουν action 5-20 η 10-25 κ.τ.λ. και προτείνονται για να δουλευτούν με νήμα αντοχής 20-30 λίβρες. Το μήκος τους κυμαίνεται από 2 έως και 3 μέτρα.

Θα βρείτε και τεχνικά δολώματα που ονομάζονται tenya.

Υπάρχουν σε διάφορα σχήματα, χρωματισμούς και βάρος. Ουσιαστικά είναι ένα βαρίδι που έχει διάφορα σχήματα βαμμένο σε διάφορα χρώματα.

Μέσα από το βαρίδι βγαίνει ένα αγκίστρι και πάνω στο μολύβι υπάρχει κρίκος για να δεθεί άλλο ένα αγκίστρι (κλέφτης).

Τα μοτέρ που είναι κατάλληλα για την τεχνική είναι μικρά σε μέγεθος αλλά έχουν αξιοπρόσεκτες ιδιότητες σε ό,τι αφορά στα φρένα τους. Αν το μοτέρ θα είναι οριζοντίου ή κάθετου τύμπανου, αυτό είναι καθαρά θέμα δική σας επιλογής. Υπάρχουν μοτέρ για την τεχνική αυτή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες με βάρος 300 γραμμάρια και φρένα που αγγίζουν στο max τα 9 κιλά.

Ο,τι μοτέρ και να επιλέξετε, αντίστοιχα κατάλληλο θα πρέπει να είναι και το καλάμι. Δεν κάνουν όλα τα καλάμια για όλα τα μοτέρ.

Αλλα καλάμια είναι κατάλληλα για να συνδυαστούν με μοτέρ οριζοντίου τύμπανου και άλλα για να συνδυαστούν με μοτέρ κάθετου τύμπανου.

Αυτό καθορίζεται κυρίως από τους οδηγούς του καλαμιού. Αυτό ισχύει για όλες τις τεχνικές, το καλάμι πρέπει να συνδυάζεται με τον τύπο του μηχανισμού.

Για νήμα μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μεγάλη ποικιλία. Στην αγορά υπάρχουν πολλά και καλά. Νήματα με αντοχή 20-30 λίβρες θα καλύψουν τις ανάγκες σας. Για τη διάμετρο που πρέπει να έχει το νήμα τα πράγματα είναι λίγο μπλεγμένα.

Κάποιες εταιρείες αναφέρουν διάμετρο στα νήματα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κάποιες άλλες αναφέρουν αντοχές σε λίβρες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επιλέξτε νήματα από επώνυμες εταιρείες που το όνομά τους αποτελεί εγγύηση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημος φορέας που να πιστοποιεί τα αναφερόμενα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να είμαστε σίγουροι για το τι ψωνίζουμε.

Υπολογίστε ότι στον κόμπο υπάρχει απώλεια της τάξεως του 30% τουλάχιστον. Η χρήση νήματος είναι αναγκαστική στη συγκεκριμένη τεχνική, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα τα τσιμπήματα και υπάρχει αμεσότητα στο κάρφωμα.

Η πετονιά έχει ελαστικότητα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται αντιληπτές όλες οι τσιμπιές από τα ψάρια και στο κάρφωμα δεν βοηθούν, γιατί λόγω ελαστικότητας επιμηκύνονται και δεν υπάρχει αμεσότητα στο κάρφωμα.

Η μπομπίνα στους μηχανισμούς ψαρέματος έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα που αναγράφεται πάνω στο μοτέρ.

Ανάλογα το μοτέρ που έχετε θα επιλέξετε και το μήκος του νήματος.

Υπάρχουν νήματα με μήκος 100, 110, 200, 280, 300 κ.τ.λ. μέτρα. Υπάρχουν και σε καρούλια των 100 μέτρων συνεχόμενα.

Γεμίστε τον μηχανισμό με ένα καλής ποιότητας νήμα που μπορεί να σας στοιχίσει λίγο παραπάνω η αγορά του, αλλά θα σας αποζημιώσει με την αντοχή του και τη διάρκεια σε χρόνο. Το παράμαλλο και αυτό πρέπει να είναι καλής ποιότητας αόρατο. Η διάμετρός του καθορίζεται ανάλογα το βάρος του τεχνητού. Συνήθως μπαίνει παράμαλλο 0.40 έως 0.50 mm. Εχουμε επιλέξει τα υλικά και δεν μένει από το να αρματώσουμε το καλάμι μας.

Τοποθετούμε τον μηχανισμό στο καλάμι και τους στηρίζουμε καλά. Περνάμε το νήμα μέσα από τους οδηγούς και δένουμε το παράμαλλο. Στη σύνδεση παράμαλλου - νήματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στριφτάρι ή να κάνουμε έναν κόμπο που είναι κατάλληλος για να συνδέσει σταθερά το νήμα με το παράμαλλο. Το μήκος του παράμαλλου είναι 4-6 μέτρα. Στην άλλη άκρη του παράμαλλου δένουμε το τεχνητό tenya.

Στην σύνδεση του παράμαλλου με το τεχνητό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν καλό κόμπο ή να βάλουμε παραμάνα που θα βοηθάει στο να μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα το τεχνητό.

Μη λυπάστε να ξοδέψετε λίγο περισσότερα χρήματα για να αγοράσετε ποιοτικές παραμάνες και στριφτάρια. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες ούτε είναι εξαρτήματα που στοιχίζουν ακριβά. Είναι κρίμα να χάσετε ένα ψάρι ή να σας τα κόψει και αιτία να είναι τα 50 λεπτά που δεν δώσατε παραπάνω για να πάρετε ένα καλύτερο στριφτάρι ή παραμάνα.

Η αρματωσιά είναι έτοιμη. Το μόνο που μένει είναι να δέσετε το παράμαλλο για το δεύτερο αγκίστρι (κλέφτης).

Κάποια τεχνητά το έχουν δεμένο έτοιμο. Πριν το χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά δεμένο.

Αν δεν είναι έτοιμο, χρησιμοποιήστε κορδονάκι από Kevlar. Υπάρχει σε πολλές διαμέτρους και είναι μεγάλης αντοχής.

Κάποιοι χρησιμοποιούν κομμάτι από νήμα για παράμαλλο στον κλέφτη. Το νήμα έχει πολύ καλές ιδιότητες, αλλά έχει και ένα αρνητικό.

Παρουσιάζει ιδιαίτερη ευπάθεια αν έρθει σε επαφή με κοφτερά αντικείμενα ή γωνίες. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο να βάζουμε νήμα για παράμαλλο, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθει σε επαφή με τα κοφτερά δόντια του ψαριού.

Τα ειδικά κορδονάκια που υπάρχουν για να δένουν τα αγκίστρια του jigging είναι πολύ καλά και υπάρχουν σε πολλές διαμέτρους.

Το πιο κατάλληλο δόλωμα για την τεχνική του tenya είναι η γαρίδα. Το μέγεθός της εξαρτάται από το μέγεθος του τεχνητού.

Νωπή ή κατεψυγμένη δουλεύει. Αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση.

Το σταθερό αγκίστρι του τεχνητού περνάει στην τρίτη φάλαγγα (ένωση) από την ουρά της γαρίδας. Το περνάμε από κάτω προς τα επάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω.

Αυτό για να δουλεύει καλύτερα η γαρίδα μέσα στο νερό και να στέκεται πιο καλά.

Το δεύτερο αγκίστρι μπαίνει στο κεφάλι. Το μέγεθος του αγκιστριού που θα χρησιμοποιήσετε για κλέφτη θα το επιλέξετε ανάλογα το μέγεθος της γαρίδας.

Οταν δολώσετε και πριν κατεβάσετε το δόλωμα για να ψαρέψετε, θα κάνετε δόκιμη για να δείτε πώς στέκεται το δόλωμα και πώς συμπεριφέρεται (τι κίνηση έχει) μέσα στη θάλασσα. Κατεβαστέ ένα - δυο μέτρα το δόλωμα στη θάλασσα και παρακολουθήστε πώς δουλεύει.

Αν κάτι δεν πάει καλά, κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις. Αν όλα είναι καλά αφήστε την αρματωσιά σας με το δόλωμα να κατέβει

Μπορείτε να δολώσετε και μικρά νωπά ή κατεψυγμένα καλαμαράκια ή θραψαλακια.

Αυτό που θα προσέχετε όταν δολώνετε, είναι να στέκεται το τεχνητό με το δόλωμα οριζόντια μέσα στη θάλασσα.

Αυτό προϋποθέτει καλό ζύγισμα του δολώματος πάνω στο τεχνητό.

Για όλα αυτά πρέπει να κάνετε δοκιμές. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Για να ψαρέψετε με αυτή την τεχνική θα πρέπει ή να γνωρίζετε καλά τον τόπο ή να έχετε βυθόμετρο - ανιχνευτή ψαριών που θα μπορείτε να εντοπίσετε τα ψάρια. Ψαρεύετε αρόδο πάνω από τα ψάρια ή τις περιοχές που ξέρεται ότι κρατάνε ψάρια.

Κατεβάζετε το δόλωμα και αφήνεται τον καιρό να σας ταξιδεύει. Αν κινείστε γρήγορα, το νήμα θα μείνει πολύ πίσω και θα σχηματίσει μεγάλη γωνία.

Ανεβάζετε με σιγανές κινήσεις το δόλωμα παίρνοντας δυο - τρεις στροφές στην μπομπίνα του μοτέρ και ξανά κατεβάζετε σιγά.

Για να εξοικειωθείτε με την τεχνική και να είστε σίγουροι ότι το δόλωμα κινείται όσο πιο φυσικά γίνεται, καλό είναι να κάνετε μερικές δοκιμές κοιτάζοντας το δόλωμα σε βάθος που έχετε τη δυνατότητα να το βλέπετε.

Αν δείτε πως πρέπει να το ανεβάζετε και να το κατεβάζετε ώστε να δείχνει όσο πιο φυσικό γίνεται, τότε θα καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε όταν το δόλωμα βρίσκεται βαθιά.

Αν έχετε βυθόμετρο με ανιχνευτή ψαριών και εντοπίσετε τα ψάρια, τότε μπορείτε ανάλογα το βάθος που βρίσκονται να ρυθμίσετε και το βάθος που θα ψαρεύει το δόλωμά σας.

Το tenya είναι ιδανική τεχνική για να ψαρέψετε τσαούσια, σκαθάρια, αλλά και συναγρίδες, φαγκριά.

Μπορείτε να ψαρέψετε με μικρότερα τεχνητά μελανούρια, κυνηγούς και στα μεσόνερα.

Αν υπάρχουν μαύρα ψάρια στην περιοχή που ψαρεύετε, στείρες, σφυρίδες, ροφοί κ.τ.λ. είναι πολύ πιθανό να χτυπήσουν στο δόλωμα.

Είναι πολύ αθλητικό ψάρεμα και χαρίζει δυνατές συγκινήσεις.

Φαντασθείτε να έχετε πάνω στο καλάμι που είναι πολύ λεπτό ένα καλό ψάρι.

Να δίνετε τη μάχη, με το καλάμι να είναι λυγισμένο και τα φρένα από το μοτέρ να δουλεύουν.

Ολη αυτή η αγωνία να μην κόψουν οι κόμποι, να μη σπάσει το καλάμι, να αντέξει το μοτέρ συν τη μάχη που δίνετε με το ψάρι, κάνουν το tenya μοναδικό.

Ηδη αρκετοί ψαράδες έχουν μπει στην τεχνική και, απ' ό,τι λένε, έχουν κάποια αποτελέσματα.

Αυτό που με ενθουσιασμό αναφέρουν είναι το γεγονός ότι η τεχνική αυτή προσφέρεται για δυνατές συγκινήσεις.
Kείμενο - Φωτογραφίες Κώστας Σοφοκλέους
Πηγή : ethnos.gr


Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 8058
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

http://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης