ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Τετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Τρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Δευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Τρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Σαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Παρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Τετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Δευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Δευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Κυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Παρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Τετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Παρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Παρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Τρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

ΕικονοθήκηΑμερικάνικο σίγουρη επιτυχία, με σφραγίδα

Πήγαινε κάτω

Αμερικάνικο σίγουρη επιτυχία, με σφραγίδα

Δημοσίευση από Admin Την / Το Πεμ Ιουν 17, 2010 7:20 am
Το αμερικάνικο είναι ένα δόλωμα με ραγδαία άνοδο στην προτίμηση των Ελλήνων ψαράδων τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στis πολλές επιτυχημένες ψαρευτικές απολαύσεις, τis οποίες έχει χαρίσει σε xiλλiαδες ψαράδες από αυτούς, ακόμα και κάτω οπό αντιξοες συνθήκες. Έχει τύχει πολλές φορές, όταν τα καλάμια μας μένουν ακούνητα για πολλές ώρες, δολωμένα με όλα τα είδη των δολωμάτων, το αμερικάνικο να κάνει τη διαφορά και να μαs χαρίζει οξιόλογα θηράματα.


Απέναντι στο πολλά πλεονεκτήματα τα οποίο θο αναφέρω αναλυτικά στη συνέχεια, έχει να εμφανίσει μόνο ένα σημαντικό μειονέκτημα και αυτό είναι το κόστος αγοράς του. Η τιμή τoυ αγγίζει το 1 Ευρώ και το κατατάσσει ανάμεσα στα ακριβότερα δολώματα, για να μην πούμε το ακριβότερο, συγκριτικό πάντοτε με τον αριθμό των δολωμάτων που μπορεί να μας δώσει το κάθε σκουλήκι. Βλέπετε, η μεγάλη του ζήτηση από φαρμακοβιομηχανίες (αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη φυσική πηγή αιμογλοβίνης πάνω στη γη), από εταιρίες εμπορίας και διακινησης δολωμάτων, από βιομηχανίες παραγωγής τροφών για ψάρια ενυδρείου, ακόμα και αυτούς τους ταλαίπωρους τους γλάρους που αναζητούν σε αυτό την τροφή τους, έχουν κάνει τα σκουλήκια αρκετά δυσεύρετα σε σχέση με την περασμένη εικοσαετία. Συνεπώς, υπάρχουν εποχές όπου το μέγεθός τους φτάνει μόνο για ένα δόλωμα και τότε αναμφισβήτητα παίρνουν τα πρωτεία οτο κόστος αγοράς ακόμα και από το εγχώρια μονοδόλια.


Πα νο αναφέρουμε κάποια στοιχείο νια αυτό, θα πούμε ότι υπάρχει σε όλη την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό, από τον Κόλπο του 51. Βρισκεται έως και τη Φλόριδα, καθώς επίσης και από τον Κόλπο του Μεξικού έως το Τέξας. Βρίσκεται επίσης στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια έως και το Μεξικό. Ζει σε παλιρροϊκά νερά και συλλέγεται όταν αυτό υποχωρούν, από λασπώδεις βυθούς. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 35-40 εκατοστά και η διάμετρος τους το ένα εκατοστά (!). Είναι κακοί κολυμβητές αλλά πολύ ικανοί στο σκάψιμο και τρέφανται με άλλα σκουλήκια, μαλάκια και ασπόνδυλα ηου ανακαλύπτουν σκύβοντας τη λόσπη ή την άμμο. Ζουν έως και 4-5 χρόνια, αλλά σπάνια κάποιο προλαβαίνει να φτάσει σε τέτοια ηλικία...
Κατάλληλες τεχνικές και αρματωσιές, ψάρια που το προτιμούν
Πρόκειται για δόλωμα κατάλληλο για πολλές τεχνικές παραλλαγές του σε μονάγκιστρες ή και διπλάγκιστρες, εξειδικευμέ-νες ή και απλές αρματωσιές. Είναι αρκετά σκληρό πάνω στο αγκίστρι, με αποτέλεσμα να μην αποσπάται εύκολα, ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε τεχνική ή απλά μιο πολύ δυνατή ρίψη πάνω απά το κεφάλι, για να πετύχουμε το μέγιστο σε μια βολή. Με το αμερικάνικο έχουν βγει πάρα πολλά θηράματα και σε ποικιλία και σε ποσότητα. Πολλά από αυτά μας άφησαν κάποιες φορές άφωνους. Οι μουρμούρες το τρώνε λοίμαργα, οι τσιπούρες το λατρεύουν, οι σαργοί, τα λαβράκια, τα λυθρίνια, τα μπαρμπούνια, οι σπάροι, είναι αδύνατο να του αντισταθούν. Και όσο για τα παράδοξα που έχουμε συναντήσει και μας έκαναν να πιστεύουμε στην απόλυτη «εκτελεστική» του ικανότητα, αρκεί να σας αναφέρω περιστατικά άπου τα αμερικάνικο δελέασε κοι νίκησε απίστευτα θηράματα όπως κυνηγό, μελανούρι, πεσκανδρίτσα (!}, σκαθάρι και νίκησε Ξακουστούς για την αγριότητά τους θηρευτές, όπως τα γοφόρια, σε πολύ ρηχά νερό, κοντά σε εκβολές ποταμιών.


Είδος βυθού, κατάλληλες εποχές, ώρες, καιρικές συνθήκες
Έχουμε ψαρέψει σε πολλούς, διαφορετικούς ψαρότοπους με το αμερικάνικο σκουλήκι. Από βράχια, από λιμάνια και
παραλίες, με τα πιο αποδοτικά ψαρέματα νο έχουν γίνει από ομαλές αμμώδεις ακτές σε βυθούς με ίδια διαμόρφωση και σύσταση, αφού τα πιο πολλά θηράματα που αναζητούμε ζουν και τρέφονται σε τέτοιους βυθούς. Πάντως, είτε σε Βυθούς με καθαρή αμμουδιά, είτε σε μικτό βυθό με φύκια και τραγάνα, είτε ακόμα και σε έντονο βραχώδη πυθμένα, ψαρεύει εξίσου καλά. Ανατρέχοντας στα στατιστικά στοιχεία που συλλέξαμε όσα χρόνια ασχολούμαστε με το ψάρεμα εγώ και η παρέα μου, δεν κατέληΕα ότι υπάρχει κατάλληλη εποχή, όπου ευνοείται και συστήνεται ιδιαίτερα η χρήση αμερικάνικου. Πιστεύω ακράδαντα ότι αξίζει να του δώσουμε ευκαιρία και να το ψαρέψουμε όλες τις εποχές του χρόνου, γιατί απευθύνεται σε πολλά είδη ψαριών.
Αν όμως έπρεπε ντε και καλά να ξεχωρίσουμε κάποια διαστήματα του χρόνου, αυτά θα ήτον όλοι οι μήνες του χειμώνα και της άνοιξης.
Η αποτελεσματικότητα αυτού του δολώματος αυξάνεται λογαριθμικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, χωρίς να αποκλείουμε το ημερήσιο ψάρεμα. Γιατί την ημέρα ο εισαγόμενος «γητευτής των ψαριών», δελεάζει ιδιαίτερα τις πάντα υπέροχες τσιπούρες.
Οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν τόσο την αποδοτικότητα του αμερικάνικου. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολλά επιτυχημένα ψαρέματα με Βροχή, κρύο, ζέστη, πολλά μποφόρ ή απόλυτη μπουνάτσα και πάντα το αμερικάνικο υπερτερούσε σε επιτυχίες και ποικιλία ειδών, το οποίο συλλαμβάνονταν με τη βοήθεια του. Επίοης, αποδίδει πολύ καλά με όλες τις κατευθύνσεις των ανέμων εκτός αν εξαιρέσουμε λίγο το δυτικό και το νοτιοδυτικό.Συντήρηση, διατήρηση
Είναι δόλωμο με αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και με εύκολο τρόπο συντήρησης.
Αν το τοποθετήσετε στο ψυγείο μπορεί να μείνει ζωντανό από επτά έως και δεκαπέντε ημέρες, ενώ για να το μεταφέρετε με ασφάλεια και να το διατηρήσετε στη διάρκεια ενός πολύωρου ψαρέματος, μπορείτε να το Βάλετε σε φορητό ψυγειάκι με μια παγοκύστη. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για να διατηρηθεί ζωντανό το μέγιστο δυνατό χρόνο, είναι από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες ρίχνει πολύ το μεταβολισμό του και κάνει οικονομία σε κινήσεις.
Ένας καλός τρόπος να το διατηρήσετε σε νερό. είναι να βάλετε σε ένα φελιζόλ από παγωτό, χοντρή, σπυρωτή άμμο και θαλασσινό νερό να σκεπάζει τα σκουλήκια.
Αυτά θα κρυφτούν μέσα στην άμμο και έτσι μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε θερμοκρασία χαμηλότερη και από 4 Βαθμούς Κελσίου.Έτσι ελαχιστοποιείται κατά πολύ και η πιθανότητα να δαγκωθούν με-ταΕύ τους, αφού πέφτουν σε ένα είδος νάρκης.Έχει τύχει φορά που Βάζοντάς τα πολύ κοντά σε παγοκύστη, η οποία δεν ήταν τυλιγμένη σε εφημερίδα, βρήκα το νερό να έχει κάνει κρούστα πάγου και πολλά από το σκουλήκια να έχουν εγκλωβιστεί πάνω από αυτήν ή το μισό σώμα τους πάνω και το άλλο μισό κάτω.
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έπαθαν τίποτα και αυτά είναι πολύ φυσικό, αφού κάποια από τα νερά όπου ζουν και συλλέγονται είναι εξαιρετικά κρύα (στο Μέιν, σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, ακμάζουν επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης του σκουληκιού παγκόσμια, με τζίρους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως). Τα σκουλήκια που διατηρούμε σε άμμο και νερά θέλουν έλεγχο αν όχι καθημερινά, τότε σίγουρα μέρα παρά μέρα, ώστε αν κάποιο ψοφήσει από δάγκωμα των άλλων σκουληκιών, να μην ψοφήσουν όλα λόγω αλλοίωσης του νερού, η οποία προκαλείται από το αίμα του.
Επίσης, προληπτικά μπορούμε να αλλάζουμε νερό κάθε διήμερο, ανεΕάρτητα οπό την κατάσταση των σκουληκιών. Προσοχή όμως στην αλλαγή, γιατί το φρέσκο νερό θα πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία με αυτό που απομακρύναμε οπό το φελιζόλ, ώστε να μην πάθουν θερμοκρασιακό σοκ, αρχίσουν να κινούνται σαν τρελά και δαγκώνονται με μανία. Σε περίπτωση που μας ψοφήσει κάποιο δε μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, ούτε ακόμα και να το παστώσουμε, γιατί λιώνει και δεν σκληραίνει με το αλάτι. Μπορούμε μόνο να το χρησιμοποιήσουμε στη μαλάγρα ανακατεύοντάς το με αλλά συστατικά.Τρόποι δόλωσης

Για το πώς θα δολώσουμε σωστά ένα σκουλήκι αμερικάνικο οι απόψεις διίστανται.

Πολλοί το δολώνουν ολόκληρο σε μακρυκότσανο αγκίστρι άλλοι το κόβουνε στα δύο και το δολώνουν σε μονάγκιστρα ή διπλάγκιστρα και όλλοι το κόβουν κομμάτια και το χρησιμοποιούν σε μικρό αγκίστρια.
Όλοι αυτοί οι τρόποι δόλωσης είναι σωστοί και η επιλογή κάποιου εξαρτάται από την τεχνική με την οποία θα προτιμήσουμε να ψαρέψουμε. Γενικά θα πούμε, ότι άμα το σκουλήκι έχει μήκος μέχρι 7 εκατοστά, καλό είναι να δολωθεί ολόκληρο στο αγκίστρι ούτως ώστε να ορχίσει να χάνει αίμα μόνο όταν ένα ψάρι το δαγκώσει, οπότε δελεάζεται περισσότερο και το καταπίνει.
Αν όμως το σκουλήκι είναι πολύ μεγάλο και αποφασίσουμε πάλι να το δολώσουμε ολόκληρο, δίνουμε στο ψάρι πιθανότητες να δαγκώσει στη μέση ή στην αντίθετη μεριά από αυτή που κρύβει μέσα της την ακίδα του αγκιστριού μας, με αποτέλεσμα να χάσουμε την ευκαιρία της σύλληψης, αφού μόλις ανακαλύψει τι συμβαίνει θα παρατήσει το δόλωμα.
Κόβοντας το σκουλήκι σε κομμάτια διακινδυνεύουμε να χαθεί το αίμα του, το οποίο είναι και το βασικό του ατού.
Για να απομονώσουμε το αίμα του σκουληκιού, σφίγγουμε στο σημείο όπου θέλουμε να το κόψουμε και έτσι το ίδιο το σκουλήκι σκληραίνει τοπικά και στέλνει το αίμα μακριά από το σημείο ουτό.
Έπειτα ή συνεχίζουμε να σφίγγουμε λίγο πιο δυνατά, οπότε το σκουλήκι αποχωρίζει το τμήμα που έχει απομονωθεί από το κυρίως σώμα του ή καταφεύγουμε στη βοήθεια ενός κοφτερού σουγιά.
Το τμήμα που θέλουμε να δολώσουμε περνιέται στο αγκίστρι μας με βελόνα για ζωντανά δολώματα, είτε ράβεται υποδορίως με την ακίδα του, είτε περνιέται και στο τέλος του κάνουμε «τσακιστές» περασιές με την ακίδα.
Όταν δολώνουμε τμήμα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο χρόνο παραμονής του δολώματος στο νερό. γιατί μετά την πάροδο 5-10 λεπτών, το σημείο στο οποίο κόπηκε, χαλαρώνει από το νερά και το αίμα του διαλύεται στο νερό.
Αν έως τη στιγμή αυτή δεν έχει πάρει τσιμπιά, τότε δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να φαγωθεί.
αφού το αίμα θα ξεπλυθεί οπό το νερό.
Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η χρήση ελαστικού νήματος, το οποίο δεμένο σφιχτά θα απομόνωνε το αίμα και θα το κρατούσε μέσα στο κομμάτι με ασφάλεια έως ότου προσκαλεστούν τα ψάρια.

Δυστυχώς, η μεγάλη κινητικότητα του σκουληκιού και τα τέσσερα πολύ διεισδυτικά του δόντια που προκαλούν πολύ πόνο όταν δαγκώσει, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για το εγχείρημα.
Επίσης, κάτι το οποίο αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι όσο πλησιάζουμε στο κεφάλι του, το αίμα δεν μπορεί να απομονωθεί πια.
Έτσι, είναι προτιμότερο να μην κόβουμε το σκουλήκι αφού μείνει το μισό και έπειτα, αλλά καλύτερα να δολώνουμε το πολύ δελεαστικό του κεφάλι με τη Βελόνα, αφήνοντας ένα μήκος του να εξέχει από την ακίδα, για να διατηρεί την ακαταμάχητη κινητικότητα του.


Τhanks to paplit

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 7875
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

http://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αμερικάνικο σίγουρη επιτυχία, με σφραγίδα

Δημοσίευση από Cabanas Την / Το Πεμ Σεπ 08, 2011 7:30 am

Ο τίτλος τα λέει όλα και οι πληροφορίες πολύ χρήσιμες, ειδικά στον τρόπο δολώματος που μου διέφευγαν αρκετά. Οι αγαπημένοι καμπανάδες και τα λυθρίνια τρελαίνονται!
avatar
Cabanas
Pro member
Pro member

Αριθμός μηνυμάτων : 7
Βαθμολογία θέματος : 2456
Reputation : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 08/09/2011
Ηλικία : 39
Τόπος : Λαμία

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης