ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια Empty

Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια

Πήγαινε κάτω

Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια Empty Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια

Δημοσίευση από Admin Κυρ Μαρ 31, 2013 11:32 pm

Ψαρεύοντας κέφαλους στα λιμάνια 2-150x150


Ίσως ο πιο γνωστός σε όλους μας κάτοικος των λιμανιών, είναι ο τυχοδιώκτης, παρεξηγημένος (όχι άδικα κάποιες φορές), πονηρός και μάχιμος μέχρι τέλους κέφαλος. Η συνήθειά του να μη συχνάζει στα καλύτερα μέρη τον έχουν κατατάξει στα θηράματα δεύτερης κατηγορίας.

Η αλήθεια είναι όμως ότι είναι ένας «αλήτης» που όταν συναντάται σε καθαρά νερά θεωρείται από τους αρχηγούς του τόπου του. Ζει κοπαδιαστά με σεβασμό στην αγέλη του προστατεύοντας τους μικρότερους της οικογένειάς του αλλά ταυτοχρόνως συμβάλλει στην αλυσίδα του τόπου όπου συχνάζει.

Ο κέφαλος είναι ένα ψάρι το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι 75 cm (περίπου 3-3,5 kg). Ηλικιακά ζει μέχρι 8 χρόνια ενώ κύρια χαρακτηριστικά του είναι η μολυβί ράχη του και τα ασημένια πλευρικά του και με λευκή κοιλιά. Τα θωρακικά πτερύγια φτάνουν μέχρι την ουρά του. Η οδοντοστοιχία τους αποτελείται από πολλά λεπτά δόντια ενώ τα χείλη του είναι σκληρά και έντονα φουσκωμένα. Όλα τα είδη κέφαλου ανήκουν στην οικογένεια μουγιλίδων (χρυσόχρωμους – στειράδια – μυξινάρια – μπάφες).

Η διάφορα του μυξιναριού με τους χρυσόχρωμους είναι ότι ο δεύτερος φέρει μια χρυσή βούλα πάνω από τα βραχιακά του πτερύγια ενώ ο γκρίζος έχει μάτια σκεπασμένα με βλέφαρα κάθετα που του αφήνουν μια λεπτή σχισμάδα στην κόρη του ματιού του. Ηλικιακά έχουν και εδώ διαφορά μιας και ο χρυσόχρωμος δεν ξεπερνά τα 4 χρόνια ζωής ενώ τα μυξινάρια φτάνουν όπως προαναφέραμε τα 8 χρόνια. Σκεφτείτε λοιπόν ότι ένα ψάρι που συλλαμβάνουμε στο αγκίστρι μας και είναι ένας κέφαλος του κιλού είναι ένα θήραμα το οποίο είναι σχεδόν 2 χρονών. Η περίοδος αναπαραγωγής τους είναι από Ιούνιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου κυρίως στα πελάγη όπου βρίσκουν μεγαλύτερη άνεση.

Στον ευρωπαϊκό χώρο ένας άλλος γνωστός κέφαλος είναι ο καβεδάνος όπου ζει κυρίως σε λίμνες και ποτάμια με τις ίδιες ακριβώς συνήθειες που έχουν και τα δικά μας κεφαλόπουλα. Έχει δηλαδή τις ίδιες διατροφολογικές συνήθειες μπορεί να επιβιώσει σε οποιαδήποτε συνθήκη και ψαρεύεται με τους ίδιους τρόπους.

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι το γκριζοπράσινο χρώμα του, τα χοντρά λέπια και η αρκετά μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσει. Τρέφεται κυρίως με κάμπιες και έντομα.

Σε γενικές γραμμές

Γρήγορος, δυνατός και παμφάγος τον κάνει να ψαρεύεται και να πιάνεται με διάφορες τεχνικές είτε στα αλμυρά νερά είτε σε υφάλμυρα αλλά ακόμα και σε γλυκά. Είναι ο τύπος ψαριού που μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερες συνθήκες και καταστάσεις. Το μέγεθός του ποικίλει και μπορεί να φτάσει (το θηλυκό) μέχρι τα 3 kg. Έχει μια ιδιαίτερη κίνηση στο νερό αρκετά επιφυλακτική και η θέση των ματιών του, του επιτρέπει να βλέπει σχεδόν 180 μοίρες.

Κύρια τους τροφή είναι τα μαλάκια, τα μικρά καρκινοειδή, τα σκουλήκια και κατά περιόδους φυτικά στοιχεία των βυθών. Η αλίευση τους παγκοσμίως γίνεται με δίχτυα από επαγγελματίες, καθετές, πεζόβολα, κιούρτους και φυσικά καλάμια .

Ψαρεύοντας κέφαλους σε λιμάνι με εγγλέζικο

Είναι ένα ψάρι από τη φύση του καχύποπτο και επιφυλακτικό με εξαιρετική αντίληψη του κινδύνου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι επιπόλαιος πολλές φορές, ιδιαίτερα όταν έχουμε κεντρίσει τις διατροφικές του ανάγκες με κάποια καλοφτιαγμένη μαλάγρα.

Η τεχνική του εγγλέζικου είναι όχι μόνο μία αποδοτική αλλά και μία πολύ συναρπαστική διαδικασία για το ψάρεμα του κεφάλου που ξεκινάει από το στήσιμο της αρματωσιάς, τη μαλάγρα που θα χρησιμοποιήσουμε και φτάνει μέχρι … Αλλά καλύτερα ας τα περιγράψουμε πιο αναλυτικά.

Ο κέφαλος μπορεί να ψαρευτεί τόσο με πολύ μαλακό καλάμι (2-8 action) όσο και με κάποιο γρήγορο καλάμι (fast action). Η επιλογή είναι καθαρά δική μας αλλά και το πώς είναι ο τόπος που θα ψαρέψουμε τους κέφαλους.

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πώς είναι τοπογραφικά το λιμάνι όπου θα ψαρέψουμε. Αν είναι ένα λιμάνι του οποίου όλος ο χώρος είναι χωρίς ρεμέτζα, ενδιάμεσα σκάφη, κότερα και ανώμαλο έδαφος (μπλόκια και πέτρες στον πυθμένα του) τότε πολύ ευχάριστα θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ light και αρκετά παραβολικό καλάμι μιας και θα έχουμε το περιθώριο να παίξουμε με τα φρένα του μηχανισμού μας αφήνοντας μπόσικα στο ψάρι χωρίς τον φόβο μπλεξίματος και ταυτόχρονα απώλειας του θηράματος μας και της αρματωσιάς μας. Ταυτόχρονα με την άνεση των ποιο παραβολικών καλαμιών μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και ποιο ψιλά εργαλεία όπως μικρότερης διαμέτρου μισινέζες μιας και τα αρκετά παραβολικά καλάμια μας βοηθούν να δουλέψουμε ψιλότερες μισινέζες γιατί η παραβολή τους δεν επιτρέπει στα νάιλον μας να φτάσουν στο όριο θραύσης τους. Σημαντικό στοιχειό για το ψάρεμα του κέφαλου μιας και έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι είναι ένα ψάρι που εντοπίζει εύκολα τα χοντρά νούμερα μισινέζας. Στην περίπτωση που το λιμάνι που θα τους ψαρέψουμε είναι ποιο άγριο μορφολογικά (μπλόκια, ρεμέτζα και γενικά φυσικά και τεχνικά εμπόδια) καλό θα είναι να προτιμήσουμε πιο σκληρά καλάμια με δράση κορυφής, τα οποία ταυτόχρονα μας βάζουν στην διαδικασία των ποιο χοντρών εργαλείων (μάνα 18 παράμαλλο 16) μιας και θα πρέπει τα ψάρια να τα κοντράρουμε περισσότερο.

Συμπέρασμα: Ψιλά εργαλεία -> μαλακά καλάμια, χοντρότερα εργαλεία -> πιο σκληρά καλάμια

Για να υπερνικήσουμε την καχυποψία του κεφάλου πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όσο είναι δυνατό, λεπτά και διακριτικά υλικά. Πριν ξεκινήσουμε το ψάρεμά του, θα γεμίσουμε τον μηχανισμό μας με μια μάνα με διάμετρο 0,14mm ενώ για παράμαλλα θα χρησιμοποιήσουμε ακόμη πιο λεπτές πετονιές με διάμετρο 0,12mm ή 0,10mm. Δεν πρέπει να διστάσουμε στη χρήση λεπτών παράμαλλων που θα μας δώσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο ψάρεμα του κεφάλου καθώς δύσκολα θα κόψει ακόμη και τις πιο ψιλές διαμέτρου μισινέζες αφού όχι μόνο ο τρόπος σύλληψής του (σχεδόν πάντα στο χείλος) αλλά και η κατασκευή του στόματός του διασφαλίζουν πάντα την ακεραιότητα του παράμαλλου. Επομένως και με 0,10 ή ακόμη και λεπτότερο παράμαλλο με τη σωστή τοποθέτηση του καλαμιού σε όρθια πάντα θέση και τη σωστή χρήση των φρένων του μηχανισμού, ο κέφαλος θα βγει τελικά νικημένος μετά από μια μικρή ή μεγάλη μάχη εξαιτίας της κούρασης που θα του προκαλέσει η τάση από την παραβολή του καλαμιού με τη σωστή ρύθμιση των φρένων. Συνεπώς η όρθια θέση του καλαμιού και η σωστή προρύθμιση του φρένου στο όριο θραύσης του παράμαλλού ισοδυναμούν με την επιτυχία και το απόχιασμα του αλιεύματος.

Το νούμερο στο αγκίστρι μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το Νο12 με προτίμηση σε μικρότερα (14-16) σε τύπο sode και ο κορμός του να σκεπάζεται με 2-3 μπικαντίνο το πολύ. Όταν τρώνε μεγάλοι κέφαλοι 1,5kg και πάνω και μεγαλύτερα νούμερα σε αγκίστρια δε δημιουργούν πρόβλημα στο ψάρεμά του αλλά τότε χρησιμοποιούμε 3-4 μπικαντίνο στο σώμα του αγκιστριού για να το καλύψουμε.

Το μήκος του παράμαλλου, καλό θα είναι να μην ξεπερνάει τα 50cm μιας και ο κέφαλος τρώει πολύ πονηρά κάνοντας πολύ μικρό βύθισμα στο φελλό μας και έτσι με το κοντό παράμαλλο θα τον εντοπίσουμε πιο εύκολα.

Τι εννοούμε όταν λέμε κοντό παράμαλλο. Και που βοηθάει.

Η χρησιμότητα του κοντού παραμάλλου θα μας δώσει την δυνατότητα να πάρουμε χαμπάρι ποιο εύκολα τον κέφαλο ο οποίος ρουφάει πολύ πονηρά τα μπικαντίνο μας και αν υπάρχει μακρύ παράμαλλο δεν μας δίνει την δυνατότητα να τον εντοπίσουμε. Τα ακαριαίο κάρφωμα σε πρώτο χρόνο είναι κάτι άκρως απαραίτητο μιας και ο κέφαλος είναι ψάρι που «ρουφάει» τα μπικαντίνο και πρέπει να τον συλλάβουμε πάνω στο πιπίλισμα των σκουληκιών μας.

Το αν η κεντρική μας μισινέζα (η μάνα) θα είναι επιπλέουσα (float) ή βυθιζόμενη (sinking) θα εξαρτηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου που επιλέξαμε για να ψαρέψουμε. Σε ένα βαθύ λιμάνι με ρεύματα, η sinking μισινέζα θα βοηθήσει την έκβαση του αποτελέσματός μας και αυτό γιατί από την φύση της μιας βυθιζόμενη μισινέζα κάθεται κάτω από την επιφάνεια και έτσι γλιτώνουμε το επιφανειακό ρεύμα της περιοχής. Έτσι κι αλλιώς για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο ψάρεμα του κέφαλου θα προσπαθήσουμε να τον ψαρέψουμε στον τελευταίο ορίζοντα του πυθμένα μιας και εκεί θα τον καταφέρουμε να φάει με περισσότερη όρεξη. Με λίγα λόγια, τελείως πατωτά, που είναι η καλύτερη και πιο πετυχημένη θέση για τα δολώματα μας στο ψάρεμα του κέφαλου.

Πώς θα τον κρατήσουμε τελείως πατωτά; Με μαλάγρωμα!

Το να μαλαγρώνουμε πιστεύοντας ότι κάνουμε το σωστό χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι για αυτό που κάνουμε, τις περισσότερες φορές δημιουργεί προβλήματα. Πολλές φορές το λάθος μαλάγρωμα συγκεντρώνει τα μικρότερα ψάρια της περιοχής ή ακόμη χειρότερα τα παρασύρει μακριά από την ψαρεύτρα μας με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το ψάρεμά μας. Μεγάλη προσοχή λοιπόν, στο μαλάγρωμα, το οποίο πρέπει να γίνεται με μέτρο και ελέγχοντας πάντα αν παραμένει η μαλάγρα στο σημείο που μαλαγρώνουμε ή παρασέρνεται από τα τυχόν ρεύματα που μπορεί να υπάρχουν στην ψαρεύτρα μας.

Για την παρασκευή της μαλάγρας η σήτα δεν είναι ένα περιττό εξάρτημα. Ακόμα και οι ημιυγρές μαλάγρες, αν τις περάσουμε ένα χέρι από τη σήτα μας, θα σπάσουν και θα γίνουν πιο σκόνη χωρίς σβόλους με αποτέλεσμα τη σωστή διάλυσή τους στο νερό. Η άποψη ότι το τυρί είναι η βάση στο μαλάγρωμα του κέφαλου δε με βρίσκει σύμφωνο. Σίγουρα είναι μια βάση αλλά έχουμε δει πολύ καλύτερα αποτελέσματα με το συνδυασμό γεύσεων χρησιμοποιώντας ως βάση τη σαρδέλα, η οποία είναι ένα σημαντικό συστατικό στη μίξη των γεύσεων. Ο συνδυασμός της με το τυρί φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ακόμα και με τη μορφή πολτού δημιουργεί τέτοια νέφωση και έξαψη στον κέφαλο που τον κρατάει στο πεδίο δράσης μας.

Συχνότητα μαλαγρώματος

Επειδή στο συγκεκριμένο ψάρεμα θέλουμε τα ψάρια τελείως πατωτά, το μαλάγρωμα πρέπει να γίνεται επαναλαμβανόμενα με μικρές και σφιχτές μπάλες μαλάγρας.

Το μαλάγρωμα με μπικαντίνο, το οποίο είναι δόλωμα κορυφή για τον κέφαλο, θα πρέπει να γίνεται με συστηματικό ρυθμό δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο βυθίζεται, δηλαδή αν παρασέρνεται ή όχι από τα ρεύματα.


Πηγή άρθρου : mdarivianakis.gr

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10013
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης