ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Πετονιά ή νήμα EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Πετονιά ή νήμα EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πετονιά ή νήμα EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Πετονιά ή νήμα EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Πετονιά ή νήμα EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Πετονιά ή νήμα EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Πετονιά ή νήμα EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Πετονιά ή νήμα EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Πετονιά ή νήμα EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Πετονιά ή νήμα EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Πετονιά ή νήμα EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Πετονιά ή νήμα EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πετονιά ή νήμα EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πετονιά ή νήμα EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Πετονιά ή νήμα EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Πετονιά ή νήμα EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Πετονιά ή νήμα EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Πετονιά ή νήμα EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


Πετονιά ή νήμα Empty

Πετονιά ή νήμα

Πήγαινε κάτω

Πετονιά ή νήμα Empty Πετονιά ή νήμα

Δημοσίευση από Admin Τρι Απρ 08, 2014 1:05 am

Πετονιά ή νήμα MONOBRAID

Όσο το spinning θα διαδίδεται από άκρη σε άκρη στην χώρα μας, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεται το επίπεδο μας σαν spinners. Καινούργια τεχνητά με πολύπλοκη πλεύση, πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός και νέα υλικά κάνουν την εμφάνιση τους καθημερινά στην ελληνική αγορά. Ανάμεσα τους μια μεγάλη ποικιλία από νήματα, κατασκευασμένα ειδικά για την τεχνική μας αλλά το δίλημμα παραμένει : νήμα ή πετονιά; Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση της δεν είναι εύκολο να δοθεί αλλά καλύτερα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Παλιότερα τα νήματα για το ψάρεμα ήταν κατασκευασμένα από φυσικές ίνες όπως το μαλλί, το λινό και πολύ σπάνια το μετάξι αλλά από τότε έχουν αντικατασταθεί με καλύτερα υλικά, φτιαγμένα από τον άνθρωπο, που η αντοχή τους είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα τα περισσότερα νήματα αποτελούνται από ίνες πλεγμένες μεταξύ τους, των οποίων το υλικό είναι το πολυαιθυλενίο (PE) που είναι δέκα φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι. Για αυτό η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στο ψάρεμα αλλά χρησιμοποιείται στην κατασκευή πανιών για ιστιοπλοϊκά, αλεξίσφαιρων γιλέκων κ.α..

Πετονιά ή νήμα MQiCngFLi-pZWfIva9zl0cA

Τα περισσότερα νήματα για ψάρεμα είναι τετράκλωνα δηλαδή σχηματίζονται από την πλέξη τεσσάρων κλώνων και ο κάθε κλώνος αποτελείται από πολλές ίνες. Έκτος από αυτά -που είναι και τα πιο συνηθισμένα- υπάρχουν νήματα τρίκλωνα, εξάκλωνα και οκτάκλωνα. Τα εξάκλωνα και οκτάκλωνα θεωρούνται ανώτερης ποιότητας νήματα και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο spinning στο εξωτερικό λόγω του ότι έχουν πολύ μεγάλη αντοχή σε σχέση με τα άλλα νήματα στην ίδια διάμετρο. Επίσης, η υφή τους είναι πολύ εύκαμπτη και μαλακή, κάτι που βοηθάει όταν ψαρεύουμε με spinning μηχανισμό.

Πετονιά ή νήμα 00831639001380036540

Τώρα, ίσως να έχετε ακούσει ότι κάποιο νήμα είναι Spectra και κάποιο άλλο Dyneema και ίσως να έχετε ακούσει ότι κάποιο από τα δύο είναι καλύτερο από το άλλο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πρόκειται απλά για ένα θέμα κατοχύρωσης της πατέντας από δυο διαφορετικούς κατασκευαστές σχεδόν του ίδιου προϊόντος με πολύ μικρές διαφορές στην μοριακή μορφή. Από το πολυαιθυλένιο κατασκευάζονται πολλά πράγματα, όπως οι πλαστικές σακούλες για τα ψώνια, και για αυτό μπορούμε να το βρούμε σε πολλές μοριακές μορφές. Μια από αυτές ανακαλύφθηκε και μας έδωσε το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το νήμα ψαρέματος οπότε δεν έχει και πολύ σημασία αν λέγεται Spectra ή Dyneema.

Πετονιά ή νήμα Braid

Τέλος, επειδή όλα τα νήματα έχουν μικρότερη αντίσταση στην τριβή και την φθορά από μια οποιαδήποτε πετονιά, οι εταιρίες προσθέτουν σε πολλά από αυτά, κάποιου τύπου επικάλυψη ώστε να τα ενισχύσουν. Αυτή η επικάλυψη μπορεί να είναι πλαστικό, σιλικόνη ή οτιδήποτε άλλο επιτρέπει η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί. Για αυτό το λόγο κοιτώντας κάποια νήματα δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις ίνες ενώ σε άλλα είναι εμφανή. Ακόμα όμως και με αυτή την επικάλυψη ένα νήμα το πολύ να έχει την ίδια αντίσταση στην τριβή με μια νορμάλ πετονιά ενώ από την άλλη υπάρχουν κάποιες πετονιές που έχουν είκοσι φορές παραπάνω αντίσταση από το νήμα. Επίσης η επικάλυψη μαζί με τα θετικά της φέρνει και ένα μεγάλο αρνητικό : το κάνει πιο άκαμπτο με αποτέλεσμα να μην τυλίγεται καλά στην μπομπίνα των spinning μηχανισμών. Γενικά το νήμα αποδίδει τα μέγιστα στους baitcasting μηχανισμούς από ότι στους spinning, στους οποίους πρέπει να διαλέξουμε με προσοχή το νήμα που θα γεμίσουμε την μπομπίνα μας. Αλλά ας δούμε ένα, ένα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του νήματος.



- Διάμετρος

Λόγω του ότι το νήμα αποτελείται από κλώνους πλεγμένους σε μια ενιαία κλωστή, είναι πολύ δύσκολο να του προσδώσουμε μια ακριβή διάμετρο. Έτσι, όλα τα νήματα αναγράφουν μια διάμετρο που είναι κατά προσέγγιση ώστε να έχουμε μια ιδέα για το πόσο παχύ ή λεπτό είναι το νήμα που θα διαλέξουμε σε σχέση με κάποιο άλλο. Αν συγκρίνουμε ένα νήμα με μια πετονιά που αναφέρουν ίδια διάμετρο θα διαπιστώσουμε ότι το νήμα έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από ότι η πετονιά. Η μονάδα μέτρησης είναι το χιλιοστό του μέτρου ή το χιλιοστό της ίντσας.

Πετονιά ή νήμα Formula

- Όριο θραύσης

Τα περισσότερα νήματα αναφέρουν ένα όριο θραύσης σε λίμπρες και όχι σε κιλά. Το όριο θραύσης αποτελεί το βασικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των νημάτων που κυκλοφορούν στον εμπόριο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την διάμετρο. Νήματα ίδιας διαμέτρου μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά ορίου θραύσης. Ο λόγος είναι η διαφορετική πλέξη και ποιότητα των ινών που αποτελούν το κάθε νήμα.

- Ελαστικότητα

Ως γνωστό το νήμα δεν έχει ελαστικότητα και για να ακριβολογούμε έχει μόλις 4% όταν μια πετονιά μπορεί να επιμηκυνθεί από 20 έως 40%. Το πλεονέκτημα που έχουμε με το νήμα είναι η αμεσότητα στο τσίμπημα και άμεση μετάδοση της κίνησης των τεχνητών δολωμάτων.


- Αντοχή στην τριβή

Όπως είπαμε και παραπάνω, ένα μεγάλο μειονέκτημα του νήματος είναι ότι έχει πολύ μικρή αντοχή στην τριβή σε σχέση με μια πετονιά. Ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο μειονέκτημα του νήματος, παρόλες τις προσπάθειες των εταιρειών με την προσθήκη διάφορων επικαλύψεων. Κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το θέμα είναι ότι ακόμα και η καλύτερη επικάλυψη φεύγει πάνω από την επιφάνεια του νήματος όσο πιο πολύ το ψαρεύουμε. Για αυτό μπορεί μετά από λίγο καιρό να δείτε το νήμα να αλλάζει χρώμα και κομμάτια της επικάλυψης να παραμένουν πάνω στους οδηγούς και στο roller του μηχανισμού.

- Αντοχή στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου

Το νήμα έχει καλύτερη αντοχή σε αυτόν τον τομέα από ότι μια πετονιά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι άτρωτο. Μεγαλύτερη φθορά όμως δέχεται το υλικό της επικάλυψης του νήματος οπότε καλό είναι να ακολουθείται την ίδια διαδικασία αποθήκευσης με τις πετονιές.

- Μνήμη

Το νήμα γενικά δεν έχει καθόλου μνήμη αλλά με την προσθήκη επικάλυψης μπορεί να αποκτήσει. Έτσι, μπορεί να συναντήσετε νήματα που όταν τα τυλίξετε στην μπομπίνα των spinning μηχανισμών να κατσαρώνουν. Συνήθως αυτά τα νήματα διαθέτουν επικάλυψη που τα κάνει άκαμπτα και παρόλο που αποκτούν μνήμη δεν σημαίνει ότι τυλίγονται ομοιόμορφα στην μπομπίνα. Καλό είναι να αποφεύγεται τέτοια νήματα γιατί δεν κάνουν καλές ρίψεις και συνεχώς θα σας δημιουργούν τούφες.

- Αντοχή στον κόμπο

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν καλούμαστε να δέσουμε ένα νήμα. Η τραχιά υφή του και η μικρή αντοχή στην τριβή, μας υποχρεώνουν να κάνουμε ιδιαίτερους κόμπους που στην ουσία είναι πλέξη και όχι κόμπος, όπου αποφεύγετε η τριβή μεταξύ των κομματιών του νήματος που έρχονται σε επαφή. Πολλοί ψαράδες προσθέτουν και κόλλα στιγμής ώστε να «δέσει» καλύτερα η ένωση. Γενικά, το νήμα μπορεί να έχει μεγάλη αντοχή στον κόμπο αν χρησιμοποιήσουμε τους σωστούς κόμπους και μπορεί να έχει πολύ μικρή αν χρησιμοποιήσουμε τους λάθος, ακυρώνοντας το πλεονέκτημα της μεγάλης αντοχής στο όριο θραύσης κατά το τέντωμα.

- Πλευστότητα

Όλα τα νήματα δεν βυθίζονται και επιπλέουν αν τα αφήσουμε στην επιφάνεια του νερού. Παρόλα αυτά, κάποιες εταιρείες πειραματίστηκαν με διάφορες επικαλύψεις και δημιούργησαν νήματα που βυθίζονται με ένα αργό ρυθμό μέσα στο νερό. Αν συναντήσετε κάποιο τέτοιο νήμα θα αναγράφει στην συσκευασία «sinking».

Δυστυχώς ότι ισχύει για τις πετονιές, ισχύει και για το νήμα όσον αφορά την αξιοπιστία των αναγραφόμενων τιμών σε διάμετρο και όριο θραύσης που δίνουν οι εταιρείες. Βέβαια, επειδή τα νήματα έχουν πολλή μεγάλη αντοχή σε σχέση με τις πετονιές, είναι πολύ σπάνιο να προδοθούμε από αυτά κατά την διάρκεια μια μάχης. Οπότε μπορείτε να είσαστε λιγότερο ανασφαλείς κατά την επιλογή ενός νήματος αλλά πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τα προϊόντα αναγνωρίσιμων εταιρειών είναι πάντα μια πιο σίγουρη επιλογή.

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να σας απασχολήσει είναι αν το νήμα χαράζει-καταστρέφει τους οδηγούς. Ποτέ δεν μου έχει τύχει να δω κάποιο καλάμι spinning με χαραγμένο οδηγό από νήμα. Ίσως αυτό να συνέβαινε παλιότερα όταν μερικοί χρησιμοποιούσαν πολύ μεγάλης διαμέτρου και πολύ κακής ποιότητας νήμα σε καλάμια που είχαν φθηνούς οδηγούς με αποτέλεσμα να φθείρεται πρώτα ο οδηγός και μετά το νήμα. Τα περισσότερα καλάμια του spinning που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν πολύ καλούς οδηγούς με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να φθαρεί το νήμα από τον οδηγό. Παρόλα αυτά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ένα νήμα μακροπρόθεσμα θα φθείρει περισσότερο τους οδηγούς από μια πετονιά αλλά αυτό θα γίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Πετονιά ή νήμα BkZdGbE

Η ΕΠΙΛΟΓΗ

Εύλογα θα αναρωτιέστε, τι να διαλέξετε ως μάνα; Νήμα ή πετονιά;  Ας εξετάσουμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής.

- Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νήματος είναι η μεγάλη αντοχή του, αν το συγκρίνουμε με μια πετονιά αντίστοιχης διαμέτρου. Αυτό μεταφράζεται στο ψάρεμα, σε ευκολότερη και πιο μακρινή βολή ενώ μας δίνετε η δυνατότητα να γεμίσουμε το μηχανισμό με περισσότερα μέτρα νήματος σε σχέση με την πετονιά. Επίσης, αν θέλουμε να ψαρέψουμε σε βαθιά νερά όπου το τεχνητό μας πρέπει να φτάσει στο βυθό, η μικρή διάμετρος του νήματος μας δίνει την δυνατότητα να το κάνουμε πιο εύκολα αφού βυθίζεται πιο γρήγορα, συναντώντας μικρότερη αντίσταση στο κατέβασμα προς τον βυθό. Μην μπερδεύεστε από το γεγονός ότι το νήμα δεν βυθίζεται ενώ η πετονιά βυθίζεται όταν την αφήσουμε στην επιφάνεια του νερού. Όταν χρησιμοποιούμε κάποιο βαρύ τεχνητό ή τεχνητό που κατά την πλεύση βυθίζεται, όλα αυτά πολύ λίγη σημασία έχουν.



Το μόνο που μετράει είναι :  πόση είναι η επιφάνεια της πετονιάς ή του νήματος που θα δεχθεί την δύναμη της άνωσης. Άρα μια μικρή διάμετρος έχει μικρότερη επιφάνεια και δέχεται μικρότερη πίεση από την άνωση της θάλασσας. Άλλα θετικά της μικρής διαμέτρου είναι ότι επηρεάζεται λιγότερο από τα υποθαλάσσια ρεύματα και δεν αλλάζει δραματικά την κίνηση ορισμένων τύπων τεχνητών δολωμάτων. Το μόνο αρνητικό της μικρής διαμέτρου είναι ότι έχει μικρότερο βάρος οπότε όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλάγιους ανέμους παρασύρεται πολύ πιο εύκολα από μια πετονιά.





- Η μεγαλύτερη διαφορά ενός νήματος από μια πετονιά είναι ότι το νήμα έχει σχεδόν μηδενική ελαστικότητα. Τα θετικά και τα αρνητικά που απορρέουν από αυτό το γεγονός είναι πολλά τόσο για το νήμα όσο και για την πετονιά. Καταρχήν, το νήμα μας μεταδίδει πολύ πιο άμεσα την κίνηση των τεχνητών και μπορούμε να αντιληφθούμε πολύ πιο γρήγορα το δάγκωμα του αρπαχτικού στο τεχνητό μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που το παραπάνω γίνεται αρνητικό γιατί μερικοί τύποι τεχνητών κάνουν πιο ρεαλιστική πλεύση μέσα στο νερό με την «ανοχή» της πετονιάς ενώ το άμεσο κάρφωμα και η μηδενική ελαστικότητα ανεβάζει σε υψηλά επίπεδα τις δυνάμεις που δημιουργούνται στιγμιαία όταν το νήμα τεντώνει (το λεγόμενο και “σοκ”) με αποτέλεσμα οι κόμποι μας να περνούν από πολύ μεγάλη δοκιμασία.

Αλλά και κατά την διάρκεια της μάχης, η ανελαστικότητα του νήματος εξαντλεί τον εξοπλισμό μας, δηλαδή το καλάμι φτάνει πολύ πιο εύκολα στα όρια λυγίσματος του και ο μηχανισμός θα αναγκαστεί να λύσει πολύ περισσότερες φορές τα φρένα. Για να καταλάβετε αυτήν την διαφορά φανταστείτε ότι προσπαθούμε να συγκρατήσουμε ένα σκύλο που θέλει να τρέξει και στην μια περίπτωση κρατάμε ένα άκαμπτο λουρί ενώ στην άλλη κρατάμε ένα ελαστικό λουρί. Στην μια περίπτωση όλη η δύναμη του σκύλου, μεταφέρεται αυτούσια στο χέρι μας ενώ στην δεύτερη, η δύναμη εκτονώνεται και μεταφέρεται πολύ πιο ομαλά με αποτέλεσμα ο σκύλος να κουράζεται πολύ πιο εύκολα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι άστοχο το παράδειγμα μου αλλά πιστεύω ότι μεταφέρει αρκετά ρεαλιστικά την αίσθηση του να μάχεσαι με ένα μεγάλο ψάρι, έχοντας νήμα ή πετονιά. Για κάποιον που ξεκινάει το spinning, η πετονιά θα του συγχωρέσει αρκετά λάθη κατά την μάχη, «απορροφώντας» τα δυνατά κεφάλια του ψαριού ενώ στον αντίποδα κάποιος πιο έμπειρος θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις αρετές του εξοπλισμού του, απολαμβάνοντας μια μάχη που θα κριθεί στην κόψη… του νήματος!



-Ένα άλλο θέμα που αφορά την ανελαστικότητα του νήματος είναι ότι χάνουμε πολλές από τις ρυθμίσεις των φρένων του μηχανισμού. Χωρίς ελαστικότητα, ο μηχανισμός καλείται να λύσει τα φρένα του άμεσα οπότε μην σκεφτείτε καν να βάλετε νήμα σε κάποιον οικονομικό μηχανισμό οποιασδήποτε εταιρείας. Η καταπόνηση που δημιουργεί το νήμα και το «χάσιμο» των πολλών ρυθμίσεων απαιτεί δοκιμασμένους και ποιοτικούς μηχανισμούς που θα τα βγάλουν πέρα, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.

-Μια άλλη περίπτωση όπου η ανελαστικότητα του νήματος γίνεται πρόβλημα, είναι στα τελευταία μέτρα της μάχης με το ψάρι. Μια πετονιά θα επιμηκυνθεί, απορροφώντας τα τελευταία ύστατα και δυνατά κεφάλια του αρπαχτικού ενώ το νήμα θα μας τα μεταδώσει αυτούσια. Τότε, μπορεί από την πολύ πίεση να ξαγκιστρωθεί το τεχνητό ή ακόμα χειρότερα μπορεί να σπάσει κάποιος κόμπος. Αναγκαστικά λοιπόν, όταν ψαρεύουμε με νήμα θα πρέπει να χαλαρώσουμε τα φρένα σε αυτά τα τελευταία μέτρα και θα πρέπει να έχουμε υπομονή ώστε το ψάρι να κουραστεί τελείως, προτού το βγάλουμε έξω από το νερό.

Πετονιά ή νήμα MonoBraid-Open



-Τέλος, η ιδιότητα του νήματος να μην επιμηκύνεται όπως η πετονιά, το καθιστά απαραίτητο σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια από αυτές είναι όταν πρέπει να ψαρέψουμε με μεγάλα τινάγματα και αυτό συμβαίνει κυρίως στην περίπτωση του shore jigging όπου εκτός από τα τινάγματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο βάθος στο οποίο βρίσκεται ο πλάνος μας. Για να μπορέσουμε να δώσουμε κίνηση στον πλάνο σε τέτοια βάθη, χρειαζόμαστε την ανελαστικότητα του νήματος και όχι την ελαστικότητα της πετονιάς. Επίσης, είναι αδύνατο χωρίς νήμα να έχουμε αίσθηση οποιοδήποτε σιλικονούχου δολώματος με μολυβοκεφαλή ή χωρίς και ακόμη πιο αδύνατο να καταφέρουμε να καρφώσουμε γερά, το αγκίστρι στο στόμα του ψαριού. Άρα η ανελαστικότητα του νήματος, αποδεικνύεται καλός σύμμαχος σε αυτές τις περιπτώσεις.







- Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της πετονιάς έναντι του νήματος είναι ότι τυλίγεται ομοιόμορφα στην μπομπίνα των spinning μηχανισμών. Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, εκ των οποίων ο βασικότερος είναι η στρογγυλή διατομή της πετονιάς. Ένα νήμα, όσο και να διαφημίζεται ως στρογγυλής διατομής, ποτέ δεν θα μπορεί να συγκριθεί με την διατομή μιας πετονιάς αφού αποτελείται από κλώνους πλεγμένους μεταξύ τους. Ένας άλλος λόγος είναι η απουσία μνήμης στο νήμα, κάτι που του στερεί την δυνατότητα να τυλίγεται και να ξετυλίγεται αποκτώντας με τον καιρό το σχήμα της μπομπίνας. Για αυτούς και για άλλους λόγους το νήμα δεν μπορεί να τυλιχτεί τόσο ομοιόμορφα, όσο η πετονιά στην μπομπίνα.

Για αυτό λοιπόν, πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν ψαρευούμε με νήμα από ότι με πετονιά. Μια περίπτωση είναι κάποια σπείρα του νήματος να «σκάψει» τις άλλες και να βρεθεί από κάτω, με συνέπεια στην επόμενη ρίψη να δημιουργηθεί μια τούφα σαν… γόρδιος δεσμός! Επίσης πρέπει να ελέγχουμε την μπομπίνα ώστε να αντιληφθούμε γρήγορα αν κάποια σπείρα έχει «καβαλήσει» πάνω στα φρένα, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως όταν κλείνουμε το bail arm μετά την ρίψη. Εκείνη τη στιγμή το νήμα είναι χαλαρό και κάνοντας τις πρώτες ανακτήσεις, μαζευούμε σφιχτά τις επόμενες σπείρες με την διαφορά ότι η πρώτη σπείρα σφίγγει η μισή πάνω στην μπομπίνα. Στις αμέσως επόμενες ρίψεις θα εμφανιστεί μια πολύπλοκη τούφα ενώ εμείς θα είμαστε ανυποψιάστοι. Η τούφα σε αυτήν την περίπτωση κοστίζει… πολλά μέτρα! Όπως καταλαβαίνετε, η πετονιά θα μας δημιουργήσει πολύ λιγότερα προβλήματα στο τύλιγμα και ξετύλιγμα από την μπομπίνα σε σχέση με ένα νήμα.

Πετονιά ή νήμα 51yt6GgbUNL

- Στην σύγκριση νήματος και πετονιάς δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το μεγάλο μειονέκτημα του νήματος που είναι η μικρή αντοχή στην τριβή. Το ψάρεμα σε τόπους με κοφτερά βράχια στο βυθό αλλά και βράχια που ξενερίζουν, μας αναγκάζει να επιλέξουμε την πετονιά ως μάνα. Το νήμα σίγουρα θα κοπεί πολύ πιο εύκολα όταν το ψάρι αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τα βράχια για να απελευθερωθεί. Ακόμα και να προσθέσουμε ένα μεγάλο παράμαλλο πετονιάς στο νήμα, ποτέ δεν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γδαρθεί το νήμα κατά την διάρκεια της μάχης. Συνήθως, όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα θετικά του νήματος στο ψάρεμα στα βράχια, επιλέγουν πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου νήμα, από όσο τους είναι απαραίτητο, ώστε σε οποιαδήποτε επαφή με τα βράχια να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην χάσουν το ψάρι.

Πετονιά ή νήμα Berkley-nanofil

- Όπως είπαμε και παραπάνω το νήμα δεν βυθίζεται ενώ η πετονιά βυθίζεται όταν τα αφήσουμε και τα δυο στην επιφάνεια του νερού. Είπαμε επίσης, ότι το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν ψαρεύουμε με βαριά τεχνητά ή τεχνητά που από την κατασκευή τους βυθίζονται κατά την πλεύση προς την ακτή. Τι γίνεται όμως όταν ψαρεύουμε με τα υπόλοιπα ελαφριά τεχνητά; Σε αυτήν την περίπτωση το νήμα μας δυσκολεύει, ειδικά στην ρίψη, με αποτέλεσμα να προτιμάμε πολλές φορές την πετονιά για να τα ψαρέψουμε. Ειδικά για τα πολύ ελαφριά τεχνητά κάτω των τριών γραμμαρίων, η πετονιά είναι αρκετές φορές μονόδρομος για όσους δεν έχουν την απαραίτητη εξοικείωση με το νήμα. Βέβαια στην Ιαπωνία υπάρχουν νήματα με πολύ μικρή διάμετρο ειδικά για ψάρεμα με ελαφρία δολώματα.



- Ένα άλλο θέμα που μπορεί να επηρεάσει την απόφαση σας στην επιλογή νήματος ή πετονιά για μάνα, είναι το παράμαλλο. Το νήμα φαίνεται μέσα στο νερό οπότε κατά 99% θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα παράμαλλο από νάιλον πετονιά ή ακόμα καλύτερα από fluorocarbon, πριν το τεχνητό. Αν χρησιμοποιείτε πετονιά για μάνα δεν είναι απαραίτητο το παράμαλλο οπότε αμέσως γλυτώνετε ένα παραπάνω κόμπο στο όλο σύνολο του εξοπλισμού. Ο κόμπος της σύνδεσης παράμαλλου-νήματος, όσο μικρός και αν είναι, χτυπάει στους οδηγούς της κορυφής με αποτέλεσμα να φθείρεται, κάτι που γίνεται ακόμα ένα πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε νήμα. Αν τώρα, συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυτός ο κόμπος είναι αρκετά πολύπλοκος στην κατασκευή τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα για κάποιον που μόλις έχει ξεκινήσει το spinning. Γενικά οι κόμποι του νήματος σε σχέση με τους κόμπους που κάνουμε όταν έχουμε πετονιά είναι πιο δύσκολοι να γίνουν.



Πετονιά ή νήμα Knot%20images



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Αυτά ήταν όλα τα θετικά και αρνητικά του νήματος σε σχέση πάντα με την πετονιά. Η πρόταση μου σε όποιον θέλει να ασχοληθεί πρώτη φορά με το spinning είναι να ξεκινήσει ψαρεύοντας με πετονιά και στην πορεία να πειραματιστεί με το νήμα. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ο κυριότερος είναι ότι η πετονιά… συγχωρεί πολλά λάθη που θα κάνετε στην αρχή! Το νήμα βάζει πολλούς περιορισμούς και απαιτεί κάποια εμπειρία στο πως θα παλέψεις με το ψάρι ή πως θα δέσεις τους κόμπους. Αν τώρα, θέλετε να ασχοληθείτε με τα παρακλάδια του spinning όπως το shore jigging ή το eging ή ψαρέματα αποκλειστικά με σιλικονούχα δολώματα τότε θα χρειαστεί να κολυμπήσετε στα βαθιά και αναγκαστικά να χρησιμοποιήσετε νήμα. Επίσης, αν είστε από τους λίγους τυχερούς που στα μέρη σας κυκλοφορούν θηριώδη αρπαχτικά ψάρια όπως οι λίτσες ή τονάκια ή μεγάλα μαγιάτικα τότε πάλι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε νήμα για να αντεπεξέλθετε στην μάχη με αυτούς τους δυνατούς αντιπάλους. Για τα υπόλοιπα αρπαχτικά ψάρια, η πετονιά έχει αποδείξει ότι είναι υπεραρκετή στο ψάρεμα τους.

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10013
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης