ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Τετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Τρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Δευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Τρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Σαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Παρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Τετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Δευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Δευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Κυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Παρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Τετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Παρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Παρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Τρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

ΕικονοθήκηBEACH LEDGERING

Πήγαινε κάτω

BEACH LEDGERING

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Ιουν 28, 2010 7:54 amΤο beach ledgering δημιουργήθηκε στην Ιταλία από πρωταθλητές ψαρέματος, όταν διαπίστωσαν την ανάγκη για μια ελαφριά τεχνική που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλες ποσότητες ψαριών στους αγώνες που συμμετείχαν. Είναι δηλαδή μια αγωνιστική τεχνική με μεγάλες απαιτήσεις που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε συνθήκες ήρεμης θάλασσας και λειτουργεί ακόμη και με μεγάλο συνωστισμό ψαράδων που, λόγω της φασαρίας, κάνει τα ψάρια πιο επιφυλακτικά. Λέω «δημιουργήθηκε» και όχι «ανακαλύφθηκε» από τους Ιταλούς, διότι πρόκειται για ένα «παζλ» από κομμάτια άλλων τεχνικών, που η ένωσή τους δημιούργησε το beach ledgering.

Πράγματι, οι ρίζες του προέρχονται από το «feeder», μια αγγλική τεχνική που εφαρμόζεται σε λίμνες και κανάλια, ενώ στην πορεία εξελίχθηκε παίρνοντας στοιχεία από το surf casting της Μεσογείου. Και λέω «της Μεσογείου» διότι και αυτό τροποποιήθηκε από τους Ιταλούς σε σχέση με την κλασική μορφή με την οποία εφαρμόζεται στις ωκεάνιες χώρες.

Από το feeder, το beach ledgering πήρε -στα πρώτα βήματά του- τους μαλαγρωτές, τις πρόσθετες μύτες των καλαμιών με διαφορετική ευαισθησία και τις λεπτές πετονιές, ενώ το surf casting «επέτρεψε» την προσαρμογή του στις θαλασσινές συνθήκες: πολλές αρματωσιές -που χρειάστηκαν όμως να αντικαταστήσουν τα χοντροκομμένα τους υλικά από πιο ψιλά- και δυνατότητα να καλυφθούν μακρινές αποστάσεις όταν αυτές απαιτούνταν.Στα πρώτα του βήματα λοιπόν το beach ledgering ήταν ένα παρακλάδι του surf casting. Όσο περνούσαν όμως τα χρόνια και εξελισσόταν ως τεχνική δείχνοντας τις μεγάλες δυνατότητες και τις εφαρμογές που είχε, δημιουργήθηκε η ανάγκη να αυτονομηθεί καθώς αποκτούσε το δικό του φανατικό κοινό.
Στη σημερινή εποχή έχει αλλάξει τόσο πολύ σε σχέση με την αρχική του μορφή, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την εικόνα που είχε στη γέννησή του.

Οι διαφορετικές μύτες κορυφής αντικαταστάθηκαν με μία ή δύο από fiberglass με μεγάλη ευαισθησία για λόγους πρακτικής, οι κορμοί των καλαμιών λέπτυναν και έγιναν πιο στιβαροί με την εξέλιξη του carbon και τα καλάμια έφτασαν -ή και ξεπέρασαν- σε μήκος ακόμη και αυτά του surf casting, για να μπορούν να καλυφθούν μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι μαλαγρωτές των γλυκών νερών αντικαταστάθηκαν με καινούργιους, προσαρμοσμένους στις θαλασσινές συνθήκες, οι πετονιές λέπτυναν ακόμη περισσότερο σε διάμετρο φθάνοντας ορισμένες φορές σε σημείο υπερβολής, διάφορα δολώματα εξειδικεύθηκαν για την συγκεκριμένη τεχνική και ένας... ωκεανός από διάφορα εξαρτήματα και αξεσουάρ δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του beach ledgering.
Όποτε η θάλασσα ήταν ήρεμη, με απουσία αέρα και χωρίς έντονο κυματισμό, το surf casting δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ αντίθετα για το beach ledgering ήταν οι ιδανικές συνθήκες. Ήταν πιο φιλικό για τον αρχάριο και το μέσο ψαρά, γιατί δεν χρειάζονταν εξειδικευμένες γνώσεις ρίψης της αρματωσιάς για να καλυφθούν ικανοποιητικές αποστάσεις, καθώς τα μαλακά καλάμια αναλάμβαναν να βοηθήσουν στη δουλειά αυτή, ενώ το ψάρεμα εξελισσόταν σε παραλίες με αμμουδιά, που ήταν ένα εύκολο και άνετο πεδίο χωρίς μεγάλες απαιτήσεις...
Στα βραδινά ψαρέματα έτσι και αλλιώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ψάρια βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα λεπτά εργαλεία μπορούσαν να δώσουν πιο φυσική κίνηση στα δολώματα, νικώντας την καχυποψία των ψαριών. Αποτέλεσμα, τα ψάρια που πιάνονταν υπερτερούσαν σε ποικιλία και σε ποσότητα σε σχέση με άλλες παράκτιες τεχνικές, αν και υστερούσαν βέβαια τις πιο πολλές φορές σε μέγεθος.

Ενδείξεις

Ήρεμη θάλασσα έως ελαφρύς κυματισμός
Μορφολογία βυθού χωρίς σκαλώματα, κυρίως αμμουδιές
Μεγάλη ποικιλία και ποσότητα ψαριών
Ευκολία ρίψεως της αρματωσιάς, ακόμη και με ευαίσθητα δολώματα

Αντενδείξεις

Έντονος κυματισμός ή παρουσία ισχυρού αέρα
Έντονα σκαλώματα από βράχια, πέτρες και ποσειδωνία
Μεγάλα θηράματα (ψάρια με βάρος πάνω από δύο κιλά δύσκολα βγαίνουν με αυτήν την τεχνική)
Μακρινές αποστάσεις πάνω από 120 μέτρα
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΈχουν σαν βασικό γνώρισμα τη μεγάλη ευαισθησία της μύτης τους, που είναι κατασκευασμένη από fiber glass ή από carbon. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τις κορυφές fiber glass παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες, με διαφορετική ευαισθησία.

Τα υπόλοιπα στελέχη πρέπει να είναι κατασκευασμένα από carbon υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας και να έχουν ελάχιστο βάρος. Τα πιο συνηθισμένα καλάμια αυτής της κατηγορίας είναι τα τηλεσκοπικά, αν και υπάρχουν κάποια δίσπαστα που προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις στις ρίψεις και στο πάλεμα με έναν αξιόλογο αντίπαλο. Το μήκος τους κυμαίνεται από 3,60-5,00 μέτρα και το casting weight, που προσδιορίζει το μέγεθος του μολυβιού που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι μέσα στα όρια των 20-100 γραμμαρίων.

Η απόσταση που θέλουμε να ρίξουμε τις αρματωσιές μας κατά κύριο λόγο και ο βαθμός ευαισθησίας της μύτης κατά δεύτερο, θα διαμορφώσουν την επιλογή του καλαμιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ένα κοντό καλάμι (3,60m) με μικρό action (20-50gr) χάνει σε απόσταση βολής λόγω της μικρότερης καμπύλης που δημιουργεί, κερδίζει όμως σε ευαισθησία και μπορεί να μας ειδοποιήσει για τα πιο ανεπαίσθητα τσιμπήματα.

Αντίθετα ένα μακρύ καλάμι (4,50-5,00m) με μεγάλο action (100gr) κερδίζει μερικά μέτρα, παραχωρώντας όμως μέρος από την ευαισθησία της μύτης.

Να θυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα καλάμια δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τεχνικές βολές για πολύ μακρινές αποστάσεις λόγω της λεπτεπίλεπτης κατασκευής τους.
Οι καιρικές συνθήκες είναι συγκεκριμένες οπότε δεν επηρεάζουν άμεσα την επιλογή του καλαμιού, εκτός από την περίπτωση που υπάρχει ελαφρύ ρεύμα και αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουμε μολύβια από 70-90gr οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πιο δυνατά καλάμια με casting weight 100 gr.

Κατάλληλοι μηχανισμοί

Ο μηχανισμός που θα συνδυαστεί με ένα καλάμι για beach ledgering πρέπει να είναι ελαφρύς για να δένουν σαν σύνολο μεταξύ τους και να είναι σταθερού τυμπάνου. Κατάλληλοι μηχανισμοί είναι αυτοί που μπορούν να χωρέσουν στη μπομπίνα τους 150-200 μέτρα πετονιάς με διάμετρο από 0,18 έως 0,25 mm. Σε μέγεθος 30, 40 ή 50 σε ορισμένες περιπτώσεις και με μέγιστο βάρος τα 500 γραμμάρια είναι ό,τι χρειαζόμαστε. Η σχέση περιστροφής δεν πρέπει να είναι αργή και μπορεί να κυμαίνεται από 4,6:1 έως 6,2:1.

Τα φρένα πρέπει να έχουν μικρομετρικές ρυθμίσεις και να λειτουργούν ομαλά για να μη φέρνουν σε οριακό σημείο τις λεπτές πετονιές, ενώ η θέση που είναι τοποθετημένα (μπροστά ή πίσω) δεν παίζει μεγάλο ρόλο στη συγκεκριμένη τεχνική.

Το line roler μάς ενδιαφέρει να είναι αρκετά μεγάλο και να μη δημιουργεί στρίψιμο στην ανάκτηση της πετονιάς, ενώ μια κωνική μπομπίνα με χωρητικότητα 0,25mm / 300m θα βοηθήσει στο εύκολο ξετύλιγμα της πετονιάς κατά τη ρίψη. Ρουλεμάν από τρία και πάνω είναι αρκετά, ενώ συστήματα όπως fighting drag, bait runner ή free spool μάς διευκολύνουν στο ψάρεμα.

Οι πετονιές πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και να πληρούν κάποια στάνταρ στις προδιαγραφές τους, λόγω των μικρών διαμέτρων που χρησιμοποιούμε.

Για μάνα θα τοποθετήσουμε στην μπομπίνα του μηχανισμού διαμέτρους από 0,18-0,25mm. Καλό είναι στην αρχή όσοι πρωτοξεκινήσουν να αρχίσουν με 0,25mm, ενώ οι πιο έμπειροι μπορούν να φθάσουν έως και 0,16mm σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι πετονιές αυτές θα έχουν αρκετά μεγάλη αντοχή, θα έχουν απουσία μνήμης για να μην βερινιάζουν, δεν θα απορροφούν νερό και θα έχουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Τα παράμαλλα θα είναι υποχρεωτικά από fluorocarbon σε διαμέτρους από 0,12-0,23mm, αναλόγως τα ψάρια που στοχεύουμε, προσέχοντας πάντα να έχουν μικρότερη αντοχή από τη μάνα. Ο λόγος που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό δεν είναι για το φόβο σκαλώματος που θα έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο της αρματωσιάς, καθώς στους βυθούς που ψαρεύουμε δεν έχουμε τέτοιους κινδύνους. Όμως ένα ψάρι που θα κόψει το παράμαλλο έχει μεγάλες πιθανότητες να ζήσει, ενώ αν μεταφέρει αρκετά μέτρα πετονιάς με το πρόσθετο βάρος του μολυβιού, είναι καταδικασμένο.
Το shock leader είναι προτιμότερο να είναι από fluorocoated ή να έχει ουδέτερο χρώμα, για να μην πονηρεύει τα ψάρια. Το μήκος του θα κυμαίνεται από 8-15 μέτρα (για ένα καλάμι με μήκος 4 ή 4,2 μέτρα), με τον κανόνα να λέει ότι όσο πιο λεπτή είναι η μάνα τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του shock leader. Πρέπει τέλος να προσέχουμε την αντοχή του σε σχέση με τα μολύβια που χρησιμοποιούμε για να μην κινδυνεύσουν οι γύρω μας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο όταν χρησιμοποιούμε μικρά μολύβια.

Αγκίστρια

Τα αγκίστρια με λεπτό στέλεχος είναι αυτά που αποκλειστικά χρησιμοποιούμε στο beach ledgering. Ο λόγος είναι τα λεπτά και ευαίσθητα σκουλήκια που χρησιμοποιούμε για δόλωμα, που δεν πρέπει να χάσουν την ζωτικότητά τους, για να προσελκύουν πιο εύκολα τα ψάρια. Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το αγκίστρι για τη συγκεκριμένη τεχνική, τα υπόλοιπα στοιχεία (ίσιο, στραβό, μακρύλαιμο ή κοντόλαιμο και κυκλικό) έχουν να κάνουν με τα είδη των ψαριών που στοχεύουμε και θα τα αναλύσουμε στην ενότητα των αλιευμάτων. Τα νούμερα που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι από 4-12.Μολύβια

Εξειδικευμένα μολύβια για το beach ledgering δεν υπάρχουν, μπορούμε να διαλέξουμε μέσα από μια μεγάλη γκάμα της αγοράς. Δεν μας ενδιαφέρει η συγκράτηση καθώς ψαρεύουμε σε ήπιες συνθήκες, ενώ ο τύπος του βυθού αποτελείται τις πιο πολλές φορές αποκλειστικά από άμμο. Υπάρχουν όμως ειδικά μολύβια για ψάρια που αναζητάμε, όπως η μουρμούρα ή αρκετά ακόμη κοπαδιάρικα, που μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποια από την κατηγορία «προσέλκυσης». Όταν μας ενδιαφέρει η απόσταση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τορπίλες ή οβίδες, ενώ αν υπάρχουν σε μερικά σημεία συστάδες φυκιών απαιτούνται εκείνα με πτερύγια. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του βάρους του μολυβιού έτσι ώστε να μη φτάνει το μέγιστο casting weight του καλαμιού, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα σπασίματος.Σύνδεσμοι

Για την κατασκευή της αρματωσιάς και για τη σύνδεσή της με τη μάνα ή το shock leader θα χρειαστούμε μερικούς συνδέσμους, που έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε μέσα από μια πολύ μεγάλη ποικιλία της αγοράς. Αυτοί αφορούν τις ενώσεις του μολυβιού, των παράμαλλων και της αρματωσιάς. Πρέπει, σε γενικές γραμμές, να είναι διακριτικοί για να μην πονηρεύουν τα ψάρια, να είναι λειτουργικοί για να προσφέρουν άμεση αντικατάσταση ή να αποτρέπουν τα στριψίματα της πετονιάς, και να έχουν την ανάλογη αντοχή.

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 8082
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

http://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: BEACH LEDGERING

Δημοσίευση από gouldian Την / Το Σαβ Σεπ 03, 2011 2:00 am

πάρα πολύ καλό και πού χρήσιμο για μας που μόνο από παραλία μπορούμε να ψαρέψουμε. εύγε!

gouldian

Αριθμός μηνυμάτων : 1
Βαθμολογία θέματος : 2663
Reputation : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 31/08/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης