ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Τσιπούρα/Sparus Auratus EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


Τσιπούρα/Sparus Auratus Empty

Τσιπούρα/Sparus Auratus

Πήγαινε κάτω

Τσιπούρα/Sparus Auratus Empty Τσιπούρα/Sparus Auratus

Δημοσίευση από Admin Παρ Σεπ 24, 2010 11:46 pm

Τσιπούρα/Sparus Auratus Orata

Είναι γεγονός ότι δεν υπήρχε ποτέ ούτε πρόκειται να υπάρχει ποτέ ερασιτέχνης ψαράς που δεν ευχήθηκε να πιάσει έστω μία φορά στην ψαρευτική ζωή του μία τσίπούρα . Η φήμη της δύναμης , υπερηφάνεια , μεγαλοπρέπεια και ομορφιά της έχει μπλέξει μικρούς και μεγάλος ερασιτέχνες κα έμπειροι ψαράδες όλων των τεχνών ψαρέματος , αγαπάει τους αμμώδεις βυθούς όπου συχνάζει μόνο με συγκεκριμένες συνθήκες και περιόδους . Εκτός από το χειμώνα , η τσιπούρα ψαρεύεται σχεδόν πάντα , από την δύση το ήλιου έως μετά την αυγή και για ένα διάστημα λίγων ωρών αμέσως μετά το μεσημέρι , εξάλλου , όπως μάλλον καταλάβατε , η τσιπούρα δεν αγαπάει πολύ την φουρτουνιασμένη θάλασσα και την χειμερινή σεζόν , μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα τολμήσει να κάνει κάποια μικρή βολτούλα προς την ποιο ήρεμη περιοχή του τελευταίου κύμα στην μακρινή τροφική γραμμή ή μέσα στο κανάλι , ποτέ μέσα στους διαδρόμους και στα διαφορετικά σημεία όπου υπάρχει πολύ ρεύμα . Φυσικά οι βολές μας θα έχουν πάντα προορισμός τα μεσαία και τα μακρινά σημεία από την παραλία χρησιμοποιώντας μακριά παράμαλλα όπως το Long Arm , το Tandem και το Ciao Ciao επίσης γιατί πρέπει να κερδίσουμε την δυσπιστία της .
Όταν τσιμπάει , το κούνημα στο καλάμι φαίνεται μαλακό αλλά πολύ αποφασιστικό , όμως καλό θα είναι να κρατάμε ανοιχτά τα φρένα του μηχανισμού μας ώστε να μην βρει “ αιτίες ” να μην τρώει το δόλωμα που της προσφέραμε , εξάλλου προσοχή στο κάρφωμα μετά που διαπιστώσαμε ότι η “ κυρία ” είναι “ πάνω ”, αυτή είναι η στιγμή που αντιδρά πολύ έντονα , για να μην μας βρει ανέτοιμους .
Όταν υπάρχουν θολά νερά και το ρεύμα δεν είναι δυνατό , η τσιπούρα αφήνει την δυσπιστία της , ειδικά όταν υπάρχει η παρουσία του μονοδολιού , του σωλήνα και , πάνω από όλα μύδια , πορφύρα και καβούρι . Η πετονιά που θα χρησιμοποιήσουμε για την δημιουργία των παράμαλλων θα είναι κατά προτεραιότητα καλής ποιότητας , αόρατη και με διάμετρο όχι μικρότερη από 0,25 ( εξαρτάται το είδος δόλωματος ) αρματωμένα με αγκίστρια Blue Aberdeen της Cox & Rawle και Beak της Mustad ή Maruto όταν πρόκειται να δολώσουμε “ λουκάνικο ” ή φιλέτο σαρδέλας στην πρώτη περίπτωση , και καβούρι ή μύδια ή ακόμα πορφύρα στην δεύτερη .
Oι τσιπούρες αποτελούν έναν από τους βασικούς αλιευτικούς πόθους κάθε ερασιτέχνη. Tο σημαντικό είναι ότι παρότι πρόκειται για ψάρι πρώτης κατηγορίας, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη σκάφους για να το κατακτήσουμε...



Τσιπούρα/Sparus Auratus Images?q=tbn:ANd9GcTZsLdxuc4dDHrH2Vs1sn6ced35T_P27kIopw6ngVmzRUsHVnuc


Kοντόχοντρη, πλατιά, με καμπυλωτό ρύγχος, το χρώμα της είναι ασημογκρίζο, γαλαζοπράσινο στη ράχη και ανοικτότερο στην κοιλιά. Mεταξύ των ματιών έχει μια γραμμή ημικυκλική σαν μικρό φρύδι. Όσο το ψάρι μεγαλώνει, μεγαλώνει και η γραμμή αυτή, η οποία προεκτείνεται και παίρνει χρώμα κίτρινο και άλλοτε κόκκινο ή πορτοκαλί.
Tο ραχιαίο πτερύγιό της είναι ενιαίο με 11 αγκάθια και 13 ακτίνες. Oι κοπτήρες της είναι σαν κυνόδοντες και σχεδόν όλο το στόμα της αποτελείται από τραπεζίτες με τους οποίους σπάει σχεδόν τα πάντα.

Eχει μήκος από 35 έως και 60 πόντους. Tο βάρος της φτάνει τα δύο κιλά, αλλά κάποιες φορές μπορεί και τρία! Tρέφεται με μύδια, αχιβάδες, γαρίδες, στρείδια, πεταλίδες, κυρίως ό,τι υπάρχει στις περιοχές που ψάχνει για τροφή. Στον τόπο που ψαρέψαμε οι βράχοι είναι γεμάτοι πεταλίδια, γι' αυτό κι εμείς συμπεριλάβαμε το μονόθυρο μαλάκιο στο μενού των δολωμάτων μας.

Oι τσιπούρες κυκλοφορούν συνήθως ζευγάρια από τα ρηχά έως 30 μέτρα βάθος. Συνήθως βρίσκονται γύρω στα 20 μέτρα σε αμμώδεις βυθούς με σκόρπιες φυκιάδες, ή στις τραγάνες με το μαρουλάκι ή το χορταράκι. Tις συναντάμε όμως ακόμη και σε ένα μέτρο νερό... Eίναι τρελές αυτές οι τσιπούρες!

Tο «τρελοκόριτσο» της θάλασσας, όπως πολλοί την αποκαλούν επιτυχώς, μπορεί να κερδηθεί και από την ακτή!

.




Οι Φθινοπωρινές συνήθειες της τσιπούρας

Οι μεγάλες αλανιάρες όπως τις αποκαλούμε, ξεκινούν να γιαλώνουν από τα μέσα του Σεπτέμβρη και θα κάτσουν μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη (αυτό μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο) ώσπου να ολοκληρωθεί ο αναπαραγωγικός τους κύκλος.

Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, μπορεί να τρώνε στις βαθιές η μεσαίες ζώνες, όπου κινούνται συνήθως τα μεγάλα κομάτια.

Για τις ώρες τώρα που τρώνε, δεν υπάρχει ομοφωνία. Χάραμα υποστηρίζουν μερικοί, σούρουπο η μεσημέρι λένε κάποιοι άλλοι.

Τελικά τα στατιστικά στοιχεία από μαρτυρίες φίλων η από δικές μας εμπειρίες, δεν δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που υποστηρίζουν οι περισσότεροι:

-- Πρωινές ώρες 50% επιτυχία.
-- Μεσημεριανές ώρες 30% επιτυχία.
-- Σούρουπο με πρώτες βραδινές ώρες 20% επιτυχία

Τέλος, ο καιρός που μπορεί να ευνοήσει το ψάρεμά της και χαρακτηρίζεται ιδανικός είναι ο βοριάς η αν έχουμε γρήγορη εναλλαγή από χαμηλή σε υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και επειδή λίγοι έχουν σπουδάσει μετεωρολογία, εννοούμε: αν μετά από μια βροχή με χαμηλά σύννεφα βγει ήλιος.

Eπιστρατεύσαμε τις γνώσεις μας γύρω από το συγκεκριμένο ψάρεμα, τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ψαριού και καταλήξαμε σε κάποια βασικά συμπεράσματα που μοιραζόμαστε μαζί σας:

1. Η τσιπούρα είναι ένα ψάρι επιφυλακτικό που τσιμπάει το δόλωμα με τρόπο μίζερο και το δολωμένο μας αγκίστρι πρέπει να είναι τέλειο σε παρουσίαση, ισχυρό αλλά μικρό σε μέγεθος.

2. Ιδανικά δολώματα για το ψάρεμα της τσιπούρας θεωρούνται τα μικρά κομμάτια μάνας, φιλέτα σαρδέλας, κομμάτια φαραώ, ολόκληρα αμερικάνικα περασμένα με βελόνα στο αγκίστρι μας για τέλεια φυσική παρουσία και κινητικότητα και τέλος bigattini, ενώ δεν αποκλείεται η τσιπούρα να φάει και σε ζυμάρια ή ψωμί με την προϋπόθεση όμως ότι τη συγκεκριμένη στιγμή διακατέχεται από μεγάλη πείνα.

3. Οι αρματωσιές που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλές και διακριτικές. Αυτός είναι κανόνας απαράβατος, γνωστός από τους φανατικούς τσιπουράδες.

4. Για παράμαλλα, το μήκος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι, από 1,00 έως 1,50 μέτρο. Αρκετοί μάλιστα, χρησιμοποιούν έως και δυο μέτρα παράμαλλο, για να μην τις πονηρέψουν.

5. Η διάμετρος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι από 0,30 mm έως 0,35 mm ενώ ο τύπος της αρματωσιάς που θα προτιμήσουμε, είναι η μονάγκιστρη με συρόμενο, η σταθερό μολύβι.




[img][/img]Τσιπούρα/Sparus Auratus Images?q=tbn:ANd9GcSpa8Db5TVSTFbUnZgwQALihySqEFJ1WFyrqgrBgzel-Wj7XZ-OrA


Β Ψάρεμα τσιπούρας με πεταχτάρι

Για όσους προτιμούν αυτή την τεχνική, τους προτείνουμε να χρησιμοποιήσουν πετονιές 22 χιλιοστών αόρατες, αγκίστρια παπαγαλέ Nο 4 και 5 ανοξείδωτα και δύο ειδών δολώματα. Aμερικάνικο κόκκινο αγορασμένο από κατάστημα ειδών αλιείας και πεταλίδες που μπορούν να βγάλουν με το μαχαίρι από τους βράχους της περιοχής.

Αγαπημένο κομμάτι του μενού της τσιπούρας, όλο τον χρόνο, αποτελούν τα σκουλήκια.


Μάνα

Aναφερόμενοι στα δολώματα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ορέξεις της τσιπούρας είναι απρόβλεπτες, όπως και το φέρσιμό της.

Oι τροφές που προτιμάει είναι αυτές που βρίσκει στο φυσικό της περιβάλλον, τους ζωικούς οργανισμούς δηλαδή του βυθού. Γι' αυτό κι εμείς χρησιμοποιούμε για δόλωμα μύδι, γαρίδα, καραβιδάκι, σκαλτσίνι, καβουράκι, σκουλήκι, ή σαρδέλα σε τάκο.
Tο μύδι θα το ανοίξουμε προσεκτικά, θα περάσουμε το αγκίστρι στο κρέας του και θα το αφήσουμε έτσι μισάνοιχτο, αφενός για να μη φαίνεται το αγκίστρι και αφετέρου για να προστατέψουμε το δόλωμα από τα τσιμπήματα των μικρών ψαριών που θα μαζευτούν.



Γαριδούλα

Σκαλτσίνι
Tη γαριδούλα θα τη συναντήσουμε σε κάποιο μόλο ή βραχάκια και θα τη συλλάβουμε με απόχη. Δολώνοντάς τη θα προσέξουμε περνώντας το αγκίστρι να μην καρφώσουμε το στήθος της, ώστε να μείνει ζωντανή. Tο ίδιο ισχύει και για το καραβιδάκι. Πολύ χρήσιμα μπορεί να μας φανούν και τα σκαλτσίνια, για τα οποία όμως χρειαζόμαστε μάσκα και βατραχοπέδιλα.


καβουράκι
O ίδιος τρόπος συλλογής ισχύει και για τα καβουράκια, πριν όμως τα δολώσουμε αφαιρούμε τις δαγκάνες, αφήνουμε από δύο έως τέσσερα πόδια και δολώνουμε από την κάτω πλευρά. Φυσικά, αγαπημένο κομμάτι του μενού της τσιπούρας, όλο τον χρόνο, αποτελούν τα σκουλήκια.

Ολόκληρη μάνα χρησιμοποιούμε όταν στοχεύουμε σε μεγάλες τσιπούρες
H τεχνική
H τσιπούρα βρίσκεται σε αμμώδεις βυθούς όπου και συνήθως γιαλώνει. Eκεί θα ρίξουμε τα πεταχτάρια μας, τα οποία θα είναι απλούστατα και κατά το δυνατόν αθέατα, γιατί, όπως είπαμε, το ψάρι αυτό είναι πανέξυπνο και υποψιασμένο...

Για την κατασκευή των πεταχταριών χρησιμοποιούμε πετονιά 22 χιλιοστών και περνάμε ένα βαρίδι μικρό σωληνωτό, πριν δέσουμε το αγκίστρι, που σε άλλα μπορεί να είναι Nο 11 παραγαδίσιο και σε άλλα Nο 4 παπαγαλάκι ή άλλου τύπου με μεγάλη κοιλιά. Σκοπός του σωληνωτού βαριδιού είναι να μείνει κολλημένο στον βυθό καθώς το ψάρι τσιμπά, ή γλείφει το δόλωμα, ώστε να μην υποψιαστεί και φύγει.

Tης τσιπούρας της αρέσει να παίρνει στο στόμα το σκουλήκι, να ρουφάει τους χυμούς του πριν το αρπάξει και το καταπιεί, εμείς δολώσαμε και ολόκληρο, αλλά και κομμάτι από σκουλήκι.

Aνάλογα με το βάρος της μολυβήθρας θα είναι και η απόσταση που θα καταφέρουμε να πετάξουμε. Θυμηθείτε όμως! Oσο πιο απλή και μικρή αρματωσιά, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Στον βωμό της απλότητας δεν χρησιμοποιούμε ούτε στριφτάρι, αν και κινδυνεύει να στρίψει και να καταστραφεί η πετονιά μας, καλύτερα όμως ένα κομμάτι κατεστραμμένη πετονιά έχοντας μια τσιπούρα, παρά άθικτη πετονιά χωρίς τσιπούρα!

Στο συγκεκριμένο ψάρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα καλάμια μας που θα μας βοηθήσουν να πετάξουμε το βαρίδι βαθύτερα και να «σπείρουμε» την περιοχή με δολωμένα σκουλήκια και πεταλίδια σε διάφορες αποστάσεις.


Tο τσίμπημά της: Το μυστικό για την τσιπούρα είναι η σωστή αποκωδικοποίηση της τσιμπιάς της.

Η μεγάλη αναμονή, δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία μας την κρίσιμη στιγμή του καρφώματος.

Ποτέ δεν θα περιμένουμε να πιαστεί μόνη της, όπως επίσης θα προσέξουμε να μην βιαστούμε να την καρφώσουμε.

Ας έχουμε υπόψη μας ότι, η τσιπούρα συνήθως δεν καταπίνει το δόλωμα απευθείας. Θα το πάρει στο στόμα, θα το δαγκώσει η μπορεί και να παίξει λίγο μαζί του και θα το τραβήξει για να το φάει λίγο παρά κάτω.

Γι αυτό λοιπόν, όταν θα κάνουμε την βολή μας και φτάσει το δόλωμα στον βυθό, πρέπει να αφήσουμε κάποια μπόσικα στη μάνα και να λύσουμε τα φρένα του μηχανισμού, ώστε αν χρειαστεί, να ξετυλιχθεί η μεσινεζα χωρίς αντίσταση.


Οπτικός ειδοποιητής
Καλό επίσης είναι να έχουμε τοποθετήσει κάποιο οπτικό ειδοποιητή, «μαμουδάκι» στη μάνα ώστε να τραβήξει το ψάρι τουλάχιστον ένα με δύο μέτρα, χωρίς να βρει αντίσταση.

H τσιπούρα είναι πολύ δυνατό ψάρι, άλλοτε τσιμπάει χωρίς όρεξη και άλλοτε αρπάζει με δύναμη το δόλωμα. Kάνει πολλά κεφάλια και δυνατά χτυπήματα, χρειάζεται λοιπόν προσοχή να μη μας ξαγκιστρωθεί γι' αυτό, ποτέ δεν ζορίζουμε την πετονιά!
Aφήνουμε όταν τραβάει και τραβάμε μόλις χαλαρώσει.

Στο πρώτο σήκωμα του οπτικού, δεν θα βιαστούμε αλλά θα απελευθερώσουμε λίγη μάνα ακόμα από τον μηχανισμό, θα πάρουμε το καλάμι στα χέρια βγάζοντας με προσοχή τον οπτικό. Όταν καταλάβουμε ότι το ψάρι έχει το δόλωμα στο στόμα και τραβάει, θα καρφώσουμε με δύναμη, θα δέσουμε τα φρένα και θα μαζέψουμε χωρίς να δώσουμε στο ψάρι το περιθώριο να πάρει κεφάλι.

Eάν την πετύχουμε σε ημέρα που αρπάζει το δόλωμα και το καταπιεί, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να τη φέρουμε έξω - ιδιαιτέρως αν ξεπερνά το κιλό - διότι με τα δυνατά σαγόνια της θα μασήσει την πετονιά και θα μας την κόψει.


Τσιπούρα η επιφυλακτική



Aν είναι ημέρα που γλείφει και την πετύχουμε τη στιγμή που έχει δαγκώσει το δόλωμα και το έχει στο στόμα ώστε να το μαλακώσει και να βγάλει το αγκίστρι, είμαστε τυχεροί. Mε ένα τράβηγμα θα την πιάσουμε από το στόμα και θα καταλήξει στην ψαροσακούλα μας. Kαλό θα είναι να έχουμε μαζί μας και μια απόχη με μεγάλο ξύλο, την οποία και θα χρησιμοποιήσουμε για να βγάλουμε το μεγάλο ψάρι έξω με σιγουριά.
Επίλογος

Σε κάθε τόπο η τσιπούρα έχει μάθει να τρώει συγκεκριμένα δολώματα. Αυτό όμως μπορεί και να αλλάξει, αφού συχνά βαριέται τα ίδια δολώματα. Σαν ιδιότροπο ψάρι λοιπόν που χαρακτηρίζεται η τσιπούρα, πρέπει να δοκιμάζουμε διαφορετικά δολώματα, όταν το ψάρεμά μας απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτή.

Αυτό που δεν αλλάζει όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο παίρνει το δόλωμα: Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο κάρφωμα.

Ακολουθεί κάθε χρόνο τα ίδια περάσματα: Γι αυτό θα την ψαρέψουμε στα ίδια μέρη που γνωρίζουμε η μας έχουν αποκαλύψει.

Είναι πονηρή και επιφυλακτική: Γι αυτό θα την ψαρέψουμε με μακριά παράμαλλα.

Είναι δυνατή: Γι αυτό ο εξοπλισμός μας θα είναι ανάλογος.

Τρωει όλες τις ώρες: Γι αυτό θα επιδιώξουμε να την ψαρέψουμε τις ώρες που συνηθίζει και γνωρίζουμε ότι τρώει στον κάθε τόπο.

Αυτό το ψάρι θα παίξει πολλές φορές με τα νεύρα μας. Εκεί που νομίζουμε ότι την σιγουρέψαμε, θα μας χαιρετάει ύπτια φτύνοντας το δόλωμα χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τις μικρές επιπόλαιες τσιπούρες μπορούμε εύκολα να τις κοροϊδέψουμε, όπως οι μεγάλες κοροϊδεύουν εμάς.




Πηγή : fishingtarget.com

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10044
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης