ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
SPINNING ME BULDO  EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
SPINNING ME BULDO  EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
SPINNING ME BULDO  EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
SPINNING ME BULDO  EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
SPINNING ME BULDO  EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
SPINNING ME BULDO  EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
SPINNING ME BULDO  EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
SPINNING ME BULDO  EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
SPINNING ME BULDO  EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
SPINNING ME BULDO  EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
SPINNING ME BULDO  EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
SPINNING ME BULDO  EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
SPINNING ME BULDO  EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
SPINNING ME BULDO  EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
SPINNING ME BULDO  EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
SPINNING ME BULDO  EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
SPINNING ME BULDO  EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
SPINNING ME BULDO  EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


SPINNING ME BULDO  Empty

SPINNING ME BULDO

Πήγαινε κάτω

SPINNING ME BULDO  Empty SPINNING ME BULDO

Δημοσίευση από Admin Τρι Δεκ 20, 2011 8:49 am

SPINNING ME BULDO  Montage_Buldo


ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ


Πρόκειται για µια τεχνική που όλοι τη γνωρίζουν και όλοι την έχουν εφαρµόσει. Σε συνδυασµό µε την απλότητα αλλά και την αποτελεσµατικότητά της, η τεχνική του spinning µε buldo πιστεύω πως θα πρέπει να ξαναβρεί τη θέση που της αρµόζει και πως, πραγµατικά, είναι κρίµα να παραµείνει στο περιθώριο.


Μεγάλωσα στον Πύργο Ηλείας και ο πατέρας µου µας είχε µάθει από µικρούς, εµένα και τα αδέλφια µου, να ψαρεύουµε στο χέρι µε δόλωµα ζωντανή γαρίδα και φιλέτο σαρδέλα. Σταθήκαµε τυχεροί που οι ψαριές µας ήταν και είναι ικανοποιητικές κυρίως σε λαβράκια, αφού ο τόπος µας παραµένει πλούσιος σε αυτό το είδος ψαριού, λόγω των πολλών γλυκών νερών που εκβάλλουν στο Ιόνιο κατά µήκος των ακτών της Πελοποννήσου.

Οι ανησυχίες µου όµως για εναλλακτικούς τρόπους ψαρέµατος, που θα µου έδιναν καινούριες εµπειρίες, βρήκαν ανταπόκριση µέσα από τις σελίδες των περιοδικών. Έτσι, διαβάζοντας κάποιο άρθρο πριν χρόνια για το spinning µε buldo για λαβράκια, αποφάσισα να ασχοληθώ µε αυτήν την τεχνική και, απλά, να την λατρέψω!

Οι δικές µου εµπειρίες προέρχονται κυρίως από το spinning µε buldo σε εκβολές και ρηχές παραλίες µε µπάρους (φυκιάδες). Η αποτελεσµατικότητα όµως της τεχνικής αυτής είναι εξίσου καλή σε µέρη βραχώδη, όπου σπάει το κύµα δηµιουργώντας αφρούς, καθώς επίσης και στο εσωτερικό και εξωτερικό µέρος των λιµανιών. Εκτός από το ψάρεµα στις εκβολές, στη συνέχεια αυτου,του άρθρου θα αναφερθώ και στο τεχνικό «κοµµάτι» της τεχνικής του spinning µε buldo, το οποίο είναι ίδιο που και αν θέλουµε να την εφαρµόσουµε.





ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ

Η εξερεύνηση και η αναζήτηση καινούργιων τόπων ψαρέµατος είναι µια ό τις καλύτερες στιγµές που προσφέρει η τεχνική του spinning. Ανοίγοντας τον χάρτη της περιοχής σας µπορείτε να δείτε τα ποτάµια που καταλήγουν στη θαλασσα και να τα καταγράψετε. Εκεί,στη ροή του ποταµού, τα λαβράκια κυνηγούν την τροφή τους και από εκεί εµείς θα πρέπει να περάσουµε το τεχνητό µας δόλωµα, προσπαθώντας να τα ξεγελάσουµε. Δεν είναι ανάγκη το ποτάµι να είναι µεγάλο σαν τον Έβρο για να ψαρέψουµε, αφού ακόµα και σε µικρά ρυάκια που καταλήγουν στη θάλασσα δηµιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για τη συνάντησή µας µε αυτά τα ψάρια. Καλά σηµεία θεωρούνται επίσης τα αντλιοστάσια αποξήρανσης λιµνών και οι µπούκες των λιµνοθαλασσών.

Όλα τα παραπάνω µέρη έχουν κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εκεί µαζεύονται µικρά ψάρια για να τραφούν µε τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που πέφτουν στη θάλασσα, οπότε τα λαβράκια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφική ς αλυσίδας κάνουν έντονη την παρουσία τους σχεδόν όλο το χρόνο. Αν τα ποτάµια που θα επισκεφθούµε δεν έχουν µεγάλη ροή νερού ή είναι σχεδόν απλά ρυάκια, δεν βοηθούν στην πλεύση του τεχνητού µας, έχουν όµως ένα άλλο µεγάλο πλεονέκτηµα: εδώ θα βρούµε τα ψάρια πιο συγκεντρωµένα από ό,τι στα ποτάµια µε έντονη ροή.

Σηµαντικό ρόλο βέβαια και στις δυο περιπτώσεις έχει η επίµονη παρατήρηση της θάλασσας για εντοπισµό κάπoιoυ κοπαδιού ή για σηµάδια από κυνήγι στον αφρό. Το ψάρεµά µας µπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας, αλλά ακόµα και την νύχτα εάν υπάρχει έντονη δραστηριότητα. Η µεγάλη αποτελεσµατικότητα που έχει η τεχνική µε buldo στα µεγάλα ποτάµια, οφείλεται στο συνδυασµό της ροής του νερού µε την κίνηση των τεχνητών µας και κυρίως µε την κίνηση των σιλικονούχων δολωµάτων, όπως το κλασικό χελάκι της Raglou.

Η ροή του νερού µάς βοηθά να τραβάµε µε ελάχιστη ταχύτητα το τεχνητό και του προσδίδει φυσική κίνηση, προσφέροντας στο λαβράκι την ευκαιρία να το κυνηγήσει σπαταλώντας ελάχιστη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο η επίθεση µπορεί να γίνει ακόµα και όταν το τεχνητό µας βρίσκεται εκεί που σκάει το κύµα. Οι περισσότερες επιθέσεις όµως γίνονται µέσα και τη στιγµή που παρατηρείται µια έντονη κίνηο του νερού πίσω από το τεχνητό. Όλες ο επιθέσεις είναι ακαριαίες και για να φέρουµε το λαβράκι στην ακτή πρέπει να προσπαθήσουµε να το βγάλουµε προσεχτικά έξω από την δυνατή ροή του νερού, ώστε να µην έχουµε µεγάλη αντίσταση. Αν η θάλασσα είναι ταραγµένη συνήθως αρκεί η δύναµη του κύµατoς ώστε να το φέρουµε στην ακτή, ενώ οε αντίθετη περίπτωση η βοήθεια µιας απόχης ή ενός µικρού γάντζου είναι απαραίτητη για να µη χάσουµε την τελευταία στιγµή το ψάρι που θα στοιχειωνει τα όνειρά µας.



Η αποτελεσµατικότητα της τεχνικής σε µέρη βραχώδη, καθώς επίσης και και εξωτερικό µέρος των λιµανιών

SPINNING ME BULDO  3_

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Για να ψαρέψουµε στα µέρη αυτά, ο εξοπλισµός µας θα διαφοροποιηθεί ανάλογα µε τις συνθήκες της θάλασσας. Έτσι, αν έχει αέρα και κύµα θα χρησιµοποιήσουµε καλάµι µε action γυρω στα 50-100 γραµ. µε µήκος από 3,00 έως 3,60 µέτρα, που θα µας δώσει τη δυνατότητα να ρίξουµε µεγάλα buIdo, ενώ εάν η θάλασσα είναι ήρεµη Ινα καλάµι µε action 20-60 γραµ. και µηκος 2,40 έως 3,00 µέτρα είναι αρκετά καλό. Τα µαλακά τηλεσκοπικά καλάµια µάς βοηθούν να στείλουµε µε ευκολία σε µεγάλες αποστάσεις το τεχνητό µας δόλωµα, οπότε θεωρούνται µια καλή όσο και πρακτική επιλογή, λόγω της εύκολης µεταφοράς τους. Η επιλογή του µηχανισµού είναι πιο εύκολη υπόθεση αφού ένας µηχανισµός που χωράει το πολύ 150 µέτρα πετονιά, διαµέτρου 0,28 χιλιοστών θεωρείται υπεραρκετός.

Εδώ θα πρέπει να δώσουµε ιδιαίτερη σηµασία στο γεγονός ότι πρέπει να έχει γρήγορη περιστροφή που θα βοηθάει στην πλεύση και να έχει καλά και λειτουργικά φρένα ώστε να αντεπεξέλθει στη µάχη µε το Ψάρι. Το θέµα επιλογής της διαµέτρου της µάνας και του παράµαλλου είναι πολύ προσωπικό για τον καθένα. Για µάνα, όταν η θάλασσα είναι ήρεµη, εγώ χρησιµοποιώ πετονιά διαµέτρου 0,25 χιλιοστών και για παράµαλλο πετονιά διαµέτρου 0,18 και 0,20 χιλιοστών. Ποτέ δεν έχω αντιµετωπίσει πρόβληµα µε αυτά τα µεγέθη, ούτε έχω χάσει κάποιο ψάρι επειδή δεν άντεξε η πετονιά.

Όµως καταλαβαίνω απόλυτα κάποιον που πιστεύει ότι αυτά τα µεγέθη είναι πολύ µικρά και θέλει κάτι παραπάνω ώστε να νιώθει σίγουρος. Με αυτό το σκεπτικό, µάνα διαµέτρου 0,28 χιλιοστών και παράµαλλο διαµέτρου 0,23 ή 0,25 χιλιοστών είναι µια αρκετά καλή αναλογία για να κάνεις spinning µε buldo όταν δεν υπάρχει αέρας και κύµα. Στην περίπτωση όµως που ο καιρός είναι κακός τότε επιβάλλεται η χρήση µάνας 0,30 χιλιοστών και παράµαλλου το µέγιστο 0,25 χιλιοστών. Τα λεπτά εργαλεία δεν έχουν θέση σε αυτές τις συνθήκες µόνο και µόνο από την πίεση που δέχεται η µάνα κατά τη βολή µε ένα buldo µεγάλου βάρους.

Από τα τεχνητά δολώµατα που µποροι µε να χρησιµοποιήσουµε στην τεχνική αυτή, το σιλικονούχο χελάκι Raglou ειναι ο πιο αξιόπιστος σύµµαχός µας.Η αποτελεσµατικότητά του είναι δεδοµένη σε όλα τα πλάτη και µήκη της χώρα µας, ενώ για µένα είναι το «τροχιοδεικτικό» που δείχνει αν υπάρχουν ψάρια στην περιοχή. Πέρα από αυτό όµως; υπάρχουν και άλλα είδη τεχνητών δο λωµάτων που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µε επιτυχία, όπως όλα τα σιλικονούχα, τα µικρά minnows και τα µικρά κουταλάκια. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των δολωµάτων είναι το µικρό τους βάρος που δεν ξεπερνάει στην καλύτερη των περιπτώσεων τα λίγα γραµµάρια. Συγκεκριµένα, τα σιλικονούχα έχουν σχεδόν αµελητέο βάρος, τα µικρά minnows των 3,5 και 7 εκατοστών δεν ξεπερνούν το βάρος των 5 γραµµαρίων, ενώ τα κουταλάκια έχουν βάρος από αµελητέο έως το πολύ 7 γραµµάρια.

Τα περισσότερα από αυτά τα τεχνητά δολώµατα δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην τεχνικη του spinning χωρίς buIdo, και αυτό ειναι ένα πλεονέκτηµα που έχει η συγκεκριµένη τεχνική.






ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΒULDO

Τα buldo θα τα συναντήσετε σε µια ποικιλία διαφορετικών σχηµάτων, µεγεθών, χρωµάτων και διαφορετικού τρόπου σύνδεσης µε την πετονιά. Λίγο πολύ όσοι ασχολούνται µε το spinning µε buldo έχουν κατασταλάξει σε συγκεκριμένους τύπους buldo, όπως άλλωστε και εγώ. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε όλους τους τύπους, σημειώνοντας απλά κάθε φορά τη δική μου επιλογή που μπορεί να είναι διαφορετική από τις δικές σας. Η λεπτομερής αυτή αναφορά γίνεται με σκοπό να ενημερώσει όλους όσοι θέλουν να ξεκινήσουν τώρα την τεχνική αυτή, επιλέγοντας στη συνέχεια τον δικό τους τύπο buldo χωρίς τον περιορισμό των δικών μου επιλογών . • Τα σχήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι δύο το οβάλ και το σφαιρικό. Από αυτά τα δυο σχήματα σχεδόν όλοι επιλέγουν το οβάλ και μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ.

Ο λόγος είναι ότι το σχήμα αυτό έχει καλύτερη αεροδυναμική κατά τη ρίψη και «πλέει» καλύτερα κατά την ανάκτηση του τεχνητού. Το οβάλ σχήμα διατίθεται σε δυο εκδόσεις, που η διαφορά τους βρίσκεται στον τρόπα σύνδεσης με την πετονιά. Η πρώτη έκδοση είναι το «δετό buldo» όπου στις δυο άκρες του υπάρχει μια μικρή παλέτα με τρύπα από όπου συνδέουμε την πετονιά μας. Η άλλη έκδοση είναι το «περαστό buldo» όπου η πετo- νιά περνάει από το κέντρο του και ή σφηνώνεται με μια μικρή τάπα που υπάρχει στο ένα από τα δυο άκρα του ή το χρησιμοποιούμε συρόμενο xωρiς την τάπα . • Τα μεγέθη των buldo είναι συγκεκριμένα από τις εταιρίες, και διαχωρίζονται ως προς το βάρος που οι εταιρίες το υπολογίζουν γεμισμένα με νερό.

Έτσι τα μεγέθη είναι έξι: των 8 γραμ., των 15 γραμ., των 30 γραμ" των 40 γραμ., των 60 γραμ. και των 80 γραμ. Ένα μικρότερο σε μέγεθος buldo γεμάτο με νερό έχει καλύτερη αεροδυναμική από ένα μισογεμάτο μεγάλο buldo και μας επιτρέπει μεγαλύτερες και ευκολότερες ρίψεις λόγω της μικρότερης αντίστασης που έχει στον αέρα. Με τον εξοπλισμό για ήρεμη ' θάλασσα ένα buldo 30 γραµ. είναι ιδανικό, ενώ όταν έχουµε βαρύτερο εξοπλισµό και θέλουµε να ψαρέψουµε κόντρα στον καιρό θα πρέπει να προτιµηθεί ένα buldo των 60 γραµµαρίων.

Είναι πολύ σηµαντικό να ξέρουµε το βάρος του buldo, γιατί πρέπει να ταιριάζει µε το action του καλαµιού µας. Εάν είναι πολύ βαρύ για το καλάµι µας τότε υπάρχει ο κίνδυνος να το σπάσουµε, ενώ εάν είναι πολύ ελαφρύ δεν θα µπορούµε να το ρίξουµε άνετα στην απόσταση που θέλουµε. Τα πιο συνηθισµένα χρώµατα στα οποία θα συναντήσουµε τα buldo είναι: το άσπρο, το κόκκινο, το κίτρινο, το διαφανές και το φωσφορούχο. Από τους περισσότερους προτιµάται το διαφανές buldo, ενώ κάποιοι επιλέγουν το φωσφορούχο για τα βραδινά τους ψαρέµατα.

Η δική µου επιλογή για ψάρεµα ηµέρα και νύχτα είναι το διαφανές buldo, ενώ όταν ψαρεύουµε σε ταραγµένη θάλασσα πιστεύω ότι µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε έναν έντονο χρωµατισµό (π.χ. κόκκινο, κίτρινο) για να ξέρουµε πού βρίσκεται το τεχνητό µας δόλωµα



Εναλλακτικά σιλικονούχα

Στο εµπόριο κυκλοφορούν πολλά σιλικονούχα δολώµατα από διάφορες εταιρίες του χώρου, σε µια µεγόλη ποικιλία σχηµάτων και χρωµάτων. Πολλά από αυτά διαθέτουν οσµή που τους δίνει ένα ακόµα «συν» στην αποτελεσµατικότητά τους. ενώ τα σχήµατα ποικίλλουν από τύπους σκουληκιών. κάµπιες ή αποµιµήσεις ψαριών και κεφαλόποδα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασµένα για ψάρεµα στα γλυκά νερά. οπότε η επιλογή είναι δύσκολη. Για να έχουµε µια σφαιρική εικόνα για το ποιο από αυτά είναι κατάλληλο για ψάρεµα στα νερά µας. θα έπρεπε να συγκεντρώσουµε πληροφορίες από όλους όσοι ψαρεύουν µε αυτά, κάτι που είναι δύσκολο.

Οι δικές µου προτιµήσεις, που µου έχουν δώσει επανειληµµένα καλά αποτελέσµατα, είναι τα σιλικονούχα της Ecogear και της CuItiva. που όλα τους διαθέτουν οσµή. Τα τελευταία είναι λίγο δύσκολο να τα βρει κανείς, ενώ τα πρώτα τα βρίσκεις σχετικά εύκολα σε µεγόλη ποικιλία σχηµάτων και µεγεθών. Πάντως. και από τις δυο εταιρίες, αυτά που έχουν αποδώσει είναι όσα διαθέτουν κάποιου τύπου ουρά, που τους επιτρέπει να κινούνται σαν µικρά ψάρια. 'Αλλες εταιρίες που διαθέτουν ποικιλία σιλικονούχων δολωµάτων είναι η Berkley και η Storm.

SPINNING ME BULDO  4_

ΗΡΩΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ

Μια φράση που ακούµε συχνά είναι πως «Ψάρια που βλέπεις ποτέ δεν τα πιάνεις». Αν και αυτό δεν ισχύει απόλυτα στο spinning, ωστόσο µεγαλύτερες επιτυχίες θα έχουµε όταν η θάλασσα έχει κυµατισµό. Πράγµατι, όλο τον καιρό που ασχολούµαι µε αυτήν την τεχνική έχω παρατηρήσει πως όταν έχει έντονο κυµατισµό ή έντονη ροή ποταµού οι επιτυχίες αυξάνονται.

Τις παραπάνω ιδανικές συνθήκες τις βρίσκουµε κυρίως τους χειµωνιάτικους µήνες και σε αυτήν την περίοδο είναι που θα συναντήσουµε τα µεγαλύτερα λαβράκια. Αυτήν την εποχή όσοι ασχολούνται µε το spinning µε buldo θα έχουν τα πραγµατικά αποτελέσµατα που µπορεί να χαρίσει η τεχνική αυτή. Παρόλο που υπήρξαν πολλές φορές που απλώς γέµισα χιλιόµετρα τον δείκτη του αµαξιού µου, γυρίζοντας σπίτι µε άδεια χέρια, στο παρελθόν είχα και εγώ την τύχη να παλέψω µε δυνατούς αντιπάλoυς και να βγω νικητής.

Δεν ήταν όµως αυτά τα «κατορθώµατα» που µε έκαναν να γίνω µανιακός µε αυτήν την τεχνική, και γενικά µε όλες τις µορφές τα spinning. Αυτό που µε γοήτευσε απ την αρχή ήταν η ευκολία της τεχνικής, που σε απαλλάσσει από προετοιµασiες και αναζήτηση της τελευταίας στιγµής, για δολώµατα. Το µόνο που χρειάζετα είναι να πάρεις το καλάµι και τα τεχνητά και να επισκεφθείς τη θάλασσα για όσο χρόνο διαθέτεις, ακόµα και αν αυτός είναι µόνο δέκα λεπτά. Βέβαια ακόµη καλύτερα είναι να έχουµε τα εργαλεία µας µόνιµα µέσα στο αυτοκίνη το, έτσι ώστε να µη χάνεται ούτε λεπτο από αυτόν το λίγο χρόνο που ίσως µας περισσεύει. :.




Από captainhook-pirgos.com

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10043
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης