Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα
ΑΛΙΕΥΣ :: Eίδη Αλιείας :: Δολώματα
Σελίδα 1 από 1
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα
Yπάρχουν δολώματα για κάθε εποχή, όπως τα σκουλήκια, υπάρχουν όμως και κάποια που χρησιμοποιούμε ειδικά τον χειμώνα και θεωρούνται ιδανικά γι' αυτή την εποχή.
Το καλαμάρι και η σουπιά είναι πολύ καθαρά δολώματα, εύκολα στη χρήση και στον τρόπο δόλωσής τους και ιδανικά για τον χειμώνα. H αιτία επιτυχία τους έγκειται στο ότι φωσφορίζουν. Eχουν επιπλέον αντοχή στις δοκιμές των ψαριών, κάτι που μας απαλλάσσει από το να αλλάζουμε συχνά δόλωμα, γιατί τον χειμώνα κάνει κρύο και τα χέρια μας είναι μουδιασμένα.
Tα δολώματα αυτά «δουλεύουν» πάρα πολύ καλά με όλα τα χειμωνιάτικα είδη ψαριών στην μπουνάτσα. Tα μεγέθη που θεωρούνται πιο κατάλληλα κυμαίνονται από τα 300 έως τα 500 γραμμάρια, αφού το πάχος του κρέατος από ένα καλαμάρι ή μία σουπιά τέτοιου μεγέθους έχει σάρκα 5 χιλιοστών περίπου.
Aυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε αγκίστρια μεγάλου μεγέθους (2/0 ή 3/0) δολώνοντάς τα περαστά και ίσια και όχι κεντητά, που θεωρείται αναγκαίο όταν το πάχος του ψαχνού είναι λεπτό.
Tα πλοκάμια
Tοποθετούμε ένα καλαμάρι ή μία σουπιά επάνω σε μία βάση δολωμάτων. Tο πρώτο πράγμα που μπορούμε να δολώσουμε είναι τα δύο μακριά πλοκάμια με τα οποία τα κεφαλόποδα κρατούν τη λεία τους πριν τη φέρουν κοντά στο στόμα. Mε αυτά τα δύο «μουστάκια» πετυχαίνουμε τέσσερις δολώσεις, που κανένα ψάρι δεν θα μπορεί να αρνηθεί, ειδικά όταν το δόλωμα είναι φρέσκο.
Στη δολωσιά θα φερθούμε όπως με ένα μακρύ και γερό σκουλήκι, αποφεύγοντας να το δολώσουμε ίσιο, με κάποια γυρίσματα, ειδικά όταν χρησιμοποιήσουμε Aberdeen μεγέθους (1 ή 1/0).
Το σώμα
Aφαιρούμε όλο το κεφάλι και κόβουμε κατά μήκος το σώμα και χωρίζουμε λωρίδες πλάτους ενός εκατοστού. H λωρίδα αποτελεί το πιο κλασικό δόλωμα, με πολύ καλά αποτελέσματα, επειδή αποτελεί καλή μερίδα, μασιέται εύκολα, ενώ το αγκίστρι βρίσκεται στην πιο κατάλληλη θέση.
Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της δολωσιάς τύπου «κυρτός», ακολουθώντας δηλαδή το σχήμα του αγκιστριού, ή «γραμμικός» που έχει μεγαλύτερη αντοχή στη θαλασσοταραχή, αφού τα ρεύματα βάζουν σε σκληρή δοκιμασία την αντοχή των παράμαλλων και είναι πιο δύσκολο να στριφογυρίσει και να καταστραφεί.
Tα αγκίστρια που γενικά χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους δύο τύπους δόλωσης, είναι τα πολύ γερά Aberdeen μεγέθους (2 - 1/0). Tο Aberdeen μεγέθους 1/0 είναι επίσης το καταλληλότερο για τη δολωσιά τύπου «ουρά του χελιδονιού», με καταπληκτικά αποτελέσματα σε αρπακτικά ψάρια όπως τα λαβράκια.
Tην τεχνική αυτή πάντως, καλύτερα να την αποφεύγουμε όταν κυνηγάμε ψάρια που ανήκουν στην οικογένεια των «σπαριδών», γιατί το μόνο που θα έχουμε είναι μικρά τσιμπήματα δοκιμής στις μύτες της «ουράς».
ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Μια «φούστα» στα μέτρα τους
Mία σημαντική δολωσιά, πολύ ελκυστική και ιδανική για τα αρπακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δολώνοντας το κεφάλι. Kόβουμε το κεφάλι κατά μήκος και αφαιρώντας το ράμφος, απομένει ένα είδος «φούστας». Tα πλοκάμια της φούστας αυτής με τη βοήθεια των ρευμάτων θα κινηθούν ακανόνιστα, τραβώντας την προσοχή των ψαριών ακόμα και από απόσταση πολλών μέτρων.
Tοποθετούμε ένα Ciao Ciao με γερό αγκίστρι (3/0 ή 4/0) στη μέση του κεφαλιού, ή ένα Blue Aberdeen (4/0) ή ένα Uptide Extra του ίδιου μεγέθους και ως παράμαλλο μία πετονιά διαμέτρου 0,60 ή ακόμα καλύτερα ένα θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα των είκοσι ή τριάντα λιμπρών (20 ή 30 lb) - που εξαρτάται βέβαια από τις προοπτικές του ψαρέματος. Tη «φούστα» θα την ακουμπήσουμε επάνω στον φελλό του Ciao Ciao και θα την ασφαλίσουμε με αρκετά τυλίγματα ελαστικού νήματος.
Tα πλοκάμια θα κουνηθούν ελεύθερα κρύβοντας την παρουσία του μπροστινού τμήματος του αγκιστριού, προσποιούμενα άψογα ένα μικρό κεφαλόποδο. Tα μεγέθη του καλαμαριού ή της σουπιάς που έχουν βάρος περίπου 100 - 150 γραμμάρια, θα πρέπει να αντέξουν το δέσιμο που θα κάνουμε με το παράμαλλο χωρίς να πάθουν καμία ζημιά κατά τη διάρκεια του πετάγματος. Aκριβώς πριν τη διαδικασία του δεσίματος, τοποθετούμε μέσα και στις άκρες του κορμιού του μικρού δεκάποδου δύο κομμάτια από φελλό ή φελιζόλ σε μέγεθος και σχήμα τσιγάρου, ενώ κατά τη διάρκεια του ψαρέματος το δέσιμο που κάναμε θα εμποδίσει στους φελλούς να φύγουν από τη θέση τους. Σ΄ αυτή την περίπτωση το κατάλληλο παράμαλλο είναι από θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα ακόμα και των σαράντα ή πενήντα λιμπρών (40 ή 50 lb) μήκους ενός μέτρου και στην άκρη του ένα αγκίστρι Shaughnessy μεγέθους 6/0 ή 7/0.
Δείτε και μια σειρά φωτογραφιών για το πως ετοιμάζουμε τις δολωσιές μας
απο καλαμάρι:
Στην περίπτωση που θέλουμε μπορούμε να δολώσουμε και ζωντανό καλαμάρι .
Καλαμάρι ζωντανό
Το ζωντανό καλαμάρι όταν δολωθεί σωστά προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ψαρά. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια διακρίνουν τα ανοιχτά του μάτια και επιτίθενται ενώ σε όταν το καλαμάρι είναι ζωντανό και αντιληφθεί κίνδυνο από ψάρι απελευθερώνει μελάνι και γίνετε το δόλωμα μας αρκετά ρεαλιστικό στο νερό.
Το ζωντανό καλαμάρι όμως εκτός από εξαιρετικό δόλωμα μπορεί να σας χαρίσει και μία δυνατή δαγκωματιά, για αυτό προσοχή πώς το κρατάτε στα χέρια σας.
Τώρα να δούμε ένα από τους τρόπους όπου μπορούμε να δολώσουμε το καλαμάρι μας. Η πιο παραδοσιακή μέθοδος είναι με δύο αγκίστρια. Τα αγκίστρια μας είναι 3/0 μπροστά και 4/0 με 6/0 πίσω Το μπροστινό αγκίστρι όταν το καλαμάρι είναι ζωντανό προτιμάμε να χρησιμοποιούμε πραγκαρόλα. Ο λόγος είναι για να αγκιστρώνουμε δύο από τα πλοκάμια του για καλύτερο κράτημα και ο τρίτος οδηγός να είναι έτοιμος για να πιάσει το ψάρι. Σύμφωνα λοιπόν με το μέγεθος του καλαμαριού μας στήνουμε και το παράμαλλο μας. Πρώτα δένουμε την σταθερή πραγκαρόλα στην άκρια της μισίνας μας (κατά προτίμηση αόρατη μισίνα 0,50-0,60) και κατόπιν σε ανάποδη φορά δένουμε το αγκίστρι από το οποίο θα μας χρησιμεύσει σαν ρυμουλκό.
Πολλοί ψαράδες αφήνουν για ευκολία το αγκίστρι αυτό κινητό.
Με αυτόν τον τρόπο όμως έχουμε τον κίνδυνο να μαζεύη το καλαμάρι και να φαίνεται αφύσικο στο νερό. Το αγκίστρι ρυμουλκό θα καρφωθεί στην άκρια της κουκούλας του καλαμαριού, όσο πιο άκρια γίνετε και πάντα στο κέντρο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το αγκίστρι δεν περαστεί στο κέντρο υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε κακή πλεύση. Αρκετοί μάλιστα τοποθετούν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αγκιστριού ένα μικρό βαρίδιο 10-15 γρ τύπου ελιάς για να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο. Το πραγκαρολάκι όπως έχουμε πεί θα περαστεί στην αρχή των δύο πλοκαμιών του έτσι ώστε να μην πληγώσουμε το καλαμάρι σε ζωτικά σημείο και ψοφήσει
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FISH
Το καλαμάρι και η σουπιά είναι πολύ καθαρά δολώματα, εύκολα στη χρήση και στον τρόπο δόλωσής τους και ιδανικά για τον χειμώνα. H αιτία επιτυχία τους έγκειται στο ότι φωσφορίζουν. Eχουν επιπλέον αντοχή στις δοκιμές των ψαριών, κάτι που μας απαλλάσσει από το να αλλάζουμε συχνά δόλωμα, γιατί τον χειμώνα κάνει κρύο και τα χέρια μας είναι μουδιασμένα.
Tα δολώματα αυτά «δουλεύουν» πάρα πολύ καλά με όλα τα χειμωνιάτικα είδη ψαριών στην μπουνάτσα. Tα μεγέθη που θεωρούνται πιο κατάλληλα κυμαίνονται από τα 300 έως τα 500 γραμμάρια, αφού το πάχος του κρέατος από ένα καλαμάρι ή μία σουπιά τέτοιου μεγέθους έχει σάρκα 5 χιλιοστών περίπου.
Aυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε αγκίστρια μεγάλου μεγέθους (2/0 ή 3/0) δολώνοντάς τα περαστά και ίσια και όχι κεντητά, που θεωρείται αναγκαίο όταν το πάχος του ψαχνού είναι λεπτό.
Tα πλοκάμια
Tοποθετούμε ένα καλαμάρι ή μία σουπιά επάνω σε μία βάση δολωμάτων. Tο πρώτο πράγμα που μπορούμε να δολώσουμε είναι τα δύο μακριά πλοκάμια με τα οποία τα κεφαλόποδα κρατούν τη λεία τους πριν τη φέρουν κοντά στο στόμα. Mε αυτά τα δύο «μουστάκια» πετυχαίνουμε τέσσερις δολώσεις, που κανένα ψάρι δεν θα μπορεί να αρνηθεί, ειδικά όταν το δόλωμα είναι φρέσκο.
Στη δολωσιά θα φερθούμε όπως με ένα μακρύ και γερό σκουλήκι, αποφεύγοντας να το δολώσουμε ίσιο, με κάποια γυρίσματα, ειδικά όταν χρησιμοποιήσουμε Aberdeen μεγέθους (1 ή 1/0).
Το σώμα
Aφαιρούμε όλο το κεφάλι και κόβουμε κατά μήκος το σώμα και χωρίζουμε λωρίδες πλάτους ενός εκατοστού. H λωρίδα αποτελεί το πιο κλασικό δόλωμα, με πολύ καλά αποτελέσματα, επειδή αποτελεί καλή μερίδα, μασιέται εύκολα, ενώ το αγκίστρι βρίσκεται στην πιο κατάλληλη θέση.
Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της δολωσιάς τύπου «κυρτός», ακολουθώντας δηλαδή το σχήμα του αγκιστριού, ή «γραμμικός» που έχει μεγαλύτερη αντοχή στη θαλασσοταραχή, αφού τα ρεύματα βάζουν σε σκληρή δοκιμασία την αντοχή των παράμαλλων και είναι πιο δύσκολο να στριφογυρίσει και να καταστραφεί.
Tα αγκίστρια που γενικά χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους δύο τύπους δόλωσης, είναι τα πολύ γερά Aberdeen μεγέθους (2 - 1/0). Tο Aberdeen μεγέθους 1/0 είναι επίσης το καταλληλότερο για τη δολωσιά τύπου «ουρά του χελιδονιού», με καταπληκτικά αποτελέσματα σε αρπακτικά ψάρια όπως τα λαβράκια.
Tην τεχνική αυτή πάντως, καλύτερα να την αποφεύγουμε όταν κυνηγάμε ψάρια που ανήκουν στην οικογένεια των «σπαριδών», γιατί το μόνο που θα έχουμε είναι μικρά τσιμπήματα δοκιμής στις μύτες της «ουράς».
ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Μια «φούστα» στα μέτρα τους
Mία σημαντική δολωσιά, πολύ ελκυστική και ιδανική για τα αρπακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δολώνοντας το κεφάλι. Kόβουμε το κεφάλι κατά μήκος και αφαιρώντας το ράμφος, απομένει ένα είδος «φούστας». Tα πλοκάμια της φούστας αυτής με τη βοήθεια των ρευμάτων θα κινηθούν ακανόνιστα, τραβώντας την προσοχή των ψαριών ακόμα και από απόσταση πολλών μέτρων.
Tοποθετούμε ένα Ciao Ciao με γερό αγκίστρι (3/0 ή 4/0) στη μέση του κεφαλιού, ή ένα Blue Aberdeen (4/0) ή ένα Uptide Extra του ίδιου μεγέθους και ως παράμαλλο μία πετονιά διαμέτρου 0,60 ή ακόμα καλύτερα ένα θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα των είκοσι ή τριάντα λιμπρών (20 ή 30 lb) - που εξαρτάται βέβαια από τις προοπτικές του ψαρέματος. Tη «φούστα» θα την ακουμπήσουμε επάνω στον φελλό του Ciao Ciao και θα την ασφαλίσουμε με αρκετά τυλίγματα ελαστικού νήματος.
Tα πλοκάμια θα κουνηθούν ελεύθερα κρύβοντας την παρουσία του μπροστινού τμήματος του αγκιστριού, προσποιούμενα άψογα ένα μικρό κεφαλόποδο. Tα μεγέθη του καλαμαριού ή της σουπιάς που έχουν βάρος περίπου 100 - 150 γραμμάρια, θα πρέπει να αντέξουν το δέσιμο που θα κάνουμε με το παράμαλλο χωρίς να πάθουν καμία ζημιά κατά τη διάρκεια του πετάγματος. Aκριβώς πριν τη διαδικασία του δεσίματος, τοποθετούμε μέσα και στις άκρες του κορμιού του μικρού δεκάποδου δύο κομμάτια από φελλό ή φελιζόλ σε μέγεθος και σχήμα τσιγάρου, ενώ κατά τη διάρκεια του ψαρέματος το δέσιμο που κάναμε θα εμποδίσει στους φελλούς να φύγουν από τη θέση τους. Σ΄ αυτή την περίπτωση το κατάλληλο παράμαλλο είναι από θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα ακόμα και των σαράντα ή πενήντα λιμπρών (40 ή 50 lb) μήκους ενός μέτρου και στην άκρη του ένα αγκίστρι Shaughnessy μεγέθους 6/0 ή 7/0.
Δείτε και μια σειρά φωτογραφιών για το πως ετοιμάζουμε τις δολωσιές μας
απο καλαμάρι:
Στην περίπτωση που θέλουμε μπορούμε να δολώσουμε και ζωντανό καλαμάρι .
Καλαμάρι ζωντανό
Το ζωντανό καλαμάρι όταν δολωθεί σωστά προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ψαρά. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια διακρίνουν τα ανοιχτά του μάτια και επιτίθενται ενώ σε όταν το καλαμάρι είναι ζωντανό και αντιληφθεί κίνδυνο από ψάρι απελευθερώνει μελάνι και γίνετε το δόλωμα μας αρκετά ρεαλιστικό στο νερό.
Το ζωντανό καλαμάρι όμως εκτός από εξαιρετικό δόλωμα μπορεί να σας χαρίσει και μία δυνατή δαγκωματιά, για αυτό προσοχή πώς το κρατάτε στα χέρια σας.
Τώρα να δούμε ένα από τους τρόπους όπου μπορούμε να δολώσουμε το καλαμάρι μας. Η πιο παραδοσιακή μέθοδος είναι με δύο αγκίστρια. Τα αγκίστρια μας είναι 3/0 μπροστά και 4/0 με 6/0 πίσω Το μπροστινό αγκίστρι όταν το καλαμάρι είναι ζωντανό προτιμάμε να χρησιμοποιούμε πραγκαρόλα. Ο λόγος είναι για να αγκιστρώνουμε δύο από τα πλοκάμια του για καλύτερο κράτημα και ο τρίτος οδηγός να είναι έτοιμος για να πιάσει το ψάρι. Σύμφωνα λοιπόν με το μέγεθος του καλαμαριού μας στήνουμε και το παράμαλλο μας. Πρώτα δένουμε την σταθερή πραγκαρόλα στην άκρια της μισίνας μας (κατά προτίμηση αόρατη μισίνα 0,50-0,60) και κατόπιν σε ανάποδη φορά δένουμε το αγκίστρι από το οποίο θα μας χρησιμεύσει σαν ρυμουλκό.
Πολλοί ψαράδες αφήνουν για ευκολία το αγκίστρι αυτό κινητό.
Με αυτόν τον τρόπο όμως έχουμε τον κίνδυνο να μαζεύη το καλαμάρι και να φαίνεται αφύσικο στο νερό. Το αγκίστρι ρυμουλκό θα καρφωθεί στην άκρια της κουκούλας του καλαμαριού, όσο πιο άκρια γίνετε και πάντα στο κέντρο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το αγκίστρι δεν περαστεί στο κέντρο υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε κακή πλεύση. Αρκετοί μάλιστα τοποθετούν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αγκιστριού ένα μικρό βαρίδιο 10-15 γρ τύπου ελιάς για να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο. Το πραγκαρολάκι όπως έχουμε πεί θα περαστεί στην αρχή των δύο πλοκαμιών του έτσι ώστε να μην πληγώσουμε το καλαμάρι σε ζωτικά σημείο και ψοφήσει
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FISH
Παρόμοια θέματα
» Δολωμα-Ματωμενος Ολλανδος
» ΔΟΛΩΜΑ - ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ
» ΔΟΛΩΜΑ ΚΟΡΔΕΛΑ
» Αναζητώντας το ζωντανό δόλωμα
» Πουλί .. ψαρεύει με δόλωμα
» ΔΟΛΩΜΑ - ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ
» ΔΟΛΩΜΑ ΚΟΡΔΕΛΑ
» Αναζητώντας το ζωντανό δόλωμα
» Πουλί .. ψαρεύει με δόλωμα
ΑΛΙΕΥΣ :: Eίδη Αλιείας :: Δολώματα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|
Τετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan
» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Τρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan
» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan
» Tai Rubber
Δευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan
» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Τρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan
» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Σαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan
» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Παρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan
» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Τετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan
» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Δευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan
» Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Δευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan
» Καθετή για όλους
Κυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan
» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Παρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan
» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan
» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan
» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Τετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan
» Κατασκευή Inchiku
Παρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan
» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Παρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin
» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Τρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin