ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα Empty

Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα

Πήγαινε κάτω

Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα Empty Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα

Δημοσίευση από Admin Κυρ Δεκ 16, 2012 4:09 am

Yπάρχουν δολώματα για κάθε εποχή, όπως τα σκουλήκια, υπάρχουν όμως και κάποια που χρησιμοποιούμε ειδικά τον χειμώνα και θεωρούνται ιδανικά γι' αυτή την εποχή.

Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα Main-image

Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα Rigging_squid3

Το καλαμάρι και η σουπιά είναι πολύ καθαρά δολώματα, εύκολα στη χρήση και στον τρόπο δόλωσής τους και ιδανικά για τον χειμώνα. H αιτία επιτυχία τους έγκειται στο ότι φωσφορίζουν. Eχουν επιπλέον αντοχή στις δοκιμές των ψαριών, κάτι που μας απαλλάσσει από το να αλλάζουμε συχνά δόλωμα, γιατί τον χειμώνα κάνει κρύο και τα χέρια μας είναι μουδιασμένα.

Tα δολώματα αυτά «δουλεύουν» πάρα πολύ καλά με όλα τα χειμωνιάτικα είδη ψαριών στην μπουνάτσα. Tα μεγέθη που θεωρούνται πιο κατάλληλα κυμαίνονται από τα 300 έως τα 500 γραμμάρια, αφού το πάχος του κρέατος από ένα καλαμάρι ή μία σουπιά τέτοιου μεγέθους έχει σάρκα 5 χιλιοστών περίπου.
Aυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε αγκίστρια μεγάλου μεγέθους (2/0 ή 3/0) δολώνοντάς τα περαστά και ίσια και όχι κεντητά, που θεωρείται αναγκαίο όταν το πάχος του ψαχνού είναι λεπτό.


Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα Assets_LARGE_t_11762_8649698_type11104

Tα πλοκάμια

Tοποθετούμε ένα καλαμάρι ή μία σουπιά επάνω σε μία βάση δολωμάτων. Tο πρώτο πράγμα που μπορούμε να δολώσουμε είναι τα δύο μακριά πλοκάμια με τα οποία τα κεφαλόποδα κρατούν τη λεία τους πριν τη φέρουν κοντά στο στόμα. Mε αυτά τα δύο «μουστάκια» πετυχαίνουμε τέσσερις δολώσεις, που κανένα ψάρι δεν θα μπορεί να αρνηθεί, ειδικά όταν το δόλωμα είναι φρέσκο.

Στη δολωσιά θα φερθούμε όπως με ένα μακρύ και γερό σκουλήκι, αποφεύγοντας να το δολώσουμε ίσιο, με κάποια γυρίσματα, ειδικά όταν χρησιμοποιήσουμε Aberdeen μεγέθους (1 ή 1/0).

Το σώμα

Aφαιρούμε όλο το κεφάλι και κόβουμε κατά μήκος το σώμα και χωρίζουμε λωρίδες πλάτους ενός εκατοστού. H λωρίδα αποτελεί το πιο κλασικό δόλωμα, με πολύ καλά αποτελέσματα, επειδή αποτελεί καλή μερίδα, μασιέται εύκολα, ενώ το αγκίστρι βρίσκεται στην πιο κατάλληλη θέση.

Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της δολωσιάς τύπου «κυρτός», ακολουθώντας δηλαδή το σχήμα του αγκιστριού, ή «γραμμικός» που έχει μεγαλύτερη αντοχή στη θαλασσοταραχή, αφού τα ρεύματα βάζουν σε σκληρή δοκιμασία την αντοχή των παράμαλλων και είναι πιο δύσκολο να στριφογυρίσει και να καταστραφεί.

Tα αγκίστρια που γενικά χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους δύο τύπους δόλωσης, είναι τα πολύ γερά Aberdeen μεγέθους (2 - 1/0). Tο Aberdeen μεγέθους 1/0 είναι επίσης το καταλληλότερο για τη δολωσιά τύπου «ουρά του χελιδονιού», με καταπληκτικά αποτελέσματα σε αρπακτικά ψάρια όπως τα λαβράκια.

Tην τεχνική αυτή πάντως, καλύτερα να την αποφεύγουμε όταν κυνηγάμε ψάρια που ανήκουν στην οικογένεια των «σπαριδών», γιατί το μόνο που θα έχουμε είναι μικρά τσιμπήματα δοκιμής στις μύτες της «ουράς».

ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Μια «φούστα» στα μέτρα τους


Mία σημαντική δολωσιά, πολύ ελκυστική και ιδανική για τα αρπακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δολώνοντας το κεφάλι. Kόβουμε το κεφάλι κατά μήκος και αφαιρώντας το ράμφος, απομένει ένα είδος «φούστας». Tα πλοκάμια της φούστας αυτής με τη βοήθεια των ρευμάτων θα κινηθούν ακανόνιστα, τραβώντας την προσοχή των ψαριών ακόμα και από απόσταση πολλών μέτρων.
Tοποθετούμε ένα Ciao Ciao με γερό αγκίστρι (3/0 ή 4/0) στη μέση του κεφαλιού, ή ένα Blue Aberdeen (4/0) ή ένα Uptide Extra του ίδιου μεγέθους και ως παράμαλλο μία πετονιά διαμέτρου 0,60 ή ακόμα καλύτερα ένα θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα των είκοσι ή τριάντα λιμπρών (20 ή 30 lb) - που εξαρτάται βέβαια από τις προοπτικές του ψαρέματος. Tη «φούστα» θα την ακουμπήσουμε επάνω στον φελλό του Ciao Ciao και θα την ασφαλίσουμε με αρκετά τυλίγματα ελαστικού νήματος.

Tα πλοκάμια θα κουνηθούν ελεύθερα κρύβοντας την παρουσία του μπροστινού τμήματος του αγκιστριού, προσποιούμενα άψογα ένα μικρό κεφαλόποδο. Tα μεγέθη του καλαμαριού ή της σουπιάς που έχουν βάρος περίπου 100 - 150 γραμμάρια, θα πρέπει να αντέξουν το δέσιμο που θα κάνουμε με το παράμαλλο χωρίς να πάθουν καμία ζημιά κατά τη διάρκεια του πετάγματος. Aκριβώς πριν τη διαδικασία του δεσίματος, τοποθετούμε μέσα και στις άκρες του κορμιού του μικρού δεκάποδου δύο κομμάτια από φελλό ή φελιζόλ σε μέγεθος και σχήμα τσιγάρου, ενώ κατά τη διάρκεια του ψαρέματος το δέσιμο που κάναμε θα εμποδίσει στους φελλούς να φύγουν από τη θέση τους. Σ΄ αυτή την περίπτωση το κατάλληλο παράμαλλο είναι από θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα ακόμα και των σαράντα ή πενήντα λιμπρών (40 ή 50 lb) μήκους ενός μέτρου και στην άκρη του ένα αγκίστρι Shaughnessy μεγέθους 6/0 ή 7/0.


Δείτε και μια σειρά φωτογραφιών για το πως ετοιμάζουμε τις δολωσιές μας
απο καλαμάρι:



Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα Slice-three-long-thin-tenticles

Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα Use-a-Choka-hammer-to-tenderise-them

Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα When-finished-it-should-look-like-this

Στην περίπτωση που θέλουμε μπορούμε να δολώσουμε και ζωντανό καλαμάρι .

Καλαμάρι ζωντανό

Το ζωντανό καλαμάρι όταν δολωθεί σωστά προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ψαρά. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια διακρίνουν τα ανοιχτά του μάτια και επιτίθενται ενώ σε όταν το καλαμάρι είναι ζωντανό και αντιληφθεί κίνδυνο από ψάρι απελευθερώνει μελάνι και γίνετε το δόλωμα μας αρκετά ρεαλιστικό στο νερό.
Το ζωντανό καλαμάρι όμως εκτός από εξαιρετικό δόλωμα μπορεί να σας χαρίσει και μία δυνατή δαγκωματιά, για αυτό προσοχή πώς το κρατάτε στα χέρια σας.

Τώρα να δούμε ένα από τους τρόπους όπου μπορούμε να δολώσουμε το καλαμάρι μας. Η πιο παραδοσιακή μέθοδος είναι με δύο αγκίστρια. Τα αγκίστρια μας είναι 3/0 μπροστά και 4/0 με 6/0 πίσω Το μπροστινό αγκίστρι όταν το καλαμάρι είναι ζωντανό προτιμάμε να χρησιμοποιούμε πραγκαρόλα. Ο λόγος είναι για να αγκιστρώνουμε δύο από τα πλοκάμια του για καλύτερο κράτημα και ο τρίτος οδηγός να είναι έτοιμος για να πιάσει το ψάρι. Σύμφωνα λοιπόν με το μέγεθος του καλαμαριού μας στήνουμε και το παράμαλλο μας. Πρώτα δένουμε την σταθερή πραγκαρόλα στην άκρια της μισίνας μας (κατά προτίμηση αόρατη μισίνα 0,50-0,60) και κατόπιν σε ανάποδη φορά δένουμε το αγκίστρι από το οποίο θα μας χρησιμεύσει σαν ρυμουλκό.

Πολλοί ψαράδες αφήνουν για ευκολία το αγκίστρι αυτό κινητό.

Με αυτόν τον τρόπο όμως έχουμε τον κίνδυνο να μαζεύη το καλαμάρι και να φαίνεται αφύσικο στο νερό. Το αγκίστρι ρυμουλκό θα καρφωθεί στην άκρια της κουκούλας του καλαμαριού, όσο πιο άκρια γίνετε και πάντα στο κέντρο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το αγκίστρι δεν περαστεί στο κέντρο υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε κακή πλεύση. Αρκετοί μάλιστα τοποθετούν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αγκιστριού ένα μικρό βαρίδιο 10-15 γρ τύπου ελιάς για να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο. Το πραγκαρολάκι όπως έχουμε πεί θα περαστεί στην αρχή των δύο πλοκαμιών του έτσι ώστε να μην πληγώσουμε το καλαμάρι σε ζωτικά σημείο και ψοφήσει

Καλαμάρια και σουπιές για δόλωμα The-rig




Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FISH

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10043
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης