ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση Empty

ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση

Πήγαινε κάτω

ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση Empty ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση

Δημοσίευση από Admin Πεμ Ιουλ 05, 2012 9:59 am

ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση»

Του Κώστα Καρούση

ΑΠΙΚΟ Νο 2: «Η μύηση και η εξειδίκευση Assets_LARGE_t_11762_5917235

Το τι επηρεάζει και το τι βοηθάει το ψάρεμα με καλάμι απίκο, είναι άλλοτε υποκειμενικό και αόριστο και άλλοτε αντικειμενικό και μετρήσιμο.

Στο προηγούμενο άρθρο αναπτύξαμε λιτά, αλλά διεξοδικά τα πρώτα βήματα αυτής της τεχνικής. Αφήσαμε για λίγο στην άκρη την λεπτομέρεια και την εξειδίκευση, αφού θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε αρκετά γι αυτές σ’ αυτό το άρθρο.
Έτσι, θ’ αναλύσουμε τη διαδικασία του μαλαγρώματος, τα μυστικά του απίκο με φελλό και του απίκο με το καρτελάκι, καθώς και τις απλές, αλλά πολύ σημαντικές παραμέτρους της επιλογής του τόπου της, βυθομέτρησης και της χρήσης της απόχης. Με λίγα λόγια, μαζί θα ψαρέψουμε και …απίκο!

Η επιλογή του τόπου
Αν και το απίκο παραδοσιακά θεωρείται ψάρεμα σε κάποιο λιμάνι ή από κάποιο ντόκο, μπορεί ευτυχώς να εφαρμοστεί και να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε απόκρημνη ακτή της χώρας μας πάνω στα βράχια, σε πλάκες, ακόμα και σε παραλίες, αρκεί τα νερά να βαθαίνουν απότομα!
Ανάλογα με τον τρόπο που ψαρεύουμε, επιλέγουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ξεκινώντας - πριν απ’ όλα – απ’ τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Εννοούμε ότι καλό θα ήταν για εμάς να μην επιλέξουμε να κατέβουμε κανά χιλιόμετρο στην πολλή όμορφη απόκρημνη πλαγιά του νησιού που βρεθήκαμε κατακαλόκαιρο με την σαγιοναρίτσα μας και το μαγιό με το μακό παραλλαγή του “Super Paradise” και με το φραπέ στο χέρι! Ιδιαίτερα δε αν είμαστε και μόνοι μας, χωρίς παρέα…
Στις περιπτώσεις αυτές ένα σακίδιο με τα πολλά και χρήσιμα παρελκόμενα της τεχνικής ((φελλοί, παράμαλα, μάνες, δεύτερο καλάμι, δολώματα, απόχη, κ.ό.κ.) μέσα σ’ αυτό είναι η ιδανική εξάρτηση μαζί με μια δεύτερη μπλούζα ή ακόμα και με νιτσεράδα από πάνω, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε εκεί κάτω.

Ο βυθός και η βυθομέτρηση
Σ’ όλους σχεδόν τους τόπους που ψαρεύουμε απίκο μπορούμε να έχουμε μία πρώτη εκτίμηση του βυθού από κάτω, ειδικά αν ο καιρός είναι καλός και το επιτρέπει. Προτιμούμε τους μεικτούς βυθούς με μεγάλα μονόπετρα ή πλάκες μέσα, αφού εκεί πλησιάζουν και κρύβονται όλων των ειδών τα ψάρια. Ανάλογα δε με το βάθος που θα ψαρέψουμε, επιλέγουμε και το κατάλληλο καλάμι, συνήθως ίσου μήκους με το βάθος ή με μια διαφορά το πολύ ενός μέτρου. Αυτό γίνεται για το καθαρόαιμο απίκο κυρίως, που ψαρεύει χωρίς φελλό, μετά την απαραίτητη βυθομέτρηση και ο κυριότερος λόγος είναι ότι το 90% του μήκους του καλαμιού μας συνήθως αποτελεί το μήκος της αρματωσιάς μας. Φανταστείτε λοιπόν ένα 9μετρο καλάμι με 8 μέτρα αρματωσιά να ψαρεύει σε ένα βυθό με βάθος 3 μέτρα! Μάλλον για παραγάδι θα μοιάζει κι όχι για τεχνική ψαρέματος απίκο!
Απαραίτητη λοιπόν η βυθομέτρηση (φωτό), έτσι ώστε να επιλέξουμε το καλάμι που θα ψαρέψουμε, το στυλ, δηλαδή καθαρόαιμο ή με φελλό, αλλά και την ευκολία των κινήσεων και των ενεργειών μας όπως το σήκωμα της αρματωσιάς, το μαλάγρωμα και φυσικά το απόχιασμα!

Η χρήση της απόχης
Θεωρούμε σημαντική την ύπαρξη της απόχης στο ψάρεμα με την τεχνική του απίκο, όπως βέβαια και στα περισσότερα ψαρέματα και τεχνικές. Δεν είναι απαραίτητο κάθε τι που πιάνεται να αποχιαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και λάθος. Ωστόσο, ένα σπαράκι ή ένα σαργουδάκι των 100 γραμμαρίων μπορούμε εύκολα να το πετάξουμε έξω και χωρίς τη χρήση απόχης. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν κάποια στιγμή (που όλοι ελπίζουμε κι ευχόμαστε να μας συμβεί), η μύτη του καλαμιού μας, ανεξάρτητα από την υψομετρική διαφορά που θα ψαρεύουμε, ξαφνικά βρεθεί μέσα στη θάλασσα! και δεν θα βγαίνει εύκολα, αλλά ολοένα και θα βυθίζεται από τα κεφάλια και γυρίσματα κάποιου μεγάλου ψαριού. Εκεί, σ’ αυτή την περίπτωση , σε συνδυασμό με τις ανάλογες ψύχραιμες κι αποφασιστικές κινήσεις μας προσπαθούμε να σηκώσουμε όσο περισσότερο γίνεται το ψάρι από το βυθό προς την επιφάνεια της θάλασσας και με γρήγορη κίνηση να βάλουμε την απόχη κάτω από το ψάρι. Προτιμούμε τις τηλεσκοπικές απόχες του εμπορίου (και όχι τις μασίφ), αφού αυτές εκτείνονται ακόμα και στα 5 – 7 μέτρα που πολύ χρήσιμα μπορεί να αποδειχθούν κάποτε … Προσοχή! (Δεν κυνηγάμε ποτέ το ψάρι με την απόχη κάτι που μπορεί να προκαλέσει το τέλος της ψαρευτικής μας εξόρμησης αν υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα… Πάντα τοποθετούμε την απόχη κάτω από το ψάρι και με συγχρονισμένες κινήσεις καλαμιού και απόχης, οδηγούμε το ψάρι μέσα στην απόχη!

Τα μυστικά του απίκο με καρτελάκι ή με φελλό
Όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει συνταγή επιτυχίας ή κανόνες στο ψάρεμα, δεν υπάρχουν. Ωστόσο, κατά καιρούς ανακαλύπτουμε νέες τεχνικές και λύσεις, που σε βάθος χρόνου γίνονται μυστικά που μπορούν να εφαρμοστούν για πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έτσι, στις δύο μεγάλες κατηγορίες του απίκο, με φελλό δηλαδή ή με καρτελάκι, (το καθαρόαιμο), αυτό ακριβώς συμβαίνει. Άλλοτε χαρακτηρίζεται ως καλύτερη τεχνική «ο φελλός» και άλλοτε το καθαρόαιμο. Το μέγα μυστικό που αποτελεί και ειδοποιό διαφορά μεταξύ τους, αφορά το κάρφωμα του ψαριού και τη γενικότερη συμπεριφορά της αρματωσιάς μας. Έτσι, στο απίκο με φελλό, ψαρεύουμε με μπόσικα στην αρματωσιά, ενώ στο καθαρόαιμο, τεντωμένο και ακριβώς κάθετα από τη μύτη του καλαμιού στον βυθό.
Όπως αντιλαμβανόμαστε εύκολα, στα τσιμπήματα των ψαριών, η μεν μπόσικη αρματωσιά του φελλού αυτοταλαντώνει κι εκεί είναι που πρέπει να καρφώσουμε ενώ η τεντωμένη αρματωσιά και καθαρόαιμου απλά ταλαντώνει και (ελπίζουμε) ζυγίζει όλη τη μύτη του καλαμιού. Πολλές φορές στα ψαρέματα της νύχτας ή στο ξημέρωμα για να είναι ευδιάκριτα τα ψαρευτικά σημάδια στους φελλούς προσαρμόζουμε τα γνωστά φώσφορα (sialum???) ενώ ένας φακός δίπλα μας ή κεφαλής χτυπάει την αντανακλαστική τσιμπιά που έχουμε κολλήσει στο καρτελάκι της μύτης του καλαμιού! Και στις δύο τεχνικές αυτές δεν ξεχνάμε δύο από τις βασικές αρχές του απίκο, τη βυθομέτρηση και την απόχη!

Η διαδικασία του μαλαγρώματος
Λίγες ώρες πριν ψαρέψουμε, αλλά σίγουρα και οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια, το μαλάγρωμα της περιοχής που ψαρεύουμε είναι απαραίτητο και αναγκαίο αν θέλουμε να έχουμε σωστά ψαρευτικά αποτελέσματα. Δίνουμε απαραίτητα προσοχή στον τόπο που θα μαλαγρώσουμε αν υπάρχουν ρεύματα και προς ποια κατεύθυνση, γιατί εύκολα μπορούμε να χαλάσουμε το ψάρεμά μας, αφού θα ρίξουμε τη μαλάγρα μπροστά μας, αλλά θα μαλαγρώσει όλη την ακτογραμμή λόγω των ρευμάτων. Έτσι, λίγα μέτρα πριν να ρίξουμε τη μαλάγρα και σταδιακά αν το κάνουμε τουλάχιστον θα έχουμε ένα «ζωντανό βυθό» μπροστά μας. Η μαλάγρα μας πρέπει να αποτελείται από τα βασικά υλικά που έχει παρασκευαστεί και δόλωμά μας. Αν ψαρεύουμε με σκουλήκια, τότε ρίχνουμε μαλάγρα με συγκεκριμένη μυρωδιά, ανάλογα με τα ψάρια που βαστάει ο τόπος ή εμείς θέλουμε να προσελκύσουμε.
Για όλα αυτά και για όλα όσα χρειαζόμαστε για να κάνουμε απίκο, καλό είναι να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένα καταστήματα ειδών αλιείας για εξειδικευμένες απαντήσεις!


Πηγή : alfa-omega.gr

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10054
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης