ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» Empty

ΑΠΙΚΟ No 1 «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος»

Πήγαινε κάτω

ΑΠΙΚΟ No 1  «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος» Empty ΑΠΙΚΟ No 1 «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος»

Δημοσίευση από Admin Τετ Ιουν 16, 2010 3:04 pm

ΑΠΙΚΟ Νο 1: «Η πατροπαράδοτη αρχή του ψαρέματος»

Του Κώστα Καρούση

Αν ρωτηθούμε πότε ξεκινήσαμε το ψάρεμα και πώς, τότε μάλλον οι περισσότεροι θα θυμηθούμε τους εαυτούς μας με κοντά παντελονάκια πάνω σ’ ένα ποδήλατο, που με κόπο προσπαθούσαμε να οδηγήσουμε, αφού στα δάχτυλα που κρατούσαν το τιμόνι, προσάρμοζε το μπαμπού καλαμάκι με έτοιμη την αρματωσιά με τον φελλό …

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα του ψαρέματος στο μυαλό μας, αφού με το ψωμοτύρι τότε, πιάναμε ό,τι κολυμπούσε κάτω από το καλάμι μας, κάνοντας τα μάτια μας «κουμπότρυπες», προσπαθώντας με τις λιγοστές τηλεπαθητικές γνώσεις μας, να κάνουμε το φελλό να βουλιάξει! Αυτό είναι το απίκο!
Η τεχνική ψαρέματος με καλάμι, χωρίς μηχανισμό, με δεμένη την αρματωσιά στην μύτη του καλαμιού, με φελλό ή χωρίς φελλό, με μαλάγρωμα ή χωρίς μαλάγρωμα…
Ουσιαστικά η τεχνική ψαρέματος με καλάμι απίκο αποτελεί την πεμπτουσία του τσιμπήματος των ψαριών. Εννοούμε ότι αν κάποιος κάποτε θα ήθελε να μάθει, ή τουλάχιστον να βιώσει την τσιμπιά από διαφορετικά είδη ψαριών, τότε το απίκο είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Κι αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας στην τεχνική αυτή, δηλαδή το «γλύψιμο» του κεφάλου, το ανάλαφρο τσίμπημα της μουρμούρας, το απότομο τρεμουλιαστό τσίμπημα του σπάρου και του σαργού, το απότομα κατέβασμα της τσιπούρας και το λαβρακιού, κ.ό.κ.
Πιστέψτε με, δεν περιγράφεται με δύο σειρές το τι συμβαίνει εκεί κάτω γύρω από την σαλαγκιά ή το αγκίστρι μας, μόνο αν το ζήσει κάποιος θα καταλάβει και πολύ αργότερα θα συνειδητοποιήσει τα μυστικά αυτής της τεχνικής ψαρέματος. Ωστόσο, εμείς θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ορισμένες από τις βασικές αρχές του απίκο, όπως είναι η επιλογή των εργαλείων, η προετοιμασία, η αρματωσιά, τα δολώματα, καθώς και την εν γένει συμπεριφορά μας πάνω από το καλάμι.

Η επιλογή των εργαλείων
Όπως σ’ όλες τις τεχνικές ψαρέματος, έτσι και στην τεχνική του απίκο η επιλογή του καλαμιού και των παρελκόμενων, χωρίζεται σε στάδια όπως είναι αυτά του αρχάριου, του γνώστη και του πεπειραμένου. Έτσι, αν κάποιος θα ήθελε να ξεσηκώσει το ψάρεμα μ’ αυτή την τεχνική, θα μπορούσε να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε κατάστημα ειδών αλιείας και να ζητήσει ένα ελαφρύ καλάμι από 3,5 έως 5 μ. και φυσικά να του δείξουν πως δένουμε την αρματωσιά στον κρίκο (της κορφής) της μύτης του καλαμιού (σχήμα 1).
Όσο η εμπειρία αυξάνεται, τότε κάλλιστα θα μπορέσουμε να ανέβουμε σε μέτρα, στην επιλογή του καλαμιού, αλλά και στα υπόλοιπα αναλώσιμα εξαρτληματα όπως είναι η μάνα, το παράμαλλο, οι ειδικές στριφτοπαραμένες, οι φελλοί, οι σαλαγκιές, κ.λ.π. Πολλές φορές ακόμα και στο στάδιο των αρχαρίων, πολλοί ψαράδες «κόβουν» τη μύτη από το καλάμι λίγα εκατοστά, ούτως ώστε να σκληρύνει λίγο και δένουν μ’ έναν ειδικό σπάγγο πάνω στην κομμένη μύτη, με σπειροειδή μορφή τα ειδικά κρικέλια που θα κρεμαστεί η αρματωσιά μας (σχήμα 2).
Αφού η επιλογή του εργαλείου μας έχει γίνει, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ψάρεμα με απίκο, ανεξάρτητα αν ψαρεύουμε από κάποιο ντόκο, λιμάνι ή από τα βράχια!

Η προετοιμασία
Πριν χρόνια προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε τα ψάρια πετώντας λίγες χούφτες από τη ζύμη που είχαμε φτιάξει για το ψάρεμά μας. Αυτό κάνουμε και σήμερα με κάποιες μικρές εξειδικευμένες, αλλά και καινοτόμες διαφορές. Σ’ αυτό έχει βοηθήσει η εξέλιξη της ψαρευτικής βιομηχανίας, αλλά και η συνεχής αναζήτηση και το ψάξιμο του καθ’ ένα από εμάς που του αρέσει έτσι κι αλλιώς να ψάχνεται! Πριν λοιπόν το ψάρεμά μας καλό είναι μαζί με τη ζύμη ή το όποιο δόλωμα πάρουμε μαζί μας, να φτιάξουμε και μία ζύμη προσέλκυσης των ψαριών, τη λεγόμενη μαλάγρα. Συνήθως με το κύριο συστατικό της ζύμης που θα ψαρέψουμε φτιάχνουμε και τη μαλάγρα μας. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πάμε να ψαρέψουμε κεφάλους με ζύμη από τυρί, κ.ά. Και για μαλάγρα θα ρίχνουμε ζύμη από σαρδέλα! Όλα μπορούμε βέβαια να τα κάνουμε στη θάλασσα και όπως έχουμε ξαναπεί «περί ορέξεως…» Έτσι, όταν φτιάχνουμε ζύμη από τυρί, κ.ά., καλό είναι να φτιάξουμε μια μαλάγρα από τυριά, ψωμιά και λίγη άμμο, ώστε να πέφτει γρήγορα στο βυθό και να μαλαγρώνει δημιουργώντας ένα μικρό σύννεφο από γεύση, αλλά όχι από τροφή, γιατί την τροφή την κατεβάζουμε εμείς σε μικρές δολωσιές, καλύπτοντας την σαλαγκιά ή το αγκίστρι μας. Το ίδιο κάνουμε με την σαρδέλα, τις γαρίδες, τους αχινούς, τα μύδια και ό,τι άλλο επιλέξουμε για κύριο συστατικό του δολώματος και της μαλάγρας μας.

Οι αρματωσιές
Με βάση το είδος της αρματωσιάς, η τεχνική του απίκο χωρίζεται σε δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες ψαρέματος: την τεχνική ψαρέματος απίκο με φελλό και την τεχνική ψαρέματος απίκο με καρτελάκι, το καθαρόαιμο απίκο, που βρίσκει περισσότερο ενδιαφέρον στους πεπειραμένος απικατζήδες.
Η αρματωσιά με φελλό είναι μία απλή πετονιά, που δένεται στην αρχή στον κρίκο της μύτης του καλαμιού, μέσα από την οποία έχουμε περάσει έναν φελλό, αφού του βγάζουμε τον πλαστικό σταθεροποιητή του. Σέρνουμε τον φελλό μέσα στην πετονιά και τον σταθεροποιούμε εκεί που επιθυμούμε ή καλύτερα εκεί που πρέπει! Στη συνέχεια και στο τελείωμα της αρματωσιάς μας δένουμε το αγκίστρι ή τη σαλαγκιά μας, ή και τα δύο μαζί! (η τεχνική του κλέφτη) και είμαστε έτοιμοι να δολώσουμε και να ρίξουμε την αρματωσιά μας εκεί ακριβώς που μαλαγρώσαμε και θα μαλαγρώνουμε (σχήμα 3).
Στο απίκο χωρίς φελλό τα πράγματα εξειδικεύονται περισσότερο και οι αρματωσιές γίνονται λίγο πιο περίπλοκες, αφού δεν υπάρχει φελλός για τις ενδείξεις των τσιμπημάτων, αλλά αποσκοπούμε και στοχεύουμε και σε μεγαλύτερα αλιεύματα! Έτσι, αφού δέσουμε τη μάνα πάνω στον κρίκο της μύτης του καλαμιού, προσαρμόζουμε ένα ειδικό στριφτάρι, που μπορεί να είναι στριφταροπαραμάνα που δέχεται παράμαλλα με θηλιά ή τριπλό στριφτάρι (σταυρός) για δύο παράμαλλα ή μονό μακρύ στριφτάρι, που θα δεχτεί μονοάγκιστρο παράμαλλο με δόλωμα όχι ζύμη, αλλά σκουλήκια.

Δολώματα
Εκτός από τις ζύμες στο ψάρεμα, με την τεχνική του απίκο μπορούμε να δολώσουμε και άλλα δολώματα όπως σκουλήκια, φιλετάκια σαρδέλας, γαρίδες, μύδια, biggattini, κ.ά. Στο εμπόριο πουλιούνται ακόμη και έτοιμες ζύμες και για δόλωμα αλλά και για μαλάγρα, όπου, είτε μόνες τους, είτε με προσθήκες άλλων συστατικών πραγματικά αρωματίζουν και χρωματίζουν το βυθό όσο χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Μπορούμε επίσης να κόψουμε μικρές λωρίδες από τη σάρκα της σαρδέλας και να δολώσουμε κεντητά στο αγκίστρι μας. Μπορούμε ακόμα να δολώσουμε μικρές ολόκληρες καθαρισμένες γαρίδες, καραβιδάκια, καβουράκια, μύδια και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας!

Η εν γένει … συμπεριφορά μας
Πάνω απ’ το καλάμι, όταν ψαρεύουμε με την τεχνική του απίκο δεν επιτρέπονται τα λάθη και η απροσεξία, διότι σε λιγοστά δευτερόλεπτα μπορεί να κριθεί το αποτέλεσμα της ψαρευτικής μας εξόρμησης. Αν συγκεντρώσουμε τα υπογραμμισμένα σημεία του άρθρου και άλλα τόσα και άλλα τόσα, θα καταλάβει κανείς ότι η τεχνική του απίκο δεν αναλύεται σε λίγες γραμμές!


Πηγή : alfa-omega.gr

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10054
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης