ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging Empty

Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging

Πήγαινε κάτω

Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging Empty Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging

Δημοσίευση από Admin Παρ Νοε 23, 2012 11:27 pm

Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging 4

Oι καλαμαριέρες που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα καλαμαριών από την ακτή είναι αυτές που έχουν μολυβένιο βάρος κάτω από την μύτη και οι περισσότεροι τις γνωρίζουν ως «γαρίδες» λόγω του σχήματος τους και τις συναντάμε σε διάφορα μεγέθη.

Οι καλαμαριές του Eging έχουν σχεδιαστεί να ψαρεύουν στο βύθισμα και όχι στην ανάκτηση και γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το βάθους που θα ψαρέψουμε.

Σε ρηχά νερά προτιμούμε καλαμαριέρες που βυθίζονται αργά και αντίστοιχα σε βαθιά λιμάνια προτιμούμε αυτές που βυθίζονται γρηγορότερα.

Ο χρόνος για να φτάσει η καλαμαριέρα στον βυθό εξαρτάται από το μέγεθος της και αναφέρετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά που την συνοδεύουν, μετριέται σε δευτερόλεπτα ανά μέτρο πχ ο τύπος 4s/M σημαίνει ότι βυθίζεται ένα μέτρο κάθε 4 δευτερόλεπτα.

Το ποιο συνηθισμένο αλλά και σημαντικότερο λάθος που κάνουν όσοι τις χρησιμοποιούν για πρώτη φορά είναι ότι οι συγκεκριμένες δεν δουλεύουν όταν τις ρίχνουμε, περιμένουμε να βυθιστούν και απλώς τις μαζεύουμε αργά, έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο πλεύσης που θα προσπαθήσω να εξηγήσω παρακάτω.


Μετά την βολή και λίγο πριν η καλαμαριέρα ακουμπήσει στην επιφάνεια της θάλασσας ακουμπάω λίγο την πετονιά με το χέρι μου , με αποτέλεσμα να τεντώσει λίγο και να πέσει καλύτερα. Η συγκεκριμένη τεχνική προέρχεται από το εγγλέζικο και αποτέλεσμα έχει να στρώσει καλύτερα την αρματωσιά χωρίς να μπερδευτεί.

Περιμένουμε ανάλογα με το βάθος του τόπου που ψαρεύουμε τα αντίστοιχα δευτερόλεπτα πχ με καλαμαριέρα 4s/M αν το βάθος είναι 8 μέτρα περιμένουμε 32 δευτερόλεπτα.
(Kαλό θα είναι να έχουμε κάνει κάποιες μετρήσεις για τον χρόνο βύθισης της καλαμαριέρας μας σε κάποια στιγμή)

Όταν πια η καλαμαριέρα έχει φτάσει στον βυθό, η πρώτη κίνηση που κάνουμε είναι να μαζέψουμε τα μπόσικα με προσοχή να μην τραβήξουμε την καλαμαριέρα στο βυθό και σκαλώσει , στην συνέχεια κάνουμε ένα ή δύο απαλά τινάγματα με το καλάμι ψηλά, μετά περιμένουμε να βυθιστεί για 5-10 δευτερόλεπτα και έπειτα να ξανακάνουμε ένα ή δύο απαλά τινάγματα με το καλάμι ψηλά.

Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε μέχρι την ακτή ενώ το χτύπημα όλες τις φορές έρχεται όταν η καλαμαριέρα βυθίζεται.
Στα παρακάτω video (στο δεύτερο μετά το 2:35) μπορείτε να δείτε την τεχνική, αν και δεν προτείνονται τόσο δυνατά τινάγματα αν δεν έχουμε καθαρά τύπου eging καλάμι.

Για την παραπάνω τεχνική μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα spinning καλάμι με fast action up to 30g..αν και το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι σχεδιασμένο για ψάρεμα eging με κοντό but που θα μας επιτρέπει ευκολότερα τα γρήγορα τινάγματα και με δραση κορυφής..

Στην αγορά πλέον υπάρχουν καλάμια ειδικά γι αυτή την τεχνική με χαρακτηριστικά παρόμοια ενός καλαμιού light spinning τα λεγόμενα «Egi».

Μπορούμε όμως να ψαρέψουμε και με καλάμια που δεν είναι εξειδικευμένα γι αυτή την τεχνική. Τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που θα διακρίνουν αυτά τα καλάμια ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο ψάρεμα μας είναι απαραιτήτως βασικά αν θέλουμε να ψαρέψουμε τα καλαμάρια σωστά.
Οπότε όπως καταλαβαίνουμε το αναγραφόμενο cast weight πρέπει να είναι έως25 γραμμάρια ώστε να μπορεί να πετά τα περισσότερα μεγέθη καμαριέρας.

Το επιθυμητό μήκος μπορεί να είναι από 2,5 έως2,7 μέτρακαι προτιμότερο η δράση να είναι fast η x fast για να μεταφέρει σωστά την κίνηση στην καλαμαριέρα αλλά και για να καρφώνει σωστά και την ώρα που πρέπει. Ο μηχανισμός αφού όπως ξέρουμε οι αποστάσεις που πιάνουν οι καμαριέρες είναι πολύ μικρές θα είναι και αυτός ανάλογου μεγέθους. Κανένα καλαμάρι δεν θα αδειάσει την μπομπίνα του μηχανισμού και να τραβά σαν μουλάρι, έτσι ένας μεγάλος μηχανισμός θα μας κούραζε γρήγορα.

Γι αυτό λοιπόν μπορώ να πω ότι το ιδανικό μέγεθος μπορεί να θεωρηθεί από 1500-2500 που θα φροντίσουμε οπωσδήποτε να τον γεμίσουμε με νήμα καλής ποιότητας. Αναφέρω νήμα και όχι πετονιά για πολλούς λόγους όπως: αμεσότητα στο κάρφωμα και την μεταφορά της κίνησης στην καλαμαριέρα, μεγαλύτερη απόσταση βολής και φυσικά μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή σε περίπτωση σκαλώματος της καλαμαριέρας.



Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging 2

Να θυμίσουμε εδώ ότι μια καλαμαριέρα μεγεθους 3 έχει βάρος περίπου 15γρ και μια μεγέθους 3,5 έχει βάρος 20γραμμάρια..












Επίσης Ιαπωνικές εταιρίες μετά από έρευνες έχουν κατηγοριοποιήσει τα χρώματα τους, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες.


Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για το ποιο χρώμα δουλεύει καλύτερα.



Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging 3

Ψάρεμα καλαμαριών με τεχνική Eging 4


Τips :

Προσοχή δεν είναι απαραίτητος ο έντονος φωτισμός της καλαμαριέρας .Εξακριβωμένα όταν φορτίσουμε την καλαμαριέρα με τον φακό μας αυτή θα δουλέψει μετά από 3-4 βολές και αυτό συμβαίνει γιατί στο καλαμάρι το ξενίζει ο έντονος αφύσικος φωτισμός της. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φορτίσουμε μια φορά την καλαμαριέρα και μετά να την αφήσουμε να ψαρέψει με τον εξωτερικό φωτισμό περιβάλλοντος.
Αν είμαστε σε εντελώς σκοτεινό μέρος μπορούμε κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα με τον φακό μας από πάνω της ώστε να μην πάρει πολύ φωτισμό και να ξεκινήσει να δουλεύει αμέσως.

Που θα βρούμε τα καλαμάρια

Αν δεν γνωρίζουμε τους τόπους που γιαλωνουν τότε θα πρέπει να ρωτήσουμε κάποιους που τα ψαρεύουν συστηματικά. Διαφορετικά θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στους μόλους και τα βραχάκια που πάμε για τυχών σημάδια από μελάνια. Τους χειμερινούς μήνες τα καλαμάρια βγαίνουν τόσο έξω που η αναζήτηση τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κυρίως θα τα ψάξουμε σε μέρη της ακτογραμμής που ο βυθός της έχει φύκια αλλά σε λιμάνια και κάβους με πιο βαθιά νερά. Οι καλύτερες ώρες που βγαίνουν μαζικά και μπορούμε να πιάσουμε αρκετά είναι την ώρα που νυχτώνει δηλαδή μισή ώρα πριν και 1-2 ώρες μετά την δύση του ηλίου και οι πρωινές 1-2 ώρες πριν ξημερώσει. Τα καλαμάρια θα χτυπήσουν και την υπόλοιπη βραδιά αλλά οι ώρες δεν είναι σίγουρες όπως αυτές που αναφέρω παραπάνω


Αν μας κολλήσει το καλαμάρι και αφήσει την καλαμαριέρα χωρίς να πιαστεί θα σταματήσουμε αμέσως την ανάκτηση της καλαμαριέρας και θα την αφήσουμε αμέσως να βυθιστεί λίγο, μετά θα κάνουμε δυο τρία έντονα τινάγματα. Το καλαμάρι θα ξαναπάει 99% να κολλήσει πάλι στην καλαμαριέρα μας.

Πάντα θα έχουμε μια απόχη μαζί μας γιατί τα μεγάλα δεν βγαίνουν με το σήκωμα του καλαμιού. Αν παρ όλα αυτά δεν έχουμε μαζί μας θα το φέρουμε από κάτω μας θα βγάλουμε το κεφάλι του έξω από το νερό και θα το αφήσουμε να φυσήξει το νερό ώστε να ελαφρύνει.

Για να είναι πιο νόστιμο το καλαμάρι όταν το μαγειρέψουμε προτείνεται να το σκοτώσουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε από το νερό τρυπώντας το ανάμεσα από τα μάτια.





Πηγες : kasterospinarismata.blogspot.gr,sea-maniacs.com


Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10043
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης