ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING Empty

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING

Πήγαινε κάτω

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING Empty ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING

Δημοσίευση από Admin Τετ Μαρ 23, 2016 5:28 am

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING





Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς, ασχολούμαστε με το casting, αλλιώς ψάρεμα με καλάμι και μηχανισμό με μονάγκιστρες αρματωσιές ή διπλάρια και δόλωμα ζωντανό σκουλήκι, κατεψυγμένα ή νωπά και ψαροδόλια.

Το casting ψαρεύεται σε όλες τις εποχές του έτους, πρωί και βράδυ και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Ιστορικά, ξεκίνησε από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την ανάγκη των ιταλών πρωταθλητών για μακρινές βολές και για περισσότερα ψάρια για να κερδίζουν στους αγώνες που συμμετείχαν. Αυτοί με τη σειρά τους πήραν στοιχεία από το feeder των αγγλοσαξωνικών χωρών, αφού η χρήση των λεπτών εργαλείων και του μαλαγρωτή σε λίμνες και ποτάμια ανήκε ιστορικά στους Σάξονες ψαράδες και προσαρμόστηκε στο ελαφρύ casting των ιταλών.

Το βαρύ casting αξιοποίησε τις προηγούμενες τεχνικές και τις προσάρμοσε στις ανάγκες των μεσογειακών ωκεάνιων χωρών, οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ωκεάνια κύματα και να ψαρέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη από την θραύση αυτών των μεγάλων κυμάτων.

Σήμερα, κατηγοριοποιώντας τη τεχνική του casting, θα λέγαμε πως διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : στο casting με ελαφρύ εξοπλισμό (Beach ledgering ) και στο βαρύ casting (surf casting).



1. BEACH LEDGERING

Ο εξοπλισμός άλλοτε είναι ελαφρύς, δηλαδή, όταν ψαρεύουμε υπό συνθήκες Beach ledgering με μικρής διαμέτρου πετονιές, σε ήρεμες θάλασσες με αμμώδεις και χωρίς σκαλώματα βυθούς και  με καλάμια ημιπαραβολικά με μικρό action, για να καταλαβαίνουμε και τα παραμικρότερα τσιμπήματα αφού οι μύτες των καλαμιών αυτών είναι ψιλές και ευαίσθητες.

Στον ελαφρύ εξοπλισμό οι ρίψεις μας δεν είναι ανάγκη να είναι δυνατές και σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και για αυτό μπορούμε να δολώσουμε ακόμη και τα πιο ευαίσθητα δολώματα, όπως είναι το ευαίσθητο καραβιδάκι.

Στο Beach ledgering αποσκοπούμε στην αλίευση μικρότερων και όχι τόσο δυνατών ψαριών, είναι δε ιδανική τεχνική για να ψαρεύουμε τις συνήθως καχύποπτες μουρμούρες.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING 242532-DSC00275

(Μία από τις καχύποπτες ριγωτές που έφαγε ολόκληρο αμερικάνο)




Η χρήση αόρατων πετονιών στα παράμαλλά μας (fluorocarbon) είναι επιβεβλημένη, ειδικά όταν τα ψάρια δεν «τρώνε καλά», τα νερά είναι καθαρά και οι παράκτιοι συνάδελφοι ψαράδες αρκετοί στο τόπο που ψαρεύουμε.

Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούμε διακρίνονται από την γρήγορη περιστροφή (άνω του 4,5 μέτρων ανά περιστροφή) ενώ προτιμούμε λυτά φρένα κατά το στάδιο αναμονής και το σύστημα bait - runner στους μηχανισμούς για την μεγαλύτερη ευκολία μαζέματος της πετονιάς χωρίς να ψαρεύουμε στα όρια της αντοχής των μικρής διαμέτρου (από 0,18 έως 0,28 mm) πετονιών μας.

Οι αρματωσιές μας είναι το σταθερό ή το συρόμενο μονάγκιστρο ή το pater noster (με δύο και τρία αγκίστρια).

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε μαλαγρωτή με βάρος στη βάση του αντί για βαρύδι, γεμίζοντας το στέλεχός του με διάφορες ζύμες, μικρά κομμάτια σαρδέλας, ακόμη και μπικατίνι για να προσελκύουμε τα ψάρια της ψαρεύτρας μας.

2. SURF CASTING

Άλλοτε ο εξοπλισμός είναι βαρύς (surf casting) όταν δηλαδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνατό άνεμο, παλιρροϊκά κύματα και ισχυρά ρεύματα χρησιμοποιούμε μεγαλύτερης διαμέτρου πετονιές και παράμαλλα, μέχρι και 0,50 mm, μεγάλα βαρύδια μέχρι και βαρύδια- άγκυρες για να μην παρασέρνονται στο βυθό από τα ρεύματα, καλάμια με δυνατό action (έως και 200 με 300 γραμμάρια) και οι ρίψεις είναι πιο δυναμικές και σε περισσότερα μέτρα.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING 242524-DSC00165

(Μολύβια άγκυρες για καλύτερη συγκράτηση στο βυθό και αριστερά το γνωστό μας temolino).


Το surf casting ψαρεύεται σε κάθε βυθό, ακόμη και σε βράχια ή πλάκες με έντονα σκαλώματα.

Σκοπός μας σε αυτή την τεχνική είναι να κάνουμε βολές και να ρίξουμε το δόλωμά μας σε μεγάλη απόσταση, πέρα από τα κύματα που «σπάνε» στην ακτή, για αυτό τον λόγο η χρήση δυνατών εργαλείων, «σκληρών» καλαμιών και μεγάλων μηχανισμών, συνήθως μικρής περιστροφής, έως 4,5 μέτρα ανά περιστροφή, είναι τα ενδεικνυόμενα χαρακτηριστικά του βασικού εξοπλισμού μας.

Το surf casting είναι διαδεδομένο συνήθως σε περιοχές και χώρες που σκάνε τα μεγάλα ωκεάνια κύματα στις ακτές και οι ψαράδες αποσκοπούν σε αλίευση μεγάλων θηραμάτων πέρα από το σημείο θραύσης των κυμάτων, όπως η τσιπούρα, το λαβράκι, η συναγρίδα και τα ροφοειδή όταν ψαρεύονται από βράχια και σε μεγάλο βάθος βυθού (Rock Fishing).

Τα δολώματα που χρησιμοποιούνται είναι κάθε είδους ζωντανά σκουλήκια, νωπά δολώματα (σουπιές και καλαμάρια) και ψαροδόλια (σαρδέλα, φρύσσα, σκουμπρί).

Το surf casting στην Ελλάδα, όπως κι όλες οι τεχνικές του casting έχουν διαδοθεί τα τελευταία χρόνια από τις μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) και έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, με τη χρήση ειδικευμένων καλαμιών και με πολλά παρελκόμενα (pop - up, float, fluorocarbon, sissy, κ.λ.π.).

Κάποτε τα παραπάνω θεωρούνταν άγνωστες λέξεις στο ψάρεμά μας, σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένα και στελεχώνουν τον βασικό καστεράδικο εξοπλισμό μας.

Σήμερα τα καλάμια casting είναι από carbon, ενίοτε οι μύτες τους για περισσότερη ευαισθησία προέρχονται από fiberglass, έχουν μεγαλύτερο μήκος που φτάνει μέχρι και τα 5 μέτρα και ο κορμός τους είναι πιο λεπτός και στιβαρός, γεγονός που πρόσθεσε περισσότερα μέτρα στις ρίψεις.

Όνειρο κάθε σύγχρονου caster είναι η αλίευση της τσιπούρας, που συνεχίζει και αποτελεί το υπ'αριθμ.1 θήραμα που αναζητά στα αγκίστρια του.

Λυθρίνια, σαργοί, συναγρίδες, τσαούσια και φαγκρόπουλα, μυλοκόπια και σηκιοί αποτελούν πλέον συνήθη θηράματα στο casting, γεγονός που το έχει καταστήσει στη συνείδηση και τη καρδιά του σύγχρονου ερασιτέχνη ως την αξιολογότερη και πιο διαδεδομένη τεχνική παράκτιου ψαρέματος.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING 242533-DSC00276

(ο φίλος Βαγγέλης με μία χρυσοκέφαλη)




Πέρα όμως αυτών των δύο εξελιγμένων τεχνικών, υπάρχουν και άλλες που προσαρμόζονται ανάλογα με τον τόπο επιλογής, την τεχνική και το είδος του βυθού που ψαρεύουμε, έτσι μία τρίτη κατηγορία ή υποκατηγορία του surf casting θα προσθέταμε το rock fishing για τον βαρύ εξοπλισμό μας και μία τέταρτη κατηγορία ή υποκατηγορία του ελαφρύ εξοπλισμού μας, θα προσθέταμε το feeder, για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα:

3. ROCK FISHING



Η τεχνική αυτή ουσιαστικά είναι η ίδια με το surf-casting, χρησιμοποιούμε «χονδρά εργαλεία», μόνο που επιλέγουμε τα βράχια αντί των παραλιών.

Στα βράχια, ψαρεύουμε συνήθως ημέρα μέχρι το σούρουπο, στήνουμε  τρίποδα για τα καλάμια μας, επιλέγοντας κάποιο βατό σημείο και συνήθως χρησιμοποιούμε τρίσπαστα ή δίσπαστα καλάμια, με πάχος πετονιάς για τη μάνα από 40-45 και πάνω και παράμαλλο το ίδιο ή και νήμα.

Με την τεχνική αυτή, δολώνουμε συνήθως νωπό δόλωμα (σουπιές, καλαμάρι, χταποδι, γαρίδες ολόκληρες, ψαροδόλι), πέραν των σκληρών σκουλικιών, όπως ο φαραώ, αποσκοπώντας την αλίευση μαυρόψαρων (ροφός, σφυρίδα), μεγάλων τσιπούρων ή ακόμη και συναγρίδων.

Επιλέγουμε συνήθως μέρη με βαθύ βυθό και χρησιμοποιούμε μολύβια άγκυρες για την καλύτερη συγκράτηση της αρματωσιάς μας, μολύβια χορευτές (temolino) και απελευθερωτές μολυβιών, όταν ο βυθός είναι μικτός και ιδιαίτερα βραχώδης.

Η απόχη οπωσδήποτε πλάι μας για να καταφέρουμε να φέρουμε έξω τα ψάρια με τη βοήθεια του ψαρευτικού μας συντρόφου, αφού καλό θα ήταν να πηγαίνουμε παρέα για τη τεχνική αυτή, αφού εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι, ακόμη και για την σωματική μας ακεραιότητα.

Τα βράχια πολλές φορές είναι απότομα και η βοήθεια ενός φίλου, όχι μόνο στο απόχιασμα, είναι επιβεβλημένη.

Τα καλάμια μας πρέπει να είναι σκληρά στην κορυφή τους με μεγάλο action και οι μηχανισμοί με δυνατό σημείο έλξης, με γρήγορες στροφές ή multi και με διπλά φρένα για την αποφυγή των κεφαλωμάτων του ψαριού.

Το rock fishing και με τη βοήθεια της τύχης, είναι η τεχνική εκείνη που μπορεί να προσφέρει τις πιο έντονες και δυνατές συγκινήσεις στον παράκτιο ψαρά.

Αρκεί, οι κινήσεις μας να είναι μελετημένες, δεν χρειάζεται βιασύνη στις ενέργειές μας και ο ρουχισμός μας κατάλληλος για να κρατάμε και την ισορροπία του σώματός μας χρησιμοποιώντας ορειβατικά παπούτσια και οπωσδήποτε αδιάβροχο, που θα μας επιτρέψει να μένουμε στεγνοί όταν φυσάει κόντρα σε εμάς και βρεχόμαστε από το κύμα που σπάει στην άκρη του βράχου.

Θηράματα, όπως οι πελαγίσιες τσιπούρες, οι μεγάλοι σηκιοί, τα μυλοκόπια, οι μεγάλοι σαργοί και κάθε είδους μεγάλα πετρόψαρα (σφυρίδες, ροφοί), είναι αυτά που θα μας καθηλώσουν και θα γεμίσουν το παλμαρέ των ψαρευτικών επιτυχιών μας με ψάρια που δεν θα έχουμε φανταστεί μέχρι τότε ότι μπορεί να πιάσουμε με το καλάμι μας.




ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ CASTING 242534-DSC00277

( Σηκιός)



Ένα άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΒΑΡΝΑ
Δημοσιευμένο στο http://paraktio-psarema.pblogs.gr

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10042
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης